Špajza 25. svibnja 2022.

Ove stvari ne treba odlagati u sudoper. Baš nikad!

: Stvari koje ne smiješ stavljati u sudoper foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Često ti je začepljen sudoper? Pripazi što odlažeš u njega i pritom uštedi vrijeme i novac

Znamo, ponekad u žurbi, najlakše je stvari odložiti u sudoper. No, bez obzira koliko ti se žuri nikad ne bi trebala u kuhinjski odvod odlagati i bacati ostatke hrane, lijekove i boje te ostatke ulja od prženja i pečenja hrane. Uz to što će ti uzrokovati probleme i dodatne troškove, ulja i masti, lijekovi, komadići plastike, boje i kemikalije uzrokuju i velike ekološke probleme. 

1. Riža, tjestenina i brašno 

Odvodna cijev ima fiksnu širinu. Kad baciš tjesteninu u odvod, ona nastavlja upijati tekućinu i bubriti, zauzimajući više prostora nego što si u početku predvidjela. Rezultat toga bit će začepljeni odvodi i nepredviđeni posjet vodoinstalatera. Kao i tjestenina, riža će nastaviti upijati vodu. Zamisli šalicu nepojedene riže, koja se natapa u vodi, postaje sve mekša i veća. Nije teško shvatiti zašto ne bismo željeli takvu stvar u cijevima.  Slična se stvar događa i s brašnom. 

2. Ljuske od jaja

Ljuske od jaja mogu se poput ostataka hrane nakupiti u cijevima i s vremenom začepiti odvod što će ti prouzročiti nepredviđene troškove.

3. Talog kave

Priča se da vodoinstalateri ubrajaju talog kave među najčešće uzroke začepljenja odvoda kuhinjskog sudopera. 

4. Ulja i mast

Ulje i masnoće na kojima si pržila hranu nikada ne bi trebala proliti u sudoper. Naime, ulje se stvrdne se nakon ispuštanja u odvod, taloži se u cijevima i može ih začepiti. Ostatke masnoće od kuhanja uvijek stavi u posudu koju možeš zatvoriti i odnesi na najbliži zeleni otok.

 | Author: Shutterstock Ulje, foto: Shutterstock

5. Maslac i drugi mliječni proizvodi

Kao što je slučaj s masnoćom koju koristiš za kuhanje i prženje hrane, ostatke maslaca, mliječnih proizvoda, maslaca od orašastih plodova itd. ne smiješ odlagati u odvod kuhinjskog sudopera.

6. Naljepnice

Naljepnice na voću ili teglicama općenito su izrađene od plastike. Mogu se zalijepiti za stranice odvoda, a ako se uspiju osloboditi prije nego problem nastane, vrlo vjerojatno će se zadržati u filterima  u centrima za obradu otpada ili, na kraju, naći u rijekama i oceanima.

7. Koštice iz voća i kosti

Ne trebamo posebno objašnjavati zašto kostima i košticama nije mjesto u sudoperu, osim ako baš jako ne želiš posjet vodoinstalatera. 

 | Author: Shutterstock Hrana u sudoperu, foto: Shutterstock

8. Lijekovi

Lijekovi možda neće izazvati začepljenje odvoda, ali istraživanja posljednjih godina otkrila su da su lijekovi veliki zagađivač vode za piće te predstavljaju problem po naše zdravlje, ali i zdravlje životinja jer vremenom dio toga dospijeva u podzemne vode.

9. Boje

Boje i kemikalije su također veliki ekološki problem, stoga ih nikada nemoj izlijevati u kuhinjski odvod.  Ostatke boja i kemikalije uvijek odloži u za to predviđeni otpad.

Šalabahter za prvu pomoć:

Ako ti je neka od ovih stvari ipak (slučajno) otišla u odvod, najjednostavnija opcija jest odlazak do trgovine i kupovina sredstva za odčepljivanje odvoda. Ipak, sljedeći put kada ćeš trebati odčepiti svoj odvod možeš napraviti i prirodno sredstvo koje je ekološki mnogo prihvatljivije. Sve što ti je potrebno jest - soda bikarbona, limunov sok i dobra knjiga koju ćeš čitati za vrijeme dok se odvod ne odčepi.

 

sudoper Možda vas zanima... Kako očistiti sudoper bez puno muke Špajza Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti blender Špajza perilica posuđa Možda vas zanima... Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.