Namaz od maslina, koji se naziva tapenada, potječe iz Provanse, a uz brojne varijante najčešće se priprema od kapara, crnih ili zelenih maslina, fileta inćuna, limunova soka, vinjaka, češnjaka i maslinova ulja.
Aromatičnim pestom maslina mažu se krekeri, kanapei ili bruschette, a može se dodati i u umak za tjesteninu ili marinadu za meso. Namaz od maslina sjajno se slaže s pečenim krumpirima ili bijelom ribom.
Možete ga napraviti i s patlidžanima. Na roštilju, grill tavi ili u pećnici ispecite patlidžane. Meso patlidžana izvadite te usitnite vilicom i pomiješajte s tapenadom. Namaz premažite preko prepečenog kruha, pa dodajte svježe nasjeckanu majčinu dušicu, pola žličice mažurana ili suhi lovorov list. Ukrasite prepolovljenim cherry rajčicama.
Namazu od maslina možete dodati i tunjevinu. Sve dobro izmiksajte u blenderu, a fino i aromatično će biti dodate li i skuhani izmiksani slanutak. Neki namazima dodaju i slani filet srdele iz ulja koji donosi nezaobilazan miris mora i sjajno se slaže s maslinama.
I biftek poslužite s umakom od maslina, a mesnim okruglicama dodajte namaz u koji ste umiješali i izmiksali rajčice. Ovoj kombinaciji dodajte i nekoliko listića svježeg bosiljka te dosta papra.
Svega 20 minuta bit će vam potrebno da napravite ovaj odličan namaz od crnih maslina, inćuna i finih začina. Na kraju ga stavite u posudicu, poklopite i držite u frižideru.
Potrebno vam je:
- 140 g crnih maslina bez koštica
- 1/2 češnja češnjaka
- usoljeni filet inćuna
- 5 listova bosiljka
- žlica kapara
- 7 žlica maslinovog ulja
Priprema:
Izblendajte masline, češnjak, očišćeni filet inćuna, bosiljak i kapare. Polagano dodajte ulje i nastavite blendati dok ne usitnite sve sastojke, no ne previše jer struktura namaza ne smije biti previše glatka.
Poslužite u sendviču ili na prepečenim ploškama kruha.
Dobar tek!