Recepti Božić 25. prosinca 2024.

Ostaci božićne gozbe postaju slasna nova jela!

božićna hrana
Ostaci božićne gozbe postaju slasna nova jela
foto: Karolina Kolodziejczak, Monika Borys, Getty/Unsplash
Donosimo ti sjajne ideje kako iskoristiti ostatke s bogatog blagdanskog stola

Kada je u pitanju hrana, raskoš blagdanskog stola malo se s čime može mjeriti. Želiš li u potpunosti iskoristiti sve delicije koje ste ti i tvoji ukućani marljivo pripremali za Božić - sva ta silna pečenja, priloge i deserte, te slasne ostatke, upakiraj u novo ruho i daj im posve nove okuse. Kako? Lakše nego što možeš zamisliti.

Fini tart od panettonea Možda vas zanima... Jamie Oliver zna kako iskoristiti stari panettone Recepti

Pečenu puricu ponovno ispeci u finoj piti

Purica ili neko drugo pečenje u kojem ste uživali za božićni ručak vrlo lako može postati sjajna pita bez dna. Meso je potrebno nasjeckati, dodati mu umak i svježe povrće po želji. Povrće će biti još ukusnije obradiš li ga kratko na tavi na maslacu.

Ubaci sve zajedno u posudu za pečenje, dobro pomiješaj i dodaj začine po želji. Sve što je preostalo jest prekriti sastojke lisnatim tijestom, a odlično će poslužiti i ono kupovno.

Na vrhu tijesta napravi rupice kako bi pustila vlagu iz pite, a zatim premaži tijesto umućenim jajem. Po želji, pitu možeš posipati sezamom ili krupnom soli. Peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta i posluži uz sezonsku salatu.

 | Author: Stockfood Mini pite bez dna foto: Stockfood

Od pečene purice napravi fini rižoto, tjesteninu ili toplo-hladnu salatu

Odlična ideja bit će rižoto ili tjestenina od ostataka. Meso je također potrebno nasjeckati na manje komadiće i sačuvati ga do samog kraja kuhanja.

Možda vas zanima... Iskoristite ostatke: Rižoto s puricom i keljom Recepti

Pripremi klasični rižoto s povrćem, a zadnjih 5 minuta ubaci ostatke mesa. Kada je pak u pitanju tjestenina, zaigraj se i pripremi raskošnu salatu. Ljubitelji francuske salate kombinaciji mogu dodati miks za francusku salatu, vrhnje i majonezu, a oni koji vole nešto lakšu verziju, tjesteninu i meso mogu začiniti jednostavnijim dodacima poput maslinovog ulja i limunovog soka.

Francuska salata Možda vas zanima... Njezino veličanstvo: Francuska salata Recepti

pečeni krumpir | Author: Engin Akyurt/Unsplash I pečeni krumpir može se odlično iskoristiti idući dan foto: Engin Akyurt/Unsplash

Od pečenih krumpira napravi njoke 

Prilozi poput krumpira mogu postati sjajni njoki ili ih možeš pretvoriti u zapečeni pire krumpir punjen ostacima mesa.

Sve što trebaš napraviti je pripremiti klasični pire krumpir s maslacem, začinima i kiselim vrhnjem, dodati mu malo naribanog sira, koje jaje i dobro pomiješati. Pomoću slastičarske vrećice istisni dio pire krumpira u posudu za pečenje, u sredinu dodaj ostatke poput mesa i umaka pa istisni još malo pire krumpira kako bi prekrila punjenje.

Sve zajedno stavit u zamrzivač kako bi se stislo, a zatim zapeci na 200 stupnjeva 15-20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

Zapečeni pire krumpir Možda vas zanima... Kremasto-hrskavi prilog: Zapečeni pire krumpir Recepti

 | Author: Thinkstock Zapečeni složenac od ostataka božićnog ručka foto: Thinkstock

Kako iskoristiti ostatke blagdanskih kolača?

Slatkiše poput dizanih kolača najbolje ćeš iskoristiti dodaš li im tekućinu po želji da ih učiniš sočnijima. Za doručak umoči panettone u smjesu jaja i mlijeka pa pripremi slatki pohani kruh ili pak orahnjaču i makovnjaču natopi alkoholnim napitkom, stavi na dno čaše te sve zaokruži omiljenom kremom. Desert u čaši ukrasi čokoladom i karamelom i posluži dobro ohlađeno.

Suhi kolačići postat će idealna podloga za cheesecake ili neki drugi brzinski kolač, no kako je njihov vijek uglavnom nešto duži, još uvijek imaš vremena uživati u tim hrskavim slatkim zalogajima.
orahnjača Možda vas zanima... Što su blagdani bez savršeno prhke orahnjače?! Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.