Špajza 02. ožujka 2023.

Što ako je krema prerijetka, a umak pun grudica?

Umak hollandaise
Imamo odlična rješenja za umak hollandaise ili majonezu koji su se zgrušali foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Čak se i najboljima ponekad dogodi da im jelo zagori, krema za desert bude prerijetka ili se zgruda. No svaki problem ima svoje rješenje

Svatko od nas sasvim sigurno kod kuće ima biblioteku starih kuharica i svako toliko prelista ih s guštom – u potrazi za nekim novim receptom ili savjetom u kuhanju. Mi smo s veseljem prelistali 'Štedljivu kuharicu' Katarine Schickling i u njoj pronašli ove izvrsne savjete kao prvu pomoć kada 'prigusti' u kuhinji.

 

pire krumpir Možda vas zanima... Ovo su najčešće greške u pripremi pire krumpira Špajza

 

Jer, čak se i najboljima ponekad dogodi da im jelo zagori, krema za desert bude prerijetka ili se zgruda. No svaki problem ima svoje rješenje – pa i kada krema ispadne prerijetka, a gosti samo što nisu pozvonili na vrata, ili kada nam se umak pretvori u grudice, a umak za majonezu zgruša…

 

 

 | Author: Valeria Boltneva/Pexels Prerijetku kremu posluži kao umak uz voće ili neku slasticu od voća foto: Valeria Boltneva/Pexels

Prerijetka krema

Najčešće nam se dogodi da taj problem primijetimo na kraju pripreme slastice, a gosti samo što nisu pokucali na vrata. Snađi se u trenu i za poslasticu pripremi voćni koktel (može i iz limenke) s posebno ukusnim (ovdje je sasvim nebitno je li prerijedak) finim umakom! Oguli jabuke ili kruške, poslaži ih u obliku lepeze, pa prelij preko njih umak. Ili operi jagode (ovisi o sezoni voća) te ih blago zasladi ovim umakom.

 

pizza Možda vas zanima... Izbjegni najveće pogreške kod pripreme pizze kod kuće Špajza

 | Author: Shutterstock Hollandaise umak foto: Shutterstock

Što kada umak ima grudice?

Toliko puta nam se dogodilo da smo postali maheri za popravak 'štete'! Najjednostavnije rješenje jest – protisnuti umak kroz fino sito. Osim toga, umak bez grudica možeš dobiti i ako mu dodaš naribani sirovi krumpir pa sve kuhaš dodatnih 5 minuta. Procijediš kroz sito i – gotovo!

Pri tome budi i štedljiv/a pa prije upotrebe krumpir dobro operi pa i koru možeš upotrijebi za pripremu umaka.

 

Jabučni ocat Možda vas zanima... Trikovi za kuhanje s octom – zašto ih nismo znali ranije? Špajza

 

Što kada se majoneza ili umak hollandaise zgrušaju?

Ako se majoneza ili umak hollandaise (umak od maslaca i žumanjaka) zgruda ili zgruša, moraš jako brzo reagirati. U majonezu umiješaj vruću vodu, žličicu po žličicu, a u hollandaise umak hladnu i nastavi miješati. Imaš li još koje jaje, stavi žumanjak u zdjelicu i dodaj mu žličicu po žličicu zgrušane smjese uz neprestano miješanje.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.