Špajza 16. lipnja 2023.

U Kul IN Ablani lokalne namirnice su prave zvijezde!

Kul IN Ablana
Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN
gastro postao gastro.24sata.hr
Novootvoreni hotel Kul In Ablana zamišljen je kao platforma za razvoj mladih chefova, slastičara i sommeliera kroz priliku za praktično usavršavanje nakon studija u susačkom Kul In-u. Posebno su posvećeni lokalnim namirnicama koje pripremaju suvremenim kulinarskim tehnikama

Početkom lipnja u Jablancu, preslatkom slikovitom malom mjestu koje svi poznajemo po bivšem trajektnom pristaništu, ali koje zaslužuje bolje i ljepše, svečano je otvoren hotel Kul IN Ablana. Naime, vlasnik Kul IN-a, američko-hrvatski poduzetnik Matt Darko Sertić otkupio je zapušteni hotel i odlučio ga pretvoriti u novu jadransku oazu u kojoj će se odmarati njegovi zaposlenici, ali koji će funkcionirati i kao hotel za vanjske goste te time postati odlična prilika za polaznike sisačkog Kul IN-a koji će u Ablani u praksi usavršavati svoje znanje.

 | Author: Marija Sadak/Kul IN Voditelj edukacije Zdravko Perić i direktorica Kul IN-a Ivana Fried s predstavnicima RCK Recept i srednje škole Senj foto: Marija Sadak/Kul IN  | Author: Marija Sadak/Kul IN Predivna terasa s pogledom, Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN

Hotel bi za vanjske goste trebao biti otvoren početkom srpnja, a nosi tri zvjezdice te raspolaže s kapacitetom od 50 ležajeva. Odlična je to nova priča iz Kul IN-a koji će na ovoj morskoj lokaciji veliki fokus staviti na autentičnu, lokalnu gastronomiju korištenjem svježih namirnica iz toga kraja pripremljenim korištenjem suvremenih kulinarskih tehnika.

 | Author: Marija Sadak/Kul IN Maja Mladinov foto: Marija Sadak/Kul IN  | Author: Marija Sadak/Kul IN Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN

"Kul IN Ablana nalazi se na gastronomski jedinstvenom položaju u Hrvatskoj, pod neposrednim utjecajem planinske Hrvatske i Mediterana. Inspiraciju za jelovnik restorana našli smo u Velebitu i planinama koje okružuju mjesto Jablanac, ali i iz mora koje nam je u neposrednoj blizini.

 

Damir Josić Možda vas zanima... Vinar Damir Josić nema mira, nakon kuharske 'ganja' i slastičarsku diplomu Najave

 

Kako ta poveznica ne bi bila samo pejsažna, cilj nam je surađivati s lokalnim proizvođačima iz Ličko-senjske županije i oživiti ovaj kraj, pa ih ovim putem pozivamo da nam se jave za suradnju!", objašnjava Maja Mladinov, operations manager hotela Kul In Ablana. Inače, Maja je bivša polaznica sisačkog Kul IN-a koja je time i odličan primjer kako ovaj sjajan kulinarski institut, prepoznat i na međunarodnoj gastro sceni, pruža prilike za zaposlenje te prepoznaje potencijal kod svojih polaznika.

 | Author: Marija Sadak/Kul IN Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN

O njihovoj posvećenosti lokalitetu svjedoči i odličan meni s otvorenja. Pa krenimo s nabrajanjem uz upozorenje – kad krenete čitati sljedeće retke narast će vam zazubice! Bruschetti s namazom od pome, bosiljkom i dagnjama, Srdele na savur, Tartar od odležane junetine, Domaći bokuni (domaći paški i lički sir škripavac, kobasica od divljači, pršut, slanina), Arancini od crnog rižota, Orecchiette s limunom, mentom i paškim ovčjim sirom, Paccheri sa šalšom, Sporo pečena janjetina i lešo lički krumpir s motarom, Brujet od dnevnog ulova sa zapečenom palentom, Salata s hrskavom piletinom i škripavcem, Salata s lećom, bademima, prokulicama, Juneći burger s pomfritom, Janjeće kofte u tortilji te Wrap s piletinom u panko mrvicama.

 | Author: Marija Sadak/Kul IN Matt Darko Sertić foto: Marija Sadak/Kul IN

 | Author: Marija Štefek Rukavina Kul IN Ablana foto: Marija Štefek Rukavina

Probali smo sve i nije nam lako izdvojiti što nam se najviše svidjelo, no sporo pečena janjetina, brujet i salata s lećom ipak su naši favoriti. I ne zaboravimo sjajne slastice Natalije Jagunić, predavačice na Kul IN-u, a posebno njezinu mekanu i sočnu mediteransku focacciu. Svu tu hranu za goste su uz puno znanja, entuzijazma i ljubavi pripremili polaznici Kul IN-a.

 | Author: Marija Sadak/Kul IN Voditelj edukacije Zdravko Perić s predavačima i polaznicima Kul IN-a foto: Marija Sadak/Kul IN

 | Author: Marija Sadak/Kul IN Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN  | Author: Marija Sadak/Kul IN Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN

"Nova lokacija je dodatna prilika da polaznici Kul IN programa usavrše svoje znanje u realnom okruženju. Kuhinja restorana mjesto je gdje pojedinci nauče funkcionirati kao složan i uigran tim pod vodstvom mentora i pripremaju se za nastavak karijere u gastronomiji.

Veselimo se vidjeti nove polaznike na vodećim radnim mjestima i radimo s ciljem da nakon programa spremno implementiraju profesionalnu transformaciju koju dožive u Kul IN-u", objasnio je ideju koja stoji iza Ablane chef Zdravko Perić, voditelj edukacije na Kul IN-u.

 | Author: Marija Štefek Rukavina Kul IN Ablana foto: Marija Štefek Rukavina  | Author: Marija Sadak/Kul IN Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN

Na sjajne studente Kul IN-a koji su na licu mjesta, u Kul IN Ablani, pokazali koliko su naučili tijekom edukacije u Sisku posebno je bila ponosna direktorica Kul IN-a Ivana Fried.

“Od samog početka promocije Kul IN-ove nove lokacije u Jablancu dobili smo jako puno upita od međunarodnih polaznika, tako da se veselimo od jeseni krenuti s prvim programima. Školovanje u kulinarstvu i općenito gastronomiji izuzetno je atraktivno, a mladi chefovi uvijek su u potrazi za novim internacionalnim iskustvima i prilikama za učenje. Kul IN Ablana će tako biti pravi “melting pot” za talentirane kuhare, slastičare i sommeliere”, rekla nam je Ivana Fried, direktorica Kul IN-a. A mi ne sumnjamo da će Ablana doživjeti puno, puno uspješnih sezona!

 

Vedrana Barišić Burazin Možda vas zanima... "Ako je hrana savršena, i fotografija će bolje izgledati!" Špajza

 

 | Author: Marija Sadak/Kul IN Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN  | Author: Marija Sadak/Kul IN Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN  | Author: Marija Sadak/Kul IN Kul IN Ablana foto: Marija Sadak/Kul IN

 

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.