Špajza 11. travnja 2019.

Tri provjerena recepta sa slanutkom kao zvijezdom tanjura

foto: Getty Images
gastro postao gastro.24sata.hr
Stvoreni su za svako godišnje doba, a u njima možete uživati za doručak, ručak i večeru. Upoznajte tri jela koja slave slanutak na najbolji mogući način.

Omiljena mahunarka, svestrani dodatak nebrojeno mnogo jela, pa čak i grickalica za filmske večeri. Slanutak je definitivno jedna od omiljenih namirnica u našoj kuhinji.

 

Možda vas zanima... Pretvorite slanutak u slasnu grickalicu koja ne deblja! Kolumne

 

Iako ih već dugo držimo na meniju i nisu nam nimalo strana, najbolji dio ovih jela je činjenica da ih možete prilagođavati samo svom ukusu, pa tako svakog idućeg puta dodati ili oduzeti pojedinu namirnicu i stvoriti novo, još ukusnije jelo. Predstavljamo vam hummus, gulaš od slanutka i falafel.

 

Slanutak | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Hummus namaz i nije neki novitet, no često ga se procjenjuje krivo zbog nedostatka znanja ili začina. Za dobar klasičan hummus trebat će vam slanutak, maslinovo ulje, limunov sok, kumin, češnjak, tahini, sol, papar.

Količine sastojaka prilagodite svom ukusu, a namazu možete dodati i dodatke poput dimljene crvene paprike, čilija, korijandra ili peršina, curry ili pak pire bundeve, cikle i avokada i upravo je to ono što nas je osvojilo kod ovog namaza. Svestranost, jednostavnost pripreme i činjenica da se slaže uz baš svaki prilog koji možete zamisliti definitivno su najveće prednosti ovog divnog, kremastog namaza. Okušajte se u receptima naših blogera, pa dopustite samima sebi da se i vi zaljubite u hummus.

 

Možda vas zanima... Hummus - domaći namaz od slanutka na moj način Kolumne Možda vas zanima... Tri lica avokado tosta - s hummusom, jajem i mozzarellom Kolumne

 

 | Author: YumYum Paradise foto: YumYum Paradise


Za vrijeme hladnijih kišnih dana obožavamo jela na žlicu, a upravo je gulaš od slanutka jedno od onih kojima se uvijek rado vraćamo. Priprema se brzo, u njemu mogu uživati i vegetarijanci, a želite li impresionirati mesojede, jednostavno mu dodajte par kobasica i koji komadić slanine. 

 

Možda vas zanima... Utoplite se: Gusto varivo od slanutka i curryja Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Osim jela na žlicu, dobar comfort food naprosto se ne odbija. Falafel okruglice pripremite u obliku pljeskavica, pa ih upakirajte u tortilju ili pecivo, dodajte fini umak od grčkog jogurta s malo tahinija i omiljeno povrće. Rajčica, paprika i salata kao klasični dodaci dat će jelu osvježavajuće note, dok će dodaci poput kiselog kupusa ovo jelo odvesti na neku novu, još slasniju razinu.

 

Možda vas zanima... Sad ozbiljno: Napravili smo najfiniji falafel burger ikad Recepti

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.