gastro postao
„Gastro zvijezda“ ulazi u napetu završnicu! Nakon dva mjeseca selekcije, od 600-tinjak prijava zajedničkim smo snagama izdvojili po dvoje najboljih u pet kategorija.
U kategoriji Slastice, mjesto u superfinalu izborile su dvije talentirane blogerice – Nevena Josipović i Karla Kovačić. Zaslužile su ga pripremom eklera, a male tajne pripreme odlučile su podijeliti i s vama.
Najprije pročitajte savjete, bacite se na pripremu eklera i u međuvremenu razmislite tko je vaš favorit u kategoriji Slastice. Za omiljene blogere možete glasati na web stranici Gastro zvijezde do 22. studenog!
Karla Kovačić (Sweet life by Karla)
- Kada tekućina, masnoća, sol i šećer proključaju, masnoća se mora ravnomjerno otopiti u tekućini. Ostane li plutati na vrhu, neće se dobro rasporediti po tijestu i tijekom pečenja može doći do curenja.
- Nakon dodavanja brašna i formiranja tijesta ostavite ga da se ohladi na cca 60 stupnjeva, pritom stalno miješajući kako bi se temperatura svugdje jednako rasporedila. Dodate li jaja odmah u vruću smjesu skuhat će se i bit će vam puno teže dobiti glatko tijesto. Gotovo tijesto mora biti glatko i vlažno, ali dovoljno čvrsto da drži oblik.
- Temperatura pečenja je jako važna! Prvih 15-ak minuta pecite na visokoj temperaturi (220 stupnjeva) kako bi nastala para, a zatim smanjite temperaturu(190 stupnjeva) kako bi završili pečenje i postigli strukturu. Ne otvarajte pećnicu za vrijeme pečenja, a kako bi zadržali dobar oblik izvadite ih tek kada su sasvim pečeni-čvrsti i suhi.
- Prije punjenja sasvim ih ohladite. Ohladite li ih prebrzo, efekt može biti jednak kao i kada ih ne ispečete dovoljno. Nakon pečenja najbolje ih je ostaviti u otvorenoj pećnici ili u toploj prostoriji kako bi temperatura polagano padala.
- Dužina eklera varira, obično je to od 5 do 15 cm. Puni ih se različitim nadjevima, a meni su omiljene kuhane kreme. Najviše opcija imate ako napravite slastičarsku kremu, koju lako možete obogatiti još nekim okusom po želji – primjerice voćnim. Gotove eklere dekorirajte čokoladnim preljevom, karamelom, šećerom u prahu ili fondanom.
Nevena Josipović (Mama drama)
- Za savršene eklere potrebno je malo strpljenja i puno ljubavi. Kod izrade tijesta bitno je držati se redoslijeda i nikako ne raditi s još vrućim tijestom. Uvijek ga pustite par minuta da odmori.
- Tajni sastojak? Prstohvat soli!
- Kada tijesto stavite peći nikako ne smijete otvarati pećnicu, što je najbitnija stvar kod njihove izrade. Zato pratite minute i sekunde!
- Savršena krema?Slastičarska s dodatkom limunove korice!
- Punjenje? Jednostavno! Ako nemate slastičarsku vrećicu uzmite onu za zamrzavanje.
I to je to. Vaši savršeni ekleri su spremni.