Špajza 18. rujna 2021.

Ove stvari ne treba odlagati u sudoper. Baš nikad!

: Stvari koje ne smiješ stavljati u sudoper foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Često ti je začepljen sudoper? Pripazi što odlažeš u njega i pritom uštedi vrijeme i novac

Znamo, ponekad u žurbi, najlakše je stvari odložiti u sudoper. No, bez obzira koliko ti se žuri nikad ne bi trebala u kuhinjski odvod odlagati i bacati ostatke hrane, lijekove i boje te ostatke ulja od prženja i pečenja hrane. Uz to što će ti uzrokovati probleme i dodatne troškove, ulja i masti, lijekovi, komadići plastike, boje i kemikalije uzrokuju i velike ekološke probleme. 

1. Riža, tjestenina i brašno 

Odvodna cijev ima fiksnu širinu. Kad baciš tjesteninu u odvod, ona nastavlja upijati tekućinu i bubriti, zauzimajući više prostora nego što si u početku predvidjela. Rezultat toga bit će začepljeni odvodi i nepredviđeni posjet vodoinstalatera. Kao i tjestenina, riža će nastaviti upijati vodu. Zamisli šalicu nepojedene riže, koja se natapa u vodi, postaje sve mekša i veća. Nije teško shvatiti zašto ne bismo željeli takvu stvar u cijevima.  Slična se stvar događa i s brašnom. 

2. Ljuske od jaja

Ljuske od jaja mogu se poput ostataka hrane nakupiti u cijevima i s vremenom začepiti odvod što će ti prouzročiti nepredviđene troškove.

3. Talog kave

Priča se da vodoinstalateri ubrajaju talog kave među najčešće uzroke začepljenja odvoda kuhinjskog sudopera. 

4. Ulja i mast

Ulje i masnoće na kojima si pržila hranu nikada ne bi trebala proliti u sudoper. Naime, ulje se stvrdne se nakon ispuštanja u odvod, taloži se u cijevima i može ih začepiti. Ostatke masnoće od kuhanja uvijek stavi u posudu koju možeš zatvoriti i odnesi na najbliži zeleni otok.

 | Author: Shutterstock Ulje, foto: Shutterstock

5. Maslac i drugi mliječni proizvodi

Kao što je slučaj s masnoćom koju koristiš za kuhanje i prženje hrane, ostatke maslaca, mliječnih proizvoda, maslaca od orašastih plodova itd. ne smiješ odlagati u odvod kuhinjskog sudopera.

6. Naljepnice

Naljepnice na voću ili teglicama općenito su izrađene od plastike. Mogu se zalijepiti za stranice odvoda, a ako se uspiju osloboditi prije nego problem nastane, vrlo vjerojatno će se zadržati u filterima  u centrima za obradu otpada ili, na kraju, naći u rijekama i oceanima.

7. Koštice iz voća i kosti

Ne trebamo posebno objašnjavati zašto kostima i košticama nije mjesto u sudoperu, osim ako baš jako ne želiš posjet vodoinstalatera. 

 | Author: Shutterstock Hrana u sudoperu, foto: Shutterstock

8. Lijekovi

Lijekovi možda neće izazvati začepljenje odvoda, ali istraživanja posljednjih godina otkrila su da su lijekovi veliki zagađivač vode za piće te predstavljaju problem po naše zdravlje, ali i zdravlje životinja jer vremenom dio toga dospijeva u podzemne vode.

9. Boje

Boje i kemikalije su također veliki ekološki problem, stoga ih nikada nemoj izlijevati u kuhinjski odvod.  Ostatke boja i kemikalije uvijek odloži u za to predviđeni otpad.

Šalabahter za prvu pomoć:

Ako ti je neka od ovih stvari ipak (slučajno) otišla u odvod, najjednostavnija opcija jest odlazak do trgovine i kupovina sredstva za odčepljivanje odvoda. Ipak, sljedeći put kada ćeš trebati odčepiti svoj odvod možeš napraviti i prirodno sredstvo koje je ekološki mnogo prihvatljivije. Sve što ti je potrebno jest - soda bikarbona, limunov sok i dobra knjiga koju ćeš čitati za vrijeme dok se odvod ne odčepi.

 

Možda vas zanima... Evo kako možeš brzo, lako i jeftino očistiti sudoper Najave Možda vas zanima... Evo kako možeš detaljno očistiti blender Špajza Možda vas zanima... Detaljno očisti perilicu posuđa i vrati joj sjaj Špajza
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.