Špajza 20. studenoga 2022.

Postoje različite vrste leće. Evo koje su ključne razlike i za što ih treba koristiti...

foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Leća je pristupačna, ukusna i veoma zdrava namirnica s kojom možeš pripremiti različita ukusna jela! Saznaj koje sve vrste leće postoje i po čemu se razlikuju...

Jedna od najpoznatijih grahorica je svakako leća. Leća je lagana, pristupačna i ukusna namirnica koja se dodaje mnogim jelima, a uz to je i izuzetno zdrava. Jedna šalica kuhane leće sadrži oko 230 kalorija, 18 grama proteina, 1 gram masti i 16 grama vlakana. Prednost leće je i ta što se može koristiti tijekom cijele godine, nije ju potrebno namakati prije kuhanja te se priprema brže nego ostale mahunarke. 

Leća je bogata brojnim vitaminima i mineralima. Magnezij iz leće pomaže tijelu da učinkovitije transportira kisik i hranjive sastojke, poboljšavajući protok krvi, a željezo pomaže u kretanju kisika kroz tijelo. Mješavina vlakana, folne kiseline i kalija leću čine veoma zdravim izborom. Postoje različite vrste leće, a najpoznatije su smeđa, zelena, crvena i žuta te crna beluga leća. 

 

Možda vas zanima... Skuhajte žitarice čak dvostruko brže - evo kako! Špajza

 

Smeđa leća

Smeđa leća najčešća je sorta - svaka vrećica u trgovini s natpisom "leća" bez ikakvog drugog opisa, najvjerojatnije je smeđa leća. Može varirati u boji od kaki smeđe do tamno smeđe i ima blag, zemljani okus. Ova sorta dobro drži oblik tijekom kuhanja, što je čini idealnom za upotrebu u toplim salatama,  juhama i varivima. Smeđa leća također je odlična u vege burgerima ili jednostavno kao prilog mesnim ili ribljim jelima. Ova se vrsta leće kuha između 30 i 45 minuta, dok ne omekša i upije svu vodu.

Zelena leća

Zelena leća izuzetno je slična smeđoj leći, ali ima robusniji i pomalo papreni okus i dolazi u različitim veličinama. Zelena leća može se razlikovati u boji, od blijedo-zelene ili pjegave do zelene-škriljevca s primjesama plave i crne boje. Zelena leća izvrsna je (i jeftinija) zamjena za poznatu francusku leću Puy. Poput smeđe leće, zelena leća dobro zadržava oblik te se neće brzo raskuhati. 

Francuska Puy leća  (Lentilles du Puy) 

Puy leća uzgaja se u vulkanskom tlu u regiji Auvergne u Francuskoj. Poznata je po svojoj tamnoj, plavkasto-škriljasto-zelenoj boji i bogatom, paprenom okusu. Ova visokokvalitetna leća trebala bi biti središte obroka, a izvrsno se sljubljuje i s mesom i s ribom. Puy leća savršena je i kao prilog ili za pripremu salate od leće. Dovoljno ju je začiniti uljem, octom, solju i paprom te poslužiti uz kvalitetni sir.

Crvena i žuta leća

Ova vrsta leće varira u boji od zlatno žute do narančaste i crvene. Crvena i žuta leća su ujedno i jedina sorta koja se prodaje  prerađena u manje komadiće. Ova leća je pomalo slatkastog okusa i vrlo je česta u indijskoj i bliskoistočnoj kuhinji gdje se koristi za pripremu tradicionalnih jela poput indijskog dala. Crvena leća kuha se otprilike 15-30 minuta. 

Crna leća – beluga

Kad je kuhana, crna leća izgleda poput kavijara, a otuda i njezino ime. Zahvaljujući bogatom, zemljanom okusu, nježnoj teksturi i lijepom izgledu, ova leća čini izvrsnu podlogu za salate. Beluga leća prepuna je proteina i željeza, pa zbog toga pozitivno utječe na razvoj mišićnog tkiva, a pridonosi i sveopćem zdravlju i jačanju imuniteta. Tu su još vitamin B, minerali i vlakna, a nikada se ne treba kuhati duže od 20 minuta. Kuha se u omjeru 2:1. Zanimljivo je da se prilikom termičke obrade ova leća neće raskuhati ili raspasti, a postojana crna boja zaštitni joj je znak, pa je odlična za šarene salate ili za dekoracije.

 

Možda vas zanima... Basmati riža: Kako ju pravilno skuhati? Špajza

 

Izvor: www.bonappetit.com

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.