Osnova dobre juhe je u kvalitetnom mesu, pa tako možete iskoristiti govedinu, piletinu, teletinu ili kokoš. Bilo kakva vrsta mesa može se kombinirati s korjenastim povrćem, pa možete iskoristiti sve što imate u kuhinji.
Juha od govedine se kuha gotovo tri sata, a od piletine upola manje. Meso kokoši je žilavije pa treba dva i pol do tri sata da se skuha, dok je za teletinu dovoljno sat do sat i pol.
Na juhi se nakon što zakuha može stvoriti pjena, osobito u onoj s mahunarkama, korjenastim povrćem i mesom. Pjenu je najbolje odstraniti žlicom jer će u suprotnom pjena pokvariti okus juhe i utjecati na aromu.
Jedna je od osnovnih grešaka pustiti juhu da jako kuha. Jačina kuhanja trebala bi biti takva da se tijekom procesa kuhanja na površini tekućine svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mjehurića. Ako snažno kuhate juhu, a ne pustite je da lagano krčka, meso i povrće bit će suho i prekuhano.