Špajza 736 prikaza 11. siječnja 2016.

Šizika: Pizza-boo najavljuje veliki povratak heroine osamdesetih

Pizza-boo
1/7
Domagoj Jakopović Ribafish
Početkom osamdesetih se nasuprot Kulture, u blizini Kulušića, preko noći otvorila mala pizzerija koja je ime dobila po popularnom crtiću. Glavni hit Eustahija trenutno je postala zamotana mala pizza, koju su nazvali po aktualnom hitu Lakih Pingvina – Šizika. Puno godina kasnije, Eustahija više nema, ali Šizika živi dalje, i to u pizzeriji Pizza-boo!

Južno od hotela International, u dvorištu Miramarske 26 nalazi se potpuno malen prostor sa svega četiri stolice, koji jasno daje do znanja da je Pizza-boo lokal namijenjen uzimanju hrane za vani, kao i za dostavu, ali ga to ne sprječava da nekako, ima dušu. Jedan od priloga toj tvrdnji je svakako njezin vlasnik, Jiries Stanić, nevjerojatno zanimljiv ugostitelj i fotograf koji je nekoć vodio slavni lokal Nepoznata životinja.

No, kako je otišao fotografirati na kruzer, tako je novu epizodu započeo novim imenom – Pizza-boo. Mjesto je okićeno dizajnerskim satovima, Jiries vozi dostave i kuha wok, a glavni kuhar Danijel nakon Etno sela Plitvice i Dubrovačkih vrtova sunca radi pizze za dostavu, kao i za namjernike koji jedu u samom lokalu.

„Šizika je više od obične calzone za vani. Ona je imala dušu i bila jedan od prvih pravih zagrebačkih brendova, mislim da je se moglo nabaviti samo na dva mjesta u Zagrebu. Kako sam je osobno obožavao i shvatio da Eustahija više nema, tako mi je pala na pamet ideja da s Danijelom pokušamo vratiti stari okus i slavu...“, govori nam Jiries, koji je ime dobio po djedu koji je u mladosti često bivao po Francuskoj.

Od polovice tijesta za običnu pizzu Danijel radi romboidan oblik koji puni rajčicama, sirom i šunkom, „Gljive ne idu unutra jer ostanu sirove“, kaže dok ubacuje Šiziku u peć.

Pizza-boo | Author: Domagoj Jakopović Ribafish Domagoj Jakopović Ribafish

Koliko me sjećanje služi, u Šiziki je ipak bilo gljiva, i to beskrajno sitno narezanih, pa me nakon zaljubljenosti na prvi pogled, iako nije prvi pogled, više kao da sam sreo Catherine Denneuve ili Sophiju Loren uživo, okus ipak nije vratio u osamdesete. Fino, ukusno, mirišljavo, ali ne isto kao onomad u Domagojevoj kad bi se okupljali ispred Eustahija pod velikim odmorom.

Tko zna, možda je u starom receptu bilo Vegete, ili nekog drugog tajanstvenog začina, ali sam dobio obećanje od vlasnika da će svakako raditi na tome. Uglavnom, koliko god nije bila identična onoj staroj - nestala je u trenu.

No, Šizika nipošto nije sve što nudi Pizza-boo, od izvrsne fotogenične pizze Jamaica od konopljinog brašna i tri vrste paprike, preko sendviča tostiranih u pravoj lepinji, burrita, salata i onog u što sam se potpuno zaljubio – wokove.

Naručio sam wok sa svinjetinom, malo ljući, i stvarno se oduševio. Ne zato što sam svašta jeo po Kini, nego zato jer me podsjetilo na maminu pašta-šutu. Dakle, jelo na kineski način s domaćim okusom. Sjajna stvar, za svaku preporuku!

Pizza-boo je idealno mjesto za popiti kavicu dok čekate toplu pizzu ili burrito koji se radi pred vama, baš kako im i ime kaže „Street food, coffee & more“. Brzo, kvalitetno, fino, idealno za sve koji uče u Sveučilišnoj ili sjede u kafićima oko iste. A i Šizika je na dobrom putu da postigne staru slavu – probajte joj odoljeti ovako divnoj smotanoj...

Pizza-boo pratite na njihovoj Facebook stranici, ili ih zvrcnite na 01 55 60 979. 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • pathtoexile 20:14 21. Siječanj 2016.

    a u početku su imali kuhara koji je uvijek bio pozitivan i pristojan, i vidlo se da zna sto radi, na kraju krajeva hrana mi je u početcima bila odlična..ali ovo..užaš..izbjegavajte u širokom luku(kečap na pizzu,cura dira novac i hranu a ne pere ruke..)

  • pathtoexile 20:12 21. Siječanj 2016.

    cura za pultom,nakon naručenog woka, nit hvala nit dovidenja nit dobar tek, nego mobitel u ruke i kao da vise ne postojim. Wok je bio pre slan, svinjetina je smrdila na pokvareno i užeglo