Špajza Gastro zvijezda 16. studenoga 2018.

Superfinalistice Karla i Nevena otkrivaju tajne vrhunskih eklera

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
„Gastro zvijezda“ ulazi u napetu završnicu! Nakon dva mjeseca selekcije, od 600-tinjak prijava zajedničkim smo snagama izdvojili po dvoje najboljih u pet kategorija.

U kategoriji Slastice, mjesto u superfinalu izborile su dvije talentirane blogerice – Nevena Josipović i Karla Kovačić. Zaslužile su ga pripremom eklera, a male tajne pripreme odlučile su podijeliti i s vama.

Najprije pročitajte savjete, bacite se na pripremu eklera i u međuvremenu razmislite tko je vaš favorit u kategoriji Slastice. Za omiljene blogere možete glasati na web stranici Gastro zvijezde do 22. studenog!

 

Možda vas zanima... Blogerice Karla i Nevena o ulasku u superfinale... Špajza

 

Karla Kovačić (Sweet life by Karla)

  1. Kada tekućina, masnoća, sol i šećer proključaju, masnoća se mora ravnomjerno otopiti u tekućini. Ostane li plutati na vrhu, neće se dobro rasporediti po tijestu i tijekom pečenja može doći do curenja.
  2. Nakon dodavanja brašna i formiranja tijesta ostavite ga da se ohladi na cca 60 stupnjeva, pritom stalno miješajući kako bi se temperatura svugdje jednako rasporedila. Dodate li jaja odmah u vruću smjesu skuhat će se i bit će vam puno teže dobiti glatko tijesto. Gotovo tijesto mora biti glatko i vlažno, ali dovoljno čvrsto da drži oblik.
  3. Temperatura pečenja je jako važna! Prvih 15-ak minuta pecite na visokoj temperaturi (220 stupnjeva) kako bi nastala para, a zatim smanjite temperaturu(190 stupnjeva) kako bi završili pečenje i postigli strukturu. Ne otvarajte pećnicu za vrijeme pečenja, a kako bi zadržali dobar oblik izvadite ih tek kada su sasvim pečeni-čvrsti i suhi.
  4. Prije punjenja sasvim ih ohladite. Ohladite li ih prebrzo, efekt može biti jednak kao i kada ih ne ispečete dovoljno. Nakon pečenja najbolje ih je ostaviti u otvorenoj pećnici ili u toploj prostoriji kako bi temperatura polagano padala.
  5. Dužina eklera varira, obično je to od 5 do 15 cm. Puni ih se različitim nadjevima, a meni su omiljene kuhane kreme. Najviše opcija imate ako napravite slastičarsku kremu, koju lako možete obogatiti još nekim okusom po želji – primjerice voćnim. Gotove eklere dekorirajte čokoladnim preljevom, karamelom, šećerom u prahu ili fondanom.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


 

Nevena Josipović (Mama drama)

  1. Za savršene eklere potrebno je malo strpljenja i puno ljubavi. Kod izrade tijesta bitno je držati se redoslijeda i nikako ne raditi s još vrućim tijestom. Uvijek ga pustite par minuta da odmori.
  2. Tajni sastojak? Prstohvat soli!
  3. Kada tijesto stavite peći nikako ne smijete otvarati pećnicu, što je najbitnija stvar kod njihove izrade. Zato pratite minute i sekunde!
  4. Savršena krema?Slastičarska s dodatkom limunove korice!
  5. Punjenje? Jednostavno! Ako nemate slastičarsku vrećicu uzmite onu za zamrzavanje.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

I to je to. Vaši savršeni ekleri su spremni.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.