Špajza 27. prosinca 2018.

Ostaci s blagdanskog stola postaju sjajna nova jela!

Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prvi radni dan nakon blagdana teško se vratiti u rutinu svakodnevnog života pa je svaka pomoć itekako dobrodošla, posebice ona u kuhinji. Upravo zato, donosimo vam sjajne ideje kako iskoristiti ostatke s bogatog blagdanskog stola.

Kada je u pitanju hrana, raskoš blagdanskog stola malo se s čime može mjeriti. Želite li u potpunosti iskoristiti sve delicije koje ste vrijedno pripremali tijekom ovih blagdana, pečenja, priloge i deserte upakirajte u novo ruho i dajte im posve nove okuse. Kako? Lakše nego što možete zamisliti.

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Purica ili neko drugo pečenje u kojem ste uživali za božićni ručak vrlo lako može postati sjajna pita bez dna. Meso je potrebno nasjeckati, dodati mu umak i svježe povrće po želji. Povrće će biti još ukusnije obradite li ga kratko na tavi na maslacu.

Ubacite sve zajedno u posudu za pečenje, dobro pomiješajte i dodajte začine po želji. Sve što je preostalo jest prekriti sastojke lisnatim tijestom, a odlično će poslužiti i ono kupovno. Na vrhu tijesta napravite rupice kako biste pustili vlagu iz pite, a zatim premažite tijesto umućenim jajem. Po želji, pitu možete posipati sezamom ili krupnom soli. Pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta i poslužite uz sezonsku salatu.

 

 | Author: Stockfood Stockfood

 

Odlična ideja bit će rižoto ili tjestenina od ostataka. Meso je također potrebno nasjeckati na manje komadiće i sačuvati ga do samog kraja kuhanja.

 

Možda vas zanima... Iskoristite ostatke: Rižoto s puricom i keljom Recepti

 

Pripremite klasični rižoto s povrćem, a zadnjih pet minuta ubacite ostatke mesa. Kada pak je u pitanju tjestenina, zaigrajte se i pripremite raskošnu salatu. Ljubitelji francuske salate, kombinaciji mogu dodati miks za francusku salatu, vrhnje i majonezu, a oni koji vole nešto lakšu verziju, tjesteninu i meso mogu začiniti jednostavnijim dodacima poput maslinovog ulja i limunovog soka.

 

Francuska salata Možda vas zanima... Njezino veličanstvo: Francuska salata Recepti

 

Prilozi poput krumpira mogu postati sjajni njoki ili pak ih možete pretvoriti u zapečeni pire krumpir punjen ostacima.

Sve što trebate jest napraviti pripremiti klasični pire krumpir s maslacem, začinima i kiselim vrhnjem, dodati mu malo ribanog sira, koje jaje i dobro pomiješati. Pomoću slastičarske vrećice istisnite dio pire krumpira u posudu za pečenje, u sredinu dodajte ostatke poput mesa i umaka, pa istisnite još malo pire krumpira kako biste prekrili punjenje. Sve zajedno stavite u zamrzivač kako bi se stislo, a zatim pecite na 200 stupnjeva 15 do 20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

 

Možda vas zanima... Najkremastiji prilog: Zapečeni pire krumpir Recepti

 

 | Author: Thinkstock Thinkstock

 

Slatkiše poput dizanih kolača najbolje ćete iskoristiti dodate li im tekućinu po želji kako biste ih učinili sočnijima. Za doručak, umočite panettone u smjesu od jaja i mlijeka, pa pripremite slatki pohani kruh ili pak orahnjaču i makovnjaču natopite alkoholnim napitkom, stavite na dno čaše te sve dodatno začinite omiljenom kremom. Desert u čaši ukrasite čokoladom i karamelom i poslužite hladnog.

 

Orahnjača Možda vas zanima... Orahnjača - klasik kojem je teško odoljeti Recepti

 

Suhi kolačići postat će idealna podloga za cheesecake ili neki drugi brzinski kolač, no kako je njihov vijek uglavnom nešto duži, još uvijek imate vremena uživati u tim hrskavim slatkim zalogajima.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.