Špajza Mali vodič kroz tjesteninu 08. rujna 2018.

Najbolje kombinacije tjestenina i umaka: Oduševite svoje najmilije!

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li znali da postoji nebrojeno mnogo oblika tjestenine i da baš svaki možete pretvoriti u upravo savršeno jelo spojite li ga s odgovarajućim umakom? Pripremili smo vam jednostavan vodič uz koji će vaši tanjuri baš uvijek biti savršeni.

Bez obzira na godišnje doba, visoke temperature i namirnice koje se trenutno nalaze u hladnjaku, tjestenina za ručak uvijek je dobra ideja. Ljeti je obožavamo uz lagane umake na bazi sezonskog povrća poput rajčica, paprika i tikvica, zimi je utapamo u gustim, mesnim umacima, a sjajan je odabir i za brzinski ručak tijekom cijele godine kada je volimo spojiti s bijelim umacima na bazi sira, ubaciti u sezonske salate ili je pripremiti na slatko, uz jednostavan dodatak maka, oraha ili pak čokolade.

Tjestenina je, naučili smo do sada, zbilja nezamjenjiva namirnica u baš svakoj kuhinji svijeta, pa smo se stoga odlučili baciti na malo istraživanje i otkrili koje sve vrste tjestenina uopće postoje te s kojim se umacima najbolje slažu. Korisnih informacija nikada dovoljno, posebice kada ih možemo primijeniti u kuhinji, pa bacimo se na posao!

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Tjesteninu možemo podijeliti na nekoliko grupa s obzirom na njezin oblik. Tako imamo duguljastu, tanku tjesteninu u koju ubrajamo spaghette, spaghettine i linguine, a takva će vrsta biti najbolji izbor kod pripreme jednostavnih umaka na bazi maslinovog ulja ili maslaca, kremastih umaka na bazi vrhnja i bešamela te jednostavnih, laganih umaka s morskim plodovima.

Sjajna ideja za pripremu ljetnih tanjura s nekom od ovih vrsta tjestenine bit će kombinacija češnjaka, cherry rajčica, inćuna, kapara i maslinovog ulja. Sve sastojke jednostavno pirjajte na maslinovom ulju, dodajte im malo vode u kojoj se kuhala tjestenine, a zatim i samu tjesteninu, dobro začinite, ubacite i šaku sitno ribanog parmezana i ručak je gotov!
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Još uvijek duguljasta, ali nešto deblja tjestenina pak je idealna za teže, gušće mesne umake. Tu bismo ubrojili tagliatelle, obične i valovite široke rezance (pappardelle) i fettuccine. Poslužiti ih možete uz bolognese umak, umak od divljači, različite varijante paprikaša, pa i riblje umake na bazi gustih umaka od rajčice.
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Zavrnuta tjestenina poput fusilla, trofia, fuža i gemella pak neće zahtijevati previše truda kada je u pitanju kombiniranje s umacima. Zaigrajte se sa začinskim biljem, dodajte pokoji oraščić, malo češnjaka i maslinovog ulja, umutite pesto, dodajte ga al dente skuhanoj tjestenini i uživajte u savršenom spoju okusa i tekstura.

Osim pesta, ovakvi, zavrnuti oblici tjestenine sjajni su i za slatke varijante jela kao što je tjestenina s makom, orasima i čokoladom. Sitno mljeveni mak i orašasti plodovi uhvatit će se za svaki skriveni dio tjestenine te stvoriti jelo kojem ćete se rado vraćati.
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Penne, rigatoni, pužići (macaroni) i ostatak tjestenine s rupama bit će odličan izbor kod sparivanja s bogatim kremastim umacima. Umak će kod miješanja ispuniti rupe te se na divan način sjediniti s tjesteninom, pa će upravo zato ovakva vrsta tjestenine biti idealna za kremaste umake na bazi sira, rajčice, uz guste mesne i povrtne umake i različite varijante ragua.

Pripremate li američki klasik Mac&Cheese, zapečenu tjesteninu sa sirom u bogatom bešamel umaku, penne i macaroni ili pužići, kako ih mi volimo zvati, bit će upravo savršen odabir.
 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Sitni oblici tjestenine poput orza, školjkica, zvjezdica (stellina) i malih krpica (quadrettina), vjerujemo da znate, savršen su odabir za pripremu juha. Bistra nedjeljna juha nezamisliva nam je bez malih krpica, a vjerujemo kako ne postoji dijete koje ne vesele zvjezdice ili pak čitava abeceda u jednom tanjuru fine domaće juhe.

Osim u juhama, sjajno će se snaći i kao dio različitih sezonskih salata, pa ih tako možete dodati ljetnoj salati od tune, morskih plodova ili jednostavnim salatama sa sezonskim povrćem u kojima ćete uživati za zdrav i ukusan gablec na poslu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Osim ovih, postoji još i tjestenina nalik školjkama. Manje školjkice zovu se conchiglie, dok su veće caccavelle. Veće se mogu puniti različitim gustim umacima, sirevima poput ricotte, morskim plodovima i povrćem.

Ne smijemo zaboraviti niti punjenu tjesteninu poput raviola, tortelina i cappelletta, od kojih su nam definitivno najdraži ravioli zbog velikog izbora kada je u pitanju punjenje. Puniti ih možete gustim pesto pastama, sirevima, povrćem poput špinata i blitve, gljivama, pancetom ili pršutom.

Ovakva tjestenina daje puno prostora kreativnosti, a kada pak je riječ o brzinskom ručku, odličan je izbor i ona kupovna koju možete spojiti s kremastim umacima i uživati u ultimativnom ručku za baš svako doba godine i u baš svako doba dana. S tjesteninom nikad ne možete pogriješiti!

I ne zaboravite, najfinija tjestenina je al dente skuhana tjestenina.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.