Špajza 19. ožujka 2019.

SAD - zemlja u kojoj je grill najvažnija sporedna stvar

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Gotovo pa ni nema hollywoodskog filma bez scene s grilom. Kreirali su savršenu sliku obiteljskog života u predgrađu koja uključuje muškarce u kariranim košuljama, veliki roštilj, mnoštvo pljeskavica i piva. Odlučili smo provjeriti je li to zaista tako i koliko se zapravo grilla u SAD-u.

Pojmom barbecue u SAD-u se obuhvaća niz metoda kuhanja na otvorenom, poput grilanja i korištenja smokera. Uz to, barbecue je ujedno i okupljanje obitelji, prijatelja ili susjeda na redovnoj bazi kroz cijelu godinu. Sezona se službeno otvara posljednjeg ponedjeljka u svibnju, na Memorial Day, a masovno se roštilja na Dan nezavisnosti te njihov Praznik rada početkom rujna.  

Prema istraživanju Forbesa, čak 75% odraslih osoba u SAD-u posjeduje grill ili smoker, a više od polovice ga koristi najmanje jednom mjesečno. Dakle, filmovi nam ne lažu o američkoj kulturi grilanja. 

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Šarolika grill scena u SAD-u

Za razliku od juga Afrike, gdje braai uključuje samo drvo i dobre stare rešetke, u SAD-u često koriste i plinski roštilj.  U većoj su se mjeri fokusirali na marinade, duljinu pečenja i dipove nego na sam izvor vatre, ali bilo bi pogrešno reći da zanemaruju čar koju hrani daju različite vrste drveta.

Duga tradicija grilanja može se razlomiti na mnoštvo različitih metoda pripreme, obično vezanih uz geografsku lokaciju. Memphis je prepoznatljiv po pulled pork i umaku od rajčice, Texas po brisketu, California po ramsteku, a Chicago po rebarcima. Gotovo svaka obitelj ima svoj tajni recept koji se prenosi s koljena na koljeno.

 

 | Author: Getty Images foto: Getty Images

 

Grilanje je u SAD-u umijeće koje se podrazumijeva, a grill je objekt oko kojeg se stvaraju i slave ljudski odnosi. Upravo je to cilj našeg Zagreb Chill&Grill festivala, koji će ove godine biti posvećen grilanju u dvorištima diljem svijeta. 

Chill&Grill 3.0 New Experience

Chill&Grill 3.0 New Experience U konceptu po imenu New Experience pozivamo vas da probate jela sa svih kontinenata za koja do sada vjerojatno niste ni čuli. U njemu će kuhati renomirani chefovi i najpoznatiji food blogeri, a svake ćemo se večeri isplesati na odličnim besplatnim koncertima Let 3, Nipplepeoplea, TBF-a, Kojota, Soulfingersa i mnogih drugih.  

Također, ove godine uveli smo novost u obliku Eco zone, namijenjene onima koji na Bundek dođu biciklom, rolama, koturaljkama, skejtovima, romobilima ili pješice. Posjetitelji će imati mogućnost provozati i hibridno plug in vozilo te ujedno saznati sve o uštedi i napajanju vozila električnom energijom. U slučaju da dolazite s djecom, nemojte brinuti jer pripremamo i Kids zonu. Bezbrižno uživajte u iću i piću dok se oni zabavljaju u našoj sigurnoj zoni.  

Do Chill&Grill 3.0 New Experience festivala preostalo je još nekoliko dana, koje ćemo popuniti ekskluzivnim najavama chefova, restorana i glazbenika. Pratite našu web stranicu, portal Gastro.hr i društvene mreže, uskoro otkrivamo zbog čega će treći Chill&Grill festival biti još veći, bolji i zanimljiviji od prethodnih!    

 | Author: 24sata 24sata

Podravka, kao glavni partner Chill&Grilla, donosi sasvim novo iskustvo uživanja u hrani.

Uz plaćanje Mastercard® i Maestro® karticama ostvarit ćete 10% popusta na svu hranu i piće.

U Pevec vrtnoj zoni s atraktivnim vertikalnim vrtovima, saznajte koji ste tip grill majstora i osvojite nagrade.

Službeni dobavljač festivala, Mesna industrija Ravlić, osigurava vrhunsko domaće svježe meso za svjetske specijalitete.

Kisko predstavlja najfinije salate iz cijelog svijeta, a ”Jack’s wings&things” restoran fantastične okuse koje još niste probali.

Petrol će vas upoznati s projektom elektromobilnosti kroz URBAN E projekt - prvom javnom mrežom električnih punionica u Zagrebu, a Mitsubishi s novim Outlander Plug in Hybridom.

Tu su i "Servis za sendviče" Zvijezda majoneze, American Donut i Pekar pekarski proizvodi, kraljevsko bavarsko pivo Kaltenberg i zagrebački craft Medvedgrad.

Za čiste i blistave roštilje Chill&Grilla zaslužan je Permetal. 

Vidimo se na Chill&Grillu!

 

 

*Zbog najavljenih pljuskova može doći do promjena u satnici Festivala!
 

 | Author: Gastro.hr

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.