Špajza 23. ožujka 2018.

Ove začine morate imati u svojoj kuhinji

zacini
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Bez obzira jeste li vrhunski chef u svojoj kuhinji ili ste se tek počeli upoznavati s čarima kulinarstva, neke začine uvijek biste trebali imati u svojoj kuhinji.

Na policama trgovina ponekad nas može zbuniti izbor začina koje možemo kupiti u raznim oblicima i pakiranjima. Ako ne znate odakle krenuti, evo popisa osnovnih začina koji će svako jelo ili desert učiniti boljim.

 

Mješavina začina Možda vas zanima... Začinsko bilje koje morate imati u kuhinji Špajza

 

Sol i papar

Bez soli se ne može i to znate. Jedino pripazite na količine jer često zaboravljamo da su namirnice slane same po sebi pa se lako pretjera s dnevnim unosom. kako bez soli, tako i bez papra niti jedno jelo nije potpuno. Zaboravite na već samljeveni papar u staklenkama ili papirnatim vrećicama. Želite li stvarno osjetiti njegove blagodati, crni papar treba imati u zrnima i samljeti ga prije upotrebe. A i lako ćete ga naći u većim trgovinama.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Cimet

Iako ga najčešće nalazimo u kolačima, cimet se često koristi i u kuhinjama Bliskog Istoka. Ovaj drevni začin dodaje toplinu i prirodno sladak okus jelima poput pite od jabuka, keksima od zobene kaše i palačinkama. S druge strane, poboljšava okus i jelima poput pirjane janjeće plećke, rebaraca pa čak i umaku za bolognese i pečenom povrću. 

Cimet | Author: Stockfood foto: Stockfood

Muškatni oraščić

Ovaj pomalo zimski začin u hladnim danima često se koristi u raznim napicima ili jelima, ali i u pekarskim proizvodima. Kada vam zatreba, naribajte samo količinu koja vam je potrebna, a ostatak čuvajte u komadu. Muškatni oraščić daje posebno dobar okus kremastim umacima. Također, mrvica muškatnog oraščića dat će čarobno dobar okus i jelima sa špinatom, a možete ga koristiti i za pripremu kolača i ostalih jela u koje inače stavljate cimet.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Kumin

Malo koji začin se slaže s raznim vrstama povrća i mahunarki kao kumin – jak i aromatičan, on dobro ide s varivima, popečcima, umacima, u bilo kojoj varijanti u kojoj ima malo vrele masnoće u kojoj se može kratko pržiti i pustiti svoje arome.  Upotrebljava s kao začin za krumpir, variva od kelja, ciklu, svježi i kiseli kupus, sireve, juhe i umake. Dodaju ga i u kruh i peciva.

kumin.jpg | Author:

Soja umak

Soja umak je odličan dodatak mnogim jelima i mnogi ga obavezno koriste u svojoj kuhinji. Njime se začinjavaju tradicionalna jela azijske kuhinje. Njegov okus nadopunjava druge namirnice pa je stoga omiljen začin brojnim svjetskim kuharima i s uspjehom se već duži niz godina koristi u restoranima azijske, ali i europske kuhinje. Soja umakom se može začinjavati meso, posebno svinjetina, piletina ili govedina, koje onda zbog slanosti umaka nije potrebno više soliti. Dobar je kao preljev preko različitih salata, jela od riže ili jaja, kao dodatak azijskim juhama ili nezaobilazan dodatak japanskom sušiju.

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.