Kada je u pitanju hrana, raskoš blagdanskog stola malo se s čime može mjeriti. Želiš li u potpunosti iskoristiti sve delicije koje si vrijedno pripremala tijekom ovih blagdana, pečenja, priloge i deserte upakiraj u novo ruho i daj im posve nove okuse. Kako? Lakše nego što možeš zamisliti.
Purica ili neko drugo pečenje u kojem ste uživali za božićni ručak vrlo lako može postati sjajna pita bez dna. Meso je potrebno nasjeckati, dodati mu umak i svježe povrće po želji. Povrće će biti još ukusnije obradiš li ga kratko na tavi na maslacu.
Ubaci sve zajedno u posudu za pečenje, dobro pomiješaj i dodaj začine po želji. Sve što je preostalo jest prekriti sastojke lisnatim tijestom, a odlično će poslužiti i ono kupovno. Na vrhu tijesta napravi rupice kako bi pustila vlagu iz pite, a zatim premaži tijesto umućenim jajem. Po želji, pitu možeš posipati sezamom ili krupnom soli. Peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta i posluži uz sezonsku salatu.
Odlična ideja bit će rižoto ili tjestenina od ostataka. Meso je također potrebno nasjeckati na manje komadiće i sačuvati ga do samog kraja kuhanja.
Pripremit klasični rižoto s povrćem, a zadnjih pet minuta ubaci ostatke mesa. Kada je pak u pitanju tjestenina, zaigraj se i pripremi raskošnu salatu. Ljubitelji francuske salate kombinaciji mogu dodati miks za francusku salatu, vrhnje i majonezu, a oni koji vole nešto lakšu verziju, tjesteninu i meso mogu začiniti jednostavnijim dodacima poput maslinovog ulja i limunovog soka.
Prilozi poput krumpira mogu postati sjajni njoki ili ih možeš pretvoriti u zapečeni pire krumpir punjen ostacima.
Sve što trebaš napraviti je pripremiti klasični pire krumpir s maslacem, začinima i kiselim vrhnjem, dodati mu malo ribanog sira, koje jaje i dobro pomiješati. Pomoću slastičarske vrećice istisni dio pire krumpira u posudu za pečenje, u sredinu dodaj ostatke poput mesa i umaka pa istisni još malo pire krumpira kako bi prekrila punjenje.
Sve zajedno stavit u zamrzivač kako bi se stislo, a zatim peci na 200 stupnjeva 15-20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.
Slatkiše poput dizanih kolača najbolje ćeš iskoristiti dodaš li im tekućinu po želji kako bi ih učinila sočnijima. Za doručak umoči panettone u smjesu jaja i mlijeka pa pripremi slatki pohani kruh ili pak orahnjaču i makovnjaču natopi alkoholnim napitkom, stavi na dno čaše te sve zaokruži omiljenom kremom. Desert u čaši ukrasi čokoladom i karamelom i posluži hladnog.
Suhi kolačići postat će idealna podloga za cheesecake ili neki drugi brzinski kolač, no kako je njihov vijek uglavnom nešto duži, još uvijek imaš vremena uživati u tim hrskavim slatkim zalogajima.