Odlična i daleko zdravija alternativa klasičnom kupovnom kravljem mlijeku bit će domaća varijanta od orašastih plodova. Iako se na prvu priprema možda čini kao previše posla, fino i aromatično mlijeko možete dobiti u samo tri koraka.
Sve što će vam trebati su omiljeni orašasti plodovi, malo vode i začini po želji. Koristiti možete bademe, lješnjake, pistaciju ili indijske oraščiće.
Najvažniji korak bit će umakanje orašastih plodova u vodu preko noći kako bi oni postali mekši. Tako potopljene ostavite na sobnoj temperaturi 24 sata.
Voda bi do jutra trebala postati nešto mutnija te ju je potrebno izbaciti, a zatim oraščiće prebaciti u blender. Ovisno o tipu orašastih plodova koji ste odabrali, dodati možete i začine poput cimeta, vanilije ili pak kakao u prahu i med.
Orašaste plodove, začine i nekoliko šalica vode dobro izblendajte dok ne dobijete bijelu tekućinu nalik mlijeku. Procijedite je kroz gazu ili gusto cjedilo pa dobiveno mlijeko prebacite u staklenke i držite u hladnjaku.
Koristiti ga možete kao dodatak omiljenim jelima i slasticama, jutarnjoj kavi ili omiljenom smoothieju.
Tako pripremljeno mlijeko u hladnjaku može stajati do tjedan dana, no zbog finih, nježnih i orašastih okusa zasigurno će nestati i puno prije.
Živjeli!