Špajza 14. svibnja 2013.

Oštarija u Viđakovih, Split

vidakovi470.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Samo nekoliko koraka od plaže Bačvice, smjestila se obiteljska konoba s dugogodišnjom tradicijom, i mogli bismo reći, pedigreom. Naime, rod Viđakovi’ je stari, fetivi i pučki rod koji u neprekinutom nizu živi u Dioklecijanovom gradu već približno 400 godina.

Oštarija "U Viđakovih" nastavlja višestoljetnu tradiciju ugostiteljstva roda Viđakovi. Poznata je po izvrsnim tradicionalnim receptima prave dalmatinske domaće kuhinje. Interijer ove oštarije istinski je muzej starih predmeta, fotografija staroga Splita u autentičnoj dalmatinskoj konobi.

Jelovnik je opsežan, pisan na dijalektu i odmah asocira na okuse i mirise Dalmacije. Hladna predjela su klasična – pršut, sir, slane srdele, dimljena riba i razne paštete. Topla predjela obuhvaćaju razne juhe i vrlo bogat izbor morskih, povrtnih i mesnih rižota, njoka i tjestenina. Kako ova gostionica funkcionira i kao mjesto za "marendu" tu su i jednostavna i vrlo pristupačna jela kao što su frigane sitne ribice, pašta fažol ili omlet sa pršutom ili šunkom. Glavna jela dijele se na tradicionalna gotova jela ili klasičniju a'la carte ponudu. Neka od najpopularnijih gotovih jela po još popularnijim cijenama koja se doista isplati kušati na ovome mjestu su pašticada s njokima, juneće tripice, sarma ili punjene paprike.

Ponuda ribe i mesnih jela je bogata – od raznovrsne ribe i ribljih odrezaka na žaru do konkretnih mesnih komada s tipičnim prilozima kao što su biži (grašak), blitva i krumpir. Dolaskom u ovu oštariju možete apsolvirati dalmatinsku kuhinju u svojem izvornom obliku, a pritom upoznati i pravi duh staroga Splita. U tanjuru i izvan njega. Neće vas razočarati niti izbor hrvatskih vina s posebnim naglaskom na dalmatinskim crnjacima, ali i bijelim vinima iz raznih dijelova Lijepe naše.

Vrsta: konoba
Adresa: Adresa: Braće Kaliterna 8, 21000 Split
Grad: Split
Telefon: (021) 489106
Radno vrijeme: od 11 do 24h
Kapacitet: 100 osoba

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.