Svatko od nas sasvim sigurno kod kuće ima biblioteku starih kuharica i svako toliko prelista ih s guštom – u potrazi za nekim novim receptom ili savjetom u kuhanju. Mi smo s veseljem prelistali 'Štedljivu kuharicu' Katarine Schickling i u njoj pronašli ove izvrsne savjete kao prvu pomoć kada 'prigusti' u kuhinji.
Jer, čak se i najboljima ponekad dogodi da im jelo zagori, krema za desert bude prerijetka ili se zgruda. No svaki problem ima svoje rješenje – pa i kada krema ispadne prerijetka, a gosti samo što nisu pozvonili na vrata, ili kada nam se umak pretvori u grudice, a umak za majonezu zgruša…
Prerijetku kremu posluži kao umak uz voće ili neku slasticu od voća
Prerijetka krema
Najčešće nam se dogodi da taj problem primijetimo na kraju pripreme slastice, a gosti samo što nisu pokucali na vrata. Snađi se u trenu i za poslasticu pripremi voćni koktel (može i iz limenke) s posebno ukusnim (ovdje je sasvim nebitno je li prerijedak) finim umakom! Oguli jabuke ili kruške, poslaži ih u obliku lepeze, pa prelij preko njih umak. Ili operi jagode (ovisi o sezoni voća) te ih blago zasladi ovim umakom.
Hollandaise umak
Što kada umak ima grudice?
Toliko puta nam se dogodilo da smo postali maheri za popravak 'štete'! Najjednostavnije rješenje jest – protisnuti umak kroz fino sito. Osim toga, umak bez grudica možeš dobiti i ako mu dodaš naribani sirovi krumpir pa sve kuhaš dodatnih 5 minuta. Procijediš kroz sito i – gotovo!
Pri tome budi i štedljiv/a pa prije upotrebe krumpir dobro operi pa i koru možeš upotrijebi za pripremu umaka.
Što kada se majoneza ili umak hollandaise zgrušaju?
Ako se majoneza ili umak hollandaise (umak od maslaca i žumanjaka) zgruda ili zgruša, moraš jako brzo reagirati. U majonezu umiješaj vruću vodu, žličicu po žličicu, a u hollandaise umak hladnu i nastavi miješati. Imaš li još koje jaje, stavi žumanjak u zdjelicu i dodaj mu žličicu po žličicu zgrušane smjese uz neprestano miješanje.