Kad god pokušavamo iskoristiti otpatke iz kuhinje na kreativan način, mali trikovi mogu biti korisni i ispuniti te ponosom. Možda ne izrađuješ vlastiti maslac (još), ali ponovna upotreba staklenki ili, u ovom slučaju, narančine kore, može te približiti održivijem načinu života.
Spas u sezoni pečenja kolača
Kada ćeš sljedeći put uživati u sočnoj naranči, nemoj tako brzo baciti koru u kompost. Imamo za tebe pametan trik koji će je pretvoriti u super korisnu u sezoni blagdanskog pečenja! Želiš otkriti o čemu je riječ?
Tvrdi, zgrudani smeđi šećer otežava mjerenje i korištenje šećera u receptima. Tu na scenu stupa kora naranče. Ona će šećeru dodati vlagu koja će razbiti tvrde grudice i ponovno učiniti smeđi šećer mekanim i pahuljastim.
Korak po korak
Naranča se dobro opere i osuši joj se vanjska strana kore. Potom oguli naranču i uživaj u njenom sočnom plodu, a ostatke kore pažljivo očisti od eventualnih ostataka voća – treba ti samo čista kora.
Stavi komadić kore naranče u posudu sa stvrdnutim smeđim šećerom, zatvori posudu i ostavi koru unutra jedan dan ili dulje. Vlaga iz kore naranče postupno će prodrijeti u šećer, omekšavajući ga i vraćajući mu prvobitnu teksturu. Naravno, dat će šećeru i odličnu aromu.
Nakon toga, možeš s ovim aromatiziranim smeđim šećerom pripremati razne recepte, poput pite od bundeve i đumbira, blondieja s okusom jabukovače ili kolačića s komadićima čokolade i bundeve.
Zašto kora naranče djeluje? Zato što prirodno sadrži vlagu koja pomaže vratiti mekoću smeđem šećeru.
Kako je zatvorena u spremniku sa šećerom, ta vlaga se polako oslobađa i omekšava šećer. Ovo je jednostavan, učinkovit i potpuno prirodan način da spasiš šećer bez potrebe za posebnim alatima ili dodatnim kupovinama.
Zašto treba isprobati ovaj trik?
Osim što štedi novac i smanjuje otpad, ovaj trik olakšava život svakom ljubitelju pečenja. Tvrdi smeđi šećer više nikada neće biti problem, a kora naranče donosi dodatni mirisni dašak svježine tvojim receptima. Ako voliš praktične i održive savjete, ovaj jednostavni trik zasigurno će postati dio tvoje kuhinjske rutine.