Mrkve uglavnom koristimo za umake s mesom, juhe i temeljce, a postoje puno zanimljiviji načini za iskorištavanje mrkve koja je prepuna kulinarskog potencijala.
Ukiseljene trakice mrkve
Narežite mrkvu na trakice i ukiselite u tegli zajedno s kiselim krastavcima i začinima po želji. Uvijek možete oplemeniti jela s njom ili dodati u salatu.
Napravite pesto od mrkvine kore
Portal The Kitchn savjetuje da ne bacate kore, već da ih pretvorite u zanimljivi pesto. Mrkvi dodajte prepržene orahe ili bademe, parmezan, luk, sol i maslinovo ulje. Tjestenina s pestom od mrkve lagan je i brz obrok koji je će zadovoljiti svačije nepce.
Neka mrkva ima glavnu ulogu u salati
Naribajte mrkvu s jabukom ili kupusom, začinite po želji i uživajte.
Ispecite je u pećnici s ciklom
Mrkva i cikla pečena u pećnici s acetom balsamicom i bijelim vinom čine savršen prilog mesu. Slatko-kiselo povrće odlično se slaže s grillanim mesom.
Umak od mrkve
Napravite marokanski umak od mrkve sa slanutkom. Dodajte mrkve, luka, kuhanog slanutka i začina po želji, izmiksajte i poslužite na krekerima ili s toplim kruhom.