Odlično nam je bilo nedavno u Hiži zagorskih štruklji u Radoboju! Uživali smo, naravno, u tradicionalnim zagorskim štruklima pripremljenim 'po starinski' i za to moramo pohvaliti sjajne kuharice – dvije Štefice i Terezu, no imali smo priliku kušati i druge zagorske specijalitete, ali u modernoj izvedbi.
Zaslužni za ovaj odličan, zanimljiv i poučan cooking show pun odličnih okusa su Općina Radoboj i Kulinarski institut Kul IN iz Siska koji su zajednički organizirali ovo događanje. U sklopu cooking showa Kul IN chefovi i predavači pokazali su nam kako tradicionalna zagorska jela pripremiti na suvremen način koristeći pritom lokalne i autohtone namirnice.
Kako se poslužuje moderna purica s mlincima?
O tome što je konfitiranje, kako se radi temeljac od kostiju, kako se može brzo ukiseliti povrće, kako na moderan način poslužiti puricu s mlincima i kako jednostavan desert dići na jednu višu i zdraviju razinu… slušali su predstavnici javnih ustanova u Radoboju (škola, vrtića…), turistički djelatnici, a najvažnije i – ugostitelji koji bi ove ideje mogli i primijeniti u svojim lokalima i tako modernizirati svoju ponudu.
Prezentaciju moderne zagorske kuhinje održao je Branimir Krtalić, chef i predavač kulinarstva na Kul IN-u. On nas je, korak po korak, vodio kroz pripremu modernijih verzija tradicionalnih zagorskih jela. Za početak pripremio je klasično varivo od ječma, s puno korjenastog povrća i gljivama koji je završio s malo vrhnja i hrskavom slaninom.
Nakon toga kušali smo i sotirani ječam s konfitiranim purećim zabatkom, a potom je uslijedila slavna zagorska purica s mlincima, ali u modernoj verziji. Naime, natrganu puretinu zarolao je u mlinac koji je potom zapekao i poslužio sa sotiranim gljivama, umakom od reduciranog temeljca i salatom.
Kao slatko za kraj poslužen je odličan, jednostavan, a tako ukusan desert – crumble s jagodama. Naravno, bila je to zdravija verzija, prikladna i za one koji moraju izbjegavati gluten jer u crumbleu je korišteno brašno od heljde, odlična tradicionalna namirnica karakteristična upravo za sjever Hrvatske.
Moderna priprema, lokalne namirnice
"Ovdje se uvijek osjećam kao doma, uistinu imate što ponuditi. Naša ideja bila je predstaviti dvije kuhinje – onu tradicionalnu, kroz zagorske štrukle po starinski, te onu modernu, ali nadahnutu tradicionalnim receptima.
Naši kuhari osmislili su jela koja su prijedlog suvremene, odnosno moderne zagorske kuhinje. Moderna priprema, nove tehnike, novija oprema, ali namirnice koje su koristili su lokalne, a inspiracija su tradicionalna jela.
Kulinarski institut Kul IN prva je privatna međunarodna kulinarska škola u Hrvatskoj, svojevrsni hrvatski Le Cordon Bleu. Od 2011. godine školujemo profesionalne kuhare, slastičare i sommeliere i intenzivno radimo na razvoju gastronomije i turizma, ne samo u Hrvatskoj nego i van naših granica.
Ova nam je suradnja izuzetno važna jer nastojimo poticati razvoj kuharstva i ugostiteljstva i u kontinentalnom dijelu Hrvatske", rekla je Ivana Fried, direktorica sisačkog Kul IN-a.