Špajza 03. studenoga 2022.

Roti Canai, malezijski flatbread, je najbolja ulična hrana na svijetu

Roti Canai je flatbread kakav se priprema najčešće u Maleziji foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Ulična hrana ima poseban okus i uvijek nas privlači kad dođemo u stranu i nepoznatu zemlju. Volimo i našu uličnu hranu, naravno, ali volimo i isprobati novo.

Ukusi se razlikuju, kako u svemu, jednako tako, a možda i još više, i u hrani. Ako pitaš 10 različitih ljudi koja im je omiljena hrana, možeš dobiti čak i 10 različitih odgovora. I to je sasvim u redu, jer ne možemo svi voljeti jednake okuse niti ako smo u istom podneblju odrasli, a kamoli ako nismo. Zato se ne čini uopće kao lak zadatak odabrati koja je najbolja ulična hrana na svijetu.

No, tog su se zadatka prihvatili u TasteAtlas, turističkoj platformi na kojoj okupljaju okuse i jela svijeta, lokalne sastojke i restorane, i to u cijelom svijetu. Na temelju ocjena koje su uličnoj hrani davali njihovi korisnici, oni su napravili odabir i popis jela koje bi ocijenili kao najbolje.

Bez obzira na to slažemo li se s njima ili ne, lijepo je zamišljati što se sve jede u kojem kutku svijeta i maštati što bismo baš sad odabrali… Iako nije među prvih 20, nego tek na 24. mjestu, moramo spomenuti da se i burek našao na ovom popisu, kao bosanskohercegovački ulični specijalitet.

Evo i prvih 10!

10. Negima Yakitori

Ovo je japanska verzija ražnjića, a razlikuje se najviše po tome što je piletina odstajala u slatko-kiseloj marinadi od mirina, sakea, šećera i škroba. Da, poprilično slično našim ražnjićima.

9. Carne Asada Tacosi

Prema TasteAtlasu, ovi tacosi zauzimaju prvo mjesto među tacosima na svijetu. Tanki komadi mesa od buta se ispeku na žaru, a zatim poslužuju na vrhu kukuruzne tortilje s korijanderom.

8. Carnitas

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Carnitas se doslovno prevodi kao "malo mesa", a ovo je meksičko jelo od pirjane svinjetine. Meso se pirja na masti nekoliko sati, a poslužuje se s korijanderom, lukom nasjeckanim na kockice, guacamoleom i tortiljama.

7. Guotie

Guotie su sjevernokineske knedle. Istovremeno pržene i kuhane na pari, obično se pune mljevenom svinjetinom, kineskim kupusom, đumbirom, mladim lukom i rižinim vinom. Guotie se doslovno prevodi kao "štapići za lonac".

6. Gringas

Ako si bio/bila u Meksiku, vjerojatno si jeo/jela Gringu (ili njih deset). Na pola puta između tacosa i quesadille, ovi ukusni zalogaji pripremaju se topljenjem sira između dvije tortilje od brašna. Ostali sastojci razlikuju se ovisno o regiji, ali uobičajeni su sastojci marinirano meso, luk i ananas.

5. Paratha

Paratha je vrsta slojevitog kruha kuhanog u gheeju (pročišćenom maslacu). Uz njih dobro idu kiseli krastavci, jogurt, domaći chutney ili se mogu poslužiti uz curry od mesa i povrća. Jedu se i čisti ili jednostavno umočeni u čaj.

 | Author: Freepik foto: Freepik

Varijacije Parathe omiljene su diljem južne Azije, od Indije i Šri Lanke do Pakistana, Nepala i Bangladeša.

4. Bánh mì

Postoji mnogo različitih varijanti ovog popularnog vijetnamskog jela, ali svima je zajednički hrskavi francuski baguette. Kruh je postao popularan u Vijetnamu tijekom francuskog kolonijalnog razdoblja. Punjen je mješavinom mesa i povrća poput svinjske kobasice, korijandera, krastavaca i ukiseljenog daikona.

3. Karaage

Karaage se odnosi na japansku kuhinjsku tehniku ​​u kojoj se mali komadi mesa ili ribe - obično piletine - mariniraju, posipaju brašnom i prže u dubokom ulju. Sama riječ prevodi se kao "pečeno u dubokom ulju u kineskom stilu" - "Kara" znači Kina, a "age" znači prženo.

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Ukusni nuggetsi obično se poslužuju s kriškama limuna i majonezom za umakanje.

2. Lumpiang Shanghai

Lumpiang Shanghai su tanke palačinke od jaja koje se pune mljevenim mesom i prže u dubokom ulju. Ovi hrskavi zalogaji razvili su se iz kineskih proljetnih rolica - otuda i riječ "Shanghai" u nazivu. Tanke palačinke od jaja pune se mljevenim mesom i prže u dubokom ulju. Često ih prati slatki i kiseli umak. No, Lumpiang Shanghai nije samo ulična hrana - često se poslužuju u posebnim prilikama poput rođendana i vjenčanja.

1. Roti Canai

 | Author: Shutterstock foto: Shutterstock

Ova malezijska verzija flatbreada osigurala je prvo mjesto na ljestvici TasteAtlas-a. Somun s maslacem kuha se od tijesta koje je vrlo tanko valjano, a zatim više puta savijeno i prženo tako da je tekstura istovremeno hrskava i pahuljasta. Jelo su u Maleziju donijeli indijski migranti u 19. stoljeću.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.