Špajza 17. svibnja 2024.

Sve što trebaš znati o listu vinove loze... ako kuhaš!

Kako koristiti istove vinove loze u kuhinji
Punjeni listovi vinove loze
foto: Pexels / Jamalyah Yayev
Od sarmi,preko japraka ili dolmi do suvremenijih jela, listovi vinove loze dodat će dubinu okusa raznim kulinarskim kreacijama...

Čak i ako ti nije, kao jednom našem poznatom pjevaču, omiljeni grad - vinograd, zasigurno znaš da se, osim grožđa, i listovi vinove loze mogu koristiti na razne načine, prije svega u kuhinji. Štoviše, riječ je o drevnoj deliciji u mnogim kuhinjama svijeta, posebno u turskoj, grčkoj, libanonskoj i drugim mediteranskim i bliskoistočnim tradicijama.

Priprema i korištenje listova vinove loze

Prije nego što listove vinove loze kreneš koristiti u kuhinji, važno je pravilno ih pripremiti. Svježi listovi se blanširaju u kipućoj vodi nekoliko minuta kako bi omekšali i izgubili dio prirodne gorčine.

Odmah nakon blanširanja, prebacuju se u ledenu vodu kako bi se zaustavio proces kuhanja i sačuvala njihova živa zelena boja. Za one koji preferiraju brzinu i praktičnost, dostupni su konzervirani listovi vinove loze koji su već pripremljeni za upotrebu, ali ih je poželjno isprati kako bi se smanjio višak soli.

 | Author: Thinkstock Turska sarma ili japrak foto: Thinkstock

Japrak, sarma, dolma…

Najpoznatiji način korištenja listova vinove loze je u pripremi japraka, sarmi ili dolmi - jela u kojima su listovi punjeni mješavinom riže, mljevenog mesa, začina, orašastih plodova i sušenog voća.

Ovo bogato i aromatično jelo kuha se polako, upijajući sve arome iz punjenja i temeljca. Međutim, njihova upotreba ne mora biti ograničena samo na ovo tradicionalno jelo.

Vegetarijanska verzija punjenih listova vinove loze

Dok klasični japrak obiluje mesom, sve popularnija je njegova vegetarijanska verzija poznata kao yalangi, što u prijevodu s turskog znači "lažno".

Yalangi dolme su poslastica za one koji izbjegavaju meso ili jednostavno žele uživati u lakšoj verziji ovog tradicionalnog jela. Punjene su bogatom smjesom riže, raznog povrća, orašastih plodova i sušenog voća, obogaćene začinima za bogatstvo okusa.

Kako koristiti lišće vinove loze u kuhinji | Author: Pexels / Eat Kubba Vegetarijanska verzija japraka foto: Pexels / Eat Kubba

Listovi vinove loze na salatu? Može!

Za suvremeniji pristup, listovi vinove loze mogu se koristiti kao zanimljiva baza za pečenje ribe, gdje su zaštitni sloj koji štiti delikatno meso ribe dok istovremeno dodaje nježan okus vinove loze. Također, mogu se sjeckati i koristiti kao zelenilo u raznim salatama, dodajući svježinu i blagu gorčinu koja može poboljšati jelo.

Nutritivne vrijednosti listova vinove loze

Listovi vinove loze nisu samo ukusni, već su i iznimno hranjivi. Bogati su vitaminom C, koji je esencijalan za jačanje imunološkog sustava, te vitaminom A, koji je važan za zdravlje očiju i kože.

Također su dobar izvor željeza i kalcija, što ih čini korisnim za održavanje zdravlja kostiju i optimalne razine energije. Za koju god se verziju odlučiš, vrijeme je za berbu, jer listovi vinove loze za jelo su najukusniji dok su mladi.

Iskušaj i ove delicije!

Možda vas zanima... Japrak: Sarma može biti još ukusnija! Recepti Dolma s tikvicama Možda vas zanima... Dolma s tikvicama Recepti Sogan dolma Možda vas zanima... Sogan dolma Recepti

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.