Špajza 24. listopada 2023.

Omiljeni festival crnog pinota ukazao na evoluciju te sorte u regiji

Modri les Noirs
Matjaž Lemut (peti slijeva), Tilia Estate i organizator festivala Modri Les Noirs, s vinarima koji su sudjelovali na masterclassu (Movia, Zlati grič, Sanctum, Prinčič, Pasji rep, Dvorac Belaj, Klet Brda, Dumo, Jakončič, Jamšek, Režek, Benčina) foto: Dean Dubokovič
gastro postao gastro.24sata.hr
Festival Modri les Noirs, kojeg je već peti put uspješno organizirao Matjaž Lemut iz vinarije Tilia Estate, okupio je u Kendovu dvorcu u Idriji vinare i ljubitelje crnog pinota iz regije, ali i ostatka Europe

Proteklog vikenda u Idriji, u susjednoj Sloveniji, održano je 5. izdanje festivala Modri les Noirs, posvećenog isključivo vinima od sorte crni pinot. Organizator, poznati slovenski vinar i enolog Matjaž Lemut iz vinarije TILIA Estate, koja nosi i 'nadimak' Kuća pinota, na ovogodišnjem jubilarnom izdanju uspio je okupiti 30 vrhunskih vinara iz regije i Europe te oko 180 posjetitelja iz 10 zemalja.

U nedjelju je održano promenadno kušanje te dva manja, ali izuzetno vrijedna i poučna masterclassa (o kojima ćemo nešto kasnije), dok je u subotu održan jedinstveni masterclass na kojem su se uspoređivale 2 berbe 13 vinara. Prisutni su zaključili koji je dobar smjer razvoja kvalitete i stila crnih pinota: niže razine alkohola, manje izraženi tanini te veća svježina. Bio je to i vrhunac festivala, budući da je riječ o prvoj i jedinoj majstorskoj radionici u Sloveniji i cijeloj jugoistočnoj Europi posvećenoj isključivo crnom pinotu.

 | Author: Dean Dubokovič Matjaž Lemut foto: Dean Dubokovič  | Author: Dean Dubokovič Modri les Noirs foto: Dean Dubokovič

“Festival kroz radionicu gradi razmišljanje o identitetu vina ove sorte. Ako smo na prvom susretu u 2018. samodopadno tražili najbolje, u posljednja četiri razvijamo razmišljanja o tome što je pravi crni pinot, kako do njega doći i imamo li pravo stvarati vlastiti, regionalni stil.

Većini uzgajivača samo je tržište pokazalo put. Pinot crni nije uobičajena crvena sorta i teško ga je prihvatiti većina ljubitelja crnog vina. Stoga su se uzgajivači morali malo više okrenuti istinskim štovateljima ove sorte... Pinot noir prije svega mora biti pinot noir.

Ove godine željeli smo provjeriti razvoj vina kušanjem parova starijih i novijih kreacija pojedinih vinara. Gledajući prikazano, sretan sam i ponosan na promjene koje su vidljive kod svih nas“, rekao je Matjaž Lemut, koji u svojoj vinariji godišnje (uz druga vina) proizvede 16.000 butelja crnog pinota, u 4 različite etikete. Lemut je otkrio da će se idući festival Modri les Noirs održati 26. listopada 2024. godine.

 | Author: Dean Dubokovič Modri les Noirs - Tilia Estate foto: Dean Dubokovič

 | Author: Dean Dubokovič Modri les Noirs foto: Dean Dubokovič  | Author: Dean Dubokovič Josip Orišković, Dvorac Belaj foto: Dean Dubokovič

Drugog dana festivala, u nedjelju, posjetitelji su u promenadnom kušanju imali prilike kušati stotinjak crnih pinota iz 6 zemalja, a Hrvatsku su predstavljali Sontacchi, Dvorac Belaj i Režek. Dvorac Belaj točio je svoj crni pinot kao i rose od crnog pinota, a vrijedna braća Sontaki predstavila su 3 vina. Za početak kušali smo kod njih zanimljivo bijelo vino od crnog pinota (blanc de noir) izvrsnih aroma, no posebno nas je oduševio njihov ekološki crni pinot iz 2019.

Zanimljiv crni pinot predstavila je i mlada hercegovačka vinarija Knebu. Neobično za vinariju iz kraja poznatog po autohtonim sortama poput žilavke, trnjaka i blatine. Naime, njihovu vinogradi nalaze se na 900 metara nadmorske visine u kojima autohtoni sortiment ne bi mogao uspijevati, Zanimljiva priča čiji ćemo razvoj definitivno pratiti u budućnosti.

 | Author: Dean Dubokovič Quentin Sadler foto: Dean Dubokovič

Na odličnim masterclassevima pod vodstvom vodećih vinskih stručnjaka Quentina Sadlera i Miquela Hudina puno smo naučili i kušali neka uistinu posebna vina. Britanac Sadler vodio je masterclass na kojem smo kušali 5 crnih pinota iz Burgundije, iz područja Côte de Beaune: Côte de Beaune Villages 2017., Louis Jadot; Beaune Vignes Franches Premier Cru 2018., Domaine Louis Latour; Savigny-Les-Beaune La Dominode Premier Cru 2014., Domaine Louis Jadot; Aloxe-Corton Les Chaillots Premier Cru 2018., Domaine Louis Latour te Corton Pougets Grand CRu 2014., Domaine des Heritiers Louis Jadot. Izvrstan masterclass, potkrijepljen brojnim detaljnim kartama, još ćemo dugo prepričavati kao najbolju vinsku radionicu koju smo pohodili.

 | Author: Dean Dubokovič Miquel Hudin foto: Dean Dubokovič

Mini masterclass "U backstageu svetog grala crnog pinota – kako ga kušati i ocijeniti poput profesionalca" vodio je pak Miquel Hudin. Osim o konkretnim kušanim vinima (Pinot noir Vipava Valley 2022., Tilia Estate; Modri pinot 2020., Zlati grič; Pinot noir Prestige 2019., Sanctum; Pinot crni 2016., Režek te Pinot noir White label2019., Tilia Estate, govorilo se o generalnim karakteristikama te posebnostima crnog pinota koje njeguju pojedini vinari. Kušalo se, uspoređivalo i zaključilo – autentičnost prije imitacije.

Za kraj donosimo komentare renomiranih sudionika boutique festivala Modri les Noirs. Njihove riječi su najbolja pozivnica da se svi ljubitelji crnog pinota iz regije (i šire!) krajem listopada upute u Idriju na njegovo 6. izdanje.

 | Author: Dean Dubokovič Tonja Blatnik i Matjaž Lemut, Tilia Estate foto: Dean Dubokovič  | Author: Dean Dubokovič Modri les Noirs foto: Dean Dubokovič

Mario Meštrović, sommelier i Decanterov sudac: "Ove godine plemenita degustacija je ponovo prikazala raznolikost ove svjetski najcjenjenije sorte. Svako vino je izuzetno karakterno, izuzetno neponovljivo i izuzetno svoje. Ove godine vidi se evolucija kvalitete, mladi crni pinoti su prikazali visoku tehničku ispravnost pri vinifikaciji te izuzetan potencijal za razvoj i dozrijevanje… Pinot noir je toliko mistična sorta da ne postoji netko tko ima potpuni autoritet da kaže što i kakav on mora biti i upravo je to njegov čar. Svaka nova berba svakoga vinara nam otvara novi svijet u čaši koji je nova vinska uspomena“

 

Modri les Noirs Možda vas zanima... Omiljeni festival crnog pinota slavi 5. rođendan! Najave

 

Miquel Hudin, vinski pisac i Decanterov sudac: “Domina i gospodar. Tako možemo okarakterizirati i odnos crnog pinota i vinara. Crni pinot će uvijek biti iznad njega. Puno je više razloga da ne uzgajate i ne proizvodite vino od grožđa crnog pinota. Unatoč svemu, odabrana skupina uzgajivača u Sloveniji odlučila je izazvati sudbinu ovom, jednom od najtežih sorti na svijetu. Modri les Noirs u Kendovom dvorcu postao je godišnje hodočašće na kojem se ove hrabre vinarske duše okupljaju kako bi podijelile iskustva i muke u potrazi za crnim pinotom kao Svetim gralom ili, kao što se vidjelo na ovom događaju, kako bi proslavile svoja postignuća…“

 | Author: Dean Dubokovič Modri les Noirs foto: Dean Dubokovič  | Author: Dean Dubokovič Modri les Noirs - Robert Gorjak foto: Dean Dubokovič

Quentin Sadler, engleski vinski kritičar i edukator te sudac na međunarodnim vinskim natjecanjima: “Susret proizvođača i ljubitelja pinota crnog Modri les Noirs već je petu godinu zaredom izuzetna platforma za kušanje crnih pinota iz regije, a ove je godine koncept bio posebno fascinantan. Mogli smo kušati nekoliko berbi od svakog proizvođača i razgovarati o tome kako se razvijao put vinara i industrije općenito. Jasno je da su vinari usavršavali svoje stilove kako bi proizveli svježija, lakša vina s nižim udjelom alkohola i svilenkastijim taninima. Čini se da su do toga došli neovisno jedni od drugih i različitim metodama, ali smjer evolucije bio je vrlo jasan.”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miquel Hudin (@mhudin)

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.