Špajza 25. prosinca 2023.

Ostaci s blagdanskog stola postaju sjajna nova jela!

Božićni ručak
Obilje hrane od Božića možemo iskoristiti za slasna nova jela foto: Monika Borys/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Donosimo ti sjajne ideje kako iskoristiti ostatke s bogatog blagdanskog stola

Kada je u pitanju hrana, raskoš blagdanskog stola malo se s čime može mjeriti. Želiš li u potpunosti iskoristiti sve delicije koje si vrijedno pripremala tijekom ovih blagdana, pečenja, priloge i deserte upakiraj u novo ruho i daj im posve nove okuse. Kako? Lakše nego što možeš zamisliti.

 

 | Author: Thinkstock Blagdanski stol često je raskošan, no i ostane puno hrane koju kasnije treba dobro iskoristiti foto: Thinkstock

 

Purica ili neko drugo pečenje u kojem ste uživali za božićni ručak vrlo lako može postati sjajna pita bez dna. Meso je potrebno nasjeckati, dodati mu umak i svježe povrće po želji. Povrće će biti još ukusnije obradiš li ga kratko na tavi na maslacu.

Ubaci sve zajedno u posudu za pečenje, dobro pomiješaj i dodaj začine po želji. Sve što je preostalo jest prekriti sastojke lisnatim tijestom, a odlično će poslužiti i ono kupovno. Na vrhu tijesta napravi rupice kako bi pustila vlagu iz pite, a zatim premaži tijesto umućenim jajem. Po želji, pitu možeš posipati sezamom ili krupnom soli. Peci na 180 Celzijevih stupnjeva oko 20 minuta i posluži uz sezonsku salatu.

 

 | Author: Stockfood Mini pite bez dna foto: Stockfood

 

Odlična ideja bit će rižoto ili tjestenina od ostataka. Meso je također potrebno nasjeckati na manje komadiće i sačuvati ga do samog kraja kuhanja.

 

Možda vas zanima... Iskoristite ostatke: Rižoto s puricom i keljom Recepti

 

Pripremit klasični rižoto s povrćem, a zadnjih pet minuta ubaci ostatke mesa. Kada je pak u pitanju tjestenina, zaigraj se i pripremi raskošnu salatu. Ljubitelji francuske salate kombinaciji mogu dodati miks za francusku salatu, vrhnje i majonezu, a oni koji vole nešto lakšu verziju, tjesteninu i meso mogu začiniti jednostavnijim dodacima poput maslinovog ulja i limunovog soka.

 

Francuska salata Možda vas zanima... Njezino veličanstvo: Francuska salata Recepti

 

Prilozi poput krumpira mogu postati sjajni njoki ili ih možeš pretvoriti u zapečeni pire krumpir punjen ostacima.

Sve što trebaš napraviti je pripremiti klasični pire krumpir s maslacem, začinima i kiselim vrhnjem, dodati mu malo ribanog sira, koje jaje i dobro pomiješati. Pomoću slastičarske vrećice istisni dio pire krumpira u posudu za pečenje, u sredinu dodaj ostatke poput mesa i umaka pa istisni još malo pire krumpira kako bi prekrila punjenje.

Sve zajedno stavit u zamrzivač kako bi se stislo, a zatim peci na 200 stupnjeva 15-20 minuta ili dok ne poprimi zlatnu boju.

 

Zapečeni pire krumpir Možda vas zanima... Kremasto-hrskavi prilog: Zapečeni pire krumpir Recepti

 

 | Author: Thinkstock Zapečeni složenac od ostataka božićnog ručka foto: Thinkstock

 

Slatkiše poput dizanih kolača najbolje ćeš iskoristiti dodaš li im tekućinu po želji kako bi ih učinila sočnijima. Za doručak umoči panettone u smjesu jaja i mlijeka pa pripremi slatki pohani kruh ili pak orahnjaču i makovnjaču natopi alkoholnim napitkom, stavi na dno čaše te sve zaokruži omiljenom kremom. Desert u čaši ukrasi čokoladom i karamelom i posluži hladnog.

 

Orahnjača Možda vas zanima... Orahnjača - klasik kojem je teško odoljeti Recepti

 

Suhi kolačići postat će idealna podloga za cheesecake ili neki drugi brzinski kolač, no kako je njihov vijek uglavnom nešto duži, još uvijek imaš vremena uživati u tim hrskavim slatkim zalogajima.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.