Špajza 13. veljače 2017.

Otkrijte zašto svaka kuhinja treba kokosovo ulje

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim što je zdravija alternativa različitim uljima i ostalim masnoćama koje koristimo za kuhanje, kokosovo ulje ima i brojne druge kvaliteta za koje možda niste znali

Zasigurno ste ga već primijetili u trgovima ili pak u kakvom jednostavnom receptu. Odlično se uklapa u slana jela, a slatkima daje notu kokos aroma koje na savršen način zaokružuju deserte.

Kokosovo ulje dolazi u krutom stanju i nježne je bijele boje. Odlična je zamjena za suncokretovo ili druga biljna ulja, štiti imunitet, ali je i pogodan za održavanje linije.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Dolazi u rafiniranom i nerafiniranom obliku i iako je hladno prešano nešto bolji izbor, ta stavka i ne čini preveliku razliku. Kokosovo se ulje može koristiti višestruko jer kuhanjem ili prženjem ne stvara štetne tvari. Ono koje najčešće koristimo za kuhanje dolazi bez mirisa i okusa pa tako gotovo da i nećete zamijetiti razliku između jela pripremljenog na suncokretovom i onog pripremljenog na kokosovom ulju.

Ono najvažnije, kokosovo ulje možete koristiti u baš svakom jelu, kuhanom i svježem. Ujutro ga kombinirajte sa zobenim pahuljicama i kavom, popodne na njemu ispecite meso ili povrće, a navečer se zasladite desertom u kojem ćete umjesto maslaca iskoristiti žlicu kokosovog ulja. 

Bit će odličan odabir kod topljenja čokolade, pirjanja povrća, pečenja kokica, pa čak i prženja. Pomoću kokosovog ulja možete čak i čistiti drvene površine poput dasaka za rezanje i podmazivati metalne dijelove na ormarićima i ostalim dijelovima kuhinje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.