Ljubljanska Pekarna Ana, koji je pokrenula slavna slovenska chefica Ana Roš Stojan, jedina na ovim prostorima čiji restoran ima tri Michelinove zvjezdice, svoje kupce stalno razveseljava novim, sezonskim iznenađenjima. Tako su ovaj tjedan predstavili svoju novi slasticu – cruffin inspiriran tradicionalnom štrudlom od jabuka.
Štrudl od jabuka desert je koji oduševljava sladokusce još od 18. stoljeća kada je i osmišljena u Beču te se iz Beča proširila po susjednim zemljama, posebno onima koje su bio dio Austro-Ugarske. Austrijsko gastronomsko nasljeđe uvelike je prisutno i kod nas u Hrvatskoj, gdje je štrudl od jabuka omiljena domaća, tradicionalna slastica koja odlično funkcionira u jednostavnoj kombinaciji jabuka i cimeta, ali i s dodacima poput oraha, meda, drugih zimskih začina, ali i kreme od vanilije. Naravno, tijesto mora biti domaće.😉
U ljubljanskoj Pekarni Ana ovaj tradicionalni srednjoeuropski desert bio je inspiracija za slasni cruffin punjen pečenim jabukama, kremi od meda i maslaca, grožđicama namočenim u rumu i glazurom od lješnjaka. Može li bolje? Nećemo znati sve dok ne probamo, ali sudeći prema dosad kušanim poslasticama iz Pekarne Ana, nekako nam se čini da se i samo zbog ovog neodoljivog cruffina isplati potegnuti do Ljubljane.