Špajza 11. listopada 2018.

Tapenada: Dobitna kombinacija kapara i maslina dolazi iz Provanse

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Svega 20 minuta bit će vam potrebno da napravite ovaj odličan namaz od crnih maslina, inćuna i finih začina. Na kraju ga stavite u posudicu, poklopite i držite u frižideru.

Namaz od maslina, koji se naziva tapenada, potječe iz Provanse, a uz brojne varijante najčešće se priprema od kapara, crnih ili zelenih maslina, fileta inćuna, limunova soka, vinjaka, češnjaka i maslinova ulja.

Aromatičnim pestom maslina mažu se krekeri, kanapei ili bruschette, a može se dodati i u umak za tjesteninu ili marinadu za meso. Namaz od maslina sjajno se slaže s pečenim krumpirima ili bijelom ribom.

 

Možda vas zanima... Mediteranski namaz od kapara i maslina Recepti

 

Možete ga napraviti i s patlidžanima. Na roštilju, grill tavi ili u pećnici ispecite patlidžane. Meso patlidžana izvadite te usitnite vilicom i pomiješajte s tapenadom. Namaz premažite preko prepečenog kruha, pa dodajte svježe nasjeckanu majčinu dušicu, pola žličice mažurana ili suhi lovorov list. Ukrasite prepolovljenim cherry rajčicama.

Namazu od maslina možete dodati i tunjevinu. Sve dobro izmiksajte u blenderu, a fino i aromatično će biti dodate li i skuhani izmiksani slanutak. Neki namazima dodaju i slani filet srdele iz ulja koji donosi nezaobilazan miris mora i sjajno se slaže s maslinama. 

 

Možda vas zanima... Mediteranska kraljica: Maslina i maslinovo ulje Najave

 

I biftek poslužite s umakom od maslina, a mesnim okruglicama dodajte namaz u koji ste umiješali i izmiksali rajčice. Ovoj kombinaciji dodajte i nekoliko listića svježeg bosiljka te dosta papra. 

Svega 20 minuta bit će vam potrebno da napravite ovaj odličan namaz od crnih maslina, inćuna i finih začina. Na kraju ga stavite u posudicu, poklopite i držite u frižideru.

Potrebno vam je:

  • 140 g crnih maslina bez koštica
  • 1/2 češnja češnjaka
  • usoljeni filet inćuna
  • 5 listova bosiljka
  • žlica kapara
  • 7 žlica maslinovog ulja 

Priprema:

Izblendajte masline, češnjak, očišćeni filet inćuna, bosiljak i kapare. Polagano dodajte ulje i nastavite blendati dok ne usitnite sve sastojke, no ne previše jer struktura namaza ne smije biti previše glatka.

Poslužite u sendviču ili na prepečenim ploškama kruha. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.