Špajza 01. rujna 2022.

Popis posuđa koje zaista ne smiješ prati u perilici

Sedam uobičajenih pogrešaka pri upotrebi perilice za posuđe foto: SHUTTERSTOCK
gastro postao gastro.24sata.hr
U nastavku saznaj koje predmete možeš staviti u perilicu posuđa, a koje je bolje prati na ruke....

Mnogi ne mogu zamisliti život bez perilice posuđa. Izum je to koji nam olakšava čišćenje kućanstva, štedi nam vrijeme, a uz to je jednostavna za korištenje. No, ipak postoje određena pravila korištenja.

Postoji nekoliko stvari koje bi se vrlo lako mogle uništiti čak  i  tijekom najnježnijih ciklusa pranja. U perilicu uvijek stavljaj  samo odgovarajuće kuhinjsko posuđe, a u nastavku otkrij popis stvari koje nikada ne bi smjela staviti u perilicu posuđa.

 

perilica posuđa Možda vas zanima... Kako detaljno očistiti perilicu posuđa u 3 koraka Špajza

 

1. Drvo

Vruća voda i toplina mogu uzrokovati iskrivljenje i savijanje drvenih predmeta. Topla voda također može otupiti završnu obradu drvenih kuhinjskih predmeta. Imaš li drveno posuđe, zdjele ili daske za rezanje? Operi ih ručno i osuši na zraku kako bi zadržala njihovu kvalitetu i funkciju.

2. Kristalno posuđe

Što se tiče pranja kristalnog posuđa, uvijek ga peri ručno. Naime, vruća voda ima moć usitnjavanja, pucanja, pa čak i lomljenja krhkog kristala. Odvoji malo vremena za ručno pranje kristalnog posuđa i čaša, u protivnom ćeš vrlo vjerojatno ošteti ovo vrijedno posuđe.  

3. Cjediljke

Cjedila prevučena emajlom također nije pametno prati u perilici, ali osim što se s njih pranjem skida sloj emajla, oštri rubovi mogu oštetiti stalke za posuđe unutar perilice te bi stalci mogli početi hrđati.

4. Plastične čašice 

Ovdje se ponajprije radi o čašicama i zdjelicama od jogurta koje želiš oprati i sačuvati za daljnje korištenje. Takve bi zdjelice trebala prati ručno, a vodi se jednostavnim pravilom - ako unutra ne možeš staviti vrelu tekućinu, nemoj ih prati u perilici.

4. Bakreno posuđe

Bakrene lonce i tave najbolje je izostaviti iz perilice posuđa. Preporučuje se da se ručno peru blagim sapunom.

6. Tave od lijevanog željeza

Ako želiš osjetiti okus hrđe, slobodno stavi tave od lijevanog željeza u perilicu posuđa, u suprotnom, tave uvijek peri ručno. Voda može ostaviti predmete od lijevanog željeza osjetljivim na hrđu. Tave od lijevanog željeza uvijek operi ručno i bez sapuna. Odmah nakon pranja, osuši ih čistom kuhinjskom krpom i voila! To je sve što je potrebno za čišćenje tave od lijevanog željeza.

7. Predmeti s ljepilom

Boce i staklenke na kojima su naljepnice izbjegavaj prati u perilici posuđa. Naljepnice će se vrlo vjerojatno oguliti i začepiti odvod. Komadi naljepnica također se mogu zaglaviti na drugim predmetima u perilici posuđa i izazvati nered. Umjesto toga ručno operi ono posuđe koje ima naljepnice. 

8. Neljepljive tave

Prije pranja neprianjajućih tava svakako pročitaj upute proizvođača. Neke marke neprianjajućih tava mogu ići u perilicu posuđa, ali ako nisi sigurna, najbolje ih je izostaviti. Nekoliko dodatnih minuta uloženih u  pranje neprianjajućih tava daleko je bolje nego zauvijek uništiti kvalitetu neprianjajućeg materijala. 

9. Ribeži 

Male rupe u ribežima koje koristimo za ribanje voća i povrća, mogu se začepiti kada se stave u perilicu posuđa. Ove se predmete najbolje čisti ručnim pranjem.

10. Noževi

Ako želiš da tvoji kuhinjski noževi ostanu oštri, nikada ih nemoj stavljati u perilicu posuđa. Perilice posuđa mogu otupiti oštrice noževa. Noževe uvijek peri ručno. 

 | Author: Shutterstock Noževe ne bi trebala prati u perilici; foto: foto: Shutterstock

Izvor: https://www.deweeseappliance.com

Više o čišćenju kuhinjske i kuhinjskim aparatima: 

 

Možda vas zanima... Provjeri kako pravilno održavati drvene daske Špajza Možda vas zanima... Pripazi na ovih pet stvari u kuhinji i održi je urednom Špajza Kuhinjski noževi Možda vas zanima... Saznaj kako pravilno prati i skladištiti kuhinjske noževe Špajza

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.