Južno od hotela International, u dvorištu Miramarske 26 nalazi se potpuno malen prostor sa svega četiri stolice, koji jasno daje do znanja da je Pizza-boo lokal namijenjen uzimanju hrane za vani, kao i za dostavu, ali ga to ne sprječava da nekako, ima dušu. Jedan od priloga toj tvrdnji je svakako njezin vlasnik, Jiries Stanić, nevjerojatno zanimljiv ugostitelj i fotograf koji je nekoć vodio slavni lokal Nepoznata životinja.
No, kako je otišao fotografirati na kruzer, tako je novu epizodu započeo novim imenom – Pizza-boo. Mjesto je okićeno dizajnerskim satovima, Jiries vozi dostave i kuha wok, a glavni kuhar Danijel nakon Etno sela Plitvice i Dubrovačkih vrtova sunca radi pizze za dostavu, kao i za namjernike koji jedu u samom lokalu.
„Šizika je više od obične calzone za vani. Ona je imala dušu i bila jedan od prvih pravih zagrebačkih brendova, mislim da je se moglo nabaviti samo na dva mjesta u Zagrebu. Kako sam je osobno obožavao i shvatio da Eustahija više nema, tako mi je pala na pamet ideja da s Danijelom pokušamo vratiti stari okus i slavu...“, govori nam Jiries, koji je ime dobio po djedu koji je u mladosti često bivao po Francuskoj.
Od polovice tijesta za običnu pizzu Danijel radi romboidan oblik koji puni rajčicama, sirom i šunkom, „Gljive ne idu unutra jer ostanu sirove“, kaže dok ubacuje Šiziku u peć.
Koliko me sjećanje služi, u Šiziki je ipak bilo gljiva, i to beskrajno sitno narezanih, pa me nakon zaljubljenosti na prvi pogled, iako nije prvi pogled, više kao da sam sreo Catherine Denneuve ili Sophiju Loren uživo, okus ipak nije vratio u osamdesete. Fino, ukusno, mirišljavo, ali ne isto kao onomad u Domagojevoj kad bi se okupljali ispred Eustahija pod velikim odmorom.
Tko zna, možda je u starom receptu bilo Vegete, ili nekog drugog tajanstvenog začina, ali sam dobio obećanje od vlasnika da će svakako raditi na tome. Uglavnom, koliko god nije bila identična onoj staroj - nestala je u trenu.
No, Šizika nipošto nije sve što nudi Pizza-boo, od izvrsne fotogenične pizze Jamaica od konopljinog brašna i tri vrste paprike, preko sendviča tostiranih u pravoj lepinji, burrita, salata i onog u što sam se potpuno zaljubio – wokove.
Naručio sam wok sa svinjetinom, malo ljući, i stvarno se oduševio. Ne zato što sam svašta jeo po Kini, nego zato jer me podsjetilo na maminu pašta-šutu. Dakle, jelo na kineski način s domaćim okusom. Sjajna stvar, za svaku preporuku!
Pizza-boo je idealno mjesto za popiti kavicu dok čekate toplu pizzu ili burrito koji se radi pred vama, baš kako im i ime kaže „Street food, coffee & more“. Brzo, kvalitetno, fino, idealno za sve koji uče u Sveučilišnoj ili sjede u kafićima oko iste. A i Šizika je na dobrom putu da postigne staru slavu – probajte joj odoljeti ovako divnoj smotanoj...
Pizza-boo pratite na njihovoj Facebook stranici, ili ih zvrcnite na 01 55 60 979.