Špajza 26. studenoga 2024.

Super trik s korom naranče prije nego što je baciš!

naranča, narančina kora
Naranča
foto: Charlie Harris/Unsplash
Kako iskoristiti koru naranče za omekšavanje smeđeg šećera? Doznaj odgovor u nastavku i zahvali nam u komentaru!

Kad god pokušavamo iskoristiti otpatke iz kuhinje na kreativan način, mali trikovi mogu biti korisni i ispuniti te ponosom. Možda ne izrađuješ vlastiti maslac (još), ali ponovna upotreba staklenki ili, u ovom slučaju, narančine kore, može te približiti održivijem načinu života.

Spas u sezoni pečenja kolača

Kada ćeš sljedeći put uživati u sočnoj naranči, nemoj tako brzo baciti koru u kompost. Imamo za tebe pametan trik koji će je pretvoriti u super korisnu u sezoni blagdanskog pečenja! Želiš otkriti o čemu je riječ?

Posljednji trik s korom naranče prije nego što je baciš | Author: Freepik Stvrdnuti smeđi šećer prava je muka pri prečenju kolača foto: Freepik

Tvrdi, zgrudani smeđi šećer otežava mjerenje i korištenje šećera u receptima. Tu na scenu stupa kora naranče. Ona će šećeru dodati vlagu koja će razbiti tvrde grudice i ponovno učiniti smeđi šećer mekanim i pahuljastim. 

Korak po korak

Naranča se dobro opere i osuši joj se vanjska strana kore. Potom oguli naranču i uživaj u njenom sočnom plodu, a ostatke kore pažljivo očisti od eventualnih ostataka voća – treba ti samo čista kora.

Možda vas zanima... Sezonski čips od naranče po receptu Marthe Stewart Recepti

Stavi komadić kore naranče u posudu sa stvrdnutim smeđim šećerom, zatvori posudu i ostavi koru unutra jedan dan ili dulje. Vlaga iz kore naranče postupno će prodrijeti u šećer, omekšavajući ga i vraćajući mu prvobitnu teksturu. Naravno, dat će šećeru i odličnu aromu.

Nakon toga, možeš s ovim aromatiziranim smeđim šećerom pripremati razne recepte, poput pite od bundeve i đumbira, blondieja s okusom jabukovače ili kolačića s komadićima čokolade i bundeve.

Posljednji trik s korom naranče prije nego što je baciš | Author: Racool_studio / Freepik Vlaga iz kore se polako oslobađa i omekšava šećer foto: Racool_studio / Freepik

Zašto kora naranče djeluje? Zato što prirodno sadrži vlagu koja pomaže vratiti mekoću smeđem šećeru.

Kako je zatvorena u spremniku sa šećerom, ta vlaga se polako oslobađa i omekšava šećer. Ovo je jednostavan, učinkovit i potpuno prirodan način da spasiš šećer bez potrebe za posebnim alatima ili dodatnim kupovinama.

Prirodno sredstvo za uklanjanje masnoće Možda vas zanima... Kore citrusa odlično uklanjaju masnoće u kuhinji Špajza

Zašto treba isprobati ovaj trik?

Osim što štedi novac i smanjuje otpad, ovaj trik olakšava život svakom ljubitelju pečenja. Tvrdi smeđi šećer više nikada neće biti problem, a kora naranče donosi dodatni mirisni dašak svježine tvojim receptima. Ako voliš praktične i održive savjete, ovaj jednostavni trik zasigurno će postati dio tvoje kuhinjske rutine.

naranče Možda vas zanima... Ne bacaj kore od citrusa, iskoristi ih na najbolji način Špajza Kuglof od naranče Možda vas zanima... Brzinski kuglof od naranče i maslinovog ulja Recepti

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.