Svijet gastronomije stalno je u potrazi za ukusnim novitetima, posljednjih godina uglavnom u skladu s načelima održivosti i zdravlja. Među inovativne definitivno spada startup Algae Cooking Club, koji je nedavno predstavio inovativno ulje od morskih algi.
OK, to nije prvo ulje od morskih algi na svijetu. Prvo ulje od morskih algi, Thrive Algae Oil, predstavljeno je 2015., no kako nije imalo osobit komercijalan uspjeh, s tržišta je povučeno 2020. godine.
Održivo ulje, neutralnog okusa
Sada se ekipa iz Algae Cooking Cluba nada proći bolje na tržištu sa svojim održivim proizvodom napravljenim od fermentiranih mikroalgi. Iznimno su ponosni jer je njihov proizvod održiv – imaju potencijal, pohvalili su se, proizvoditi ulje koje sadrži visokokvalitetne masnoće i vrijedne nutrijente u samo nekoliko dana od malo zemlje i vode.
Kako objašnjavaju iz Algae Cooking Cluba, tijekom proizvodnje ulja mikroalge se hrane šećerima u bioreaktorima, što bi trebalo značiti da se u procesu proizvodnje ne koriste pesticidi, kemikalije i mješavine kemikalija.
Kako nastaje ulje od algi
U bioreaktorima, objašnjavaju proces nastanka ulja od algi, u samo nekoliko dana, mikroalge postaju visokokvalitetno ulje s udjelom masnoće od 80%. Sljedeći korak je prešanje, a koriste tehniku sličnu onoj u proizvodnji maslinova ulja. Na kraju dobivaju vrhunsko ulje koje spremaju u boce od aluminija koje je moguće u potpunosti reciklirati.
Što se tiče okusa, oni koji su kušali ovo ulje od morskih mikroalgi, kažu da je "lagano, neutralno i blagog okusa maslaca". Dakle, nema snažnog okusa algi, ako ste se slučajno pribojavali.
Ulje od algi sadrži visoku koncentraciju omega-9 masnih kiselina, otpornije je na visoke temperature od drugih ulja te ima raznoliku primjenu u kuhinji (od prženja, pečenja, do pripreme umaka), te minimalan utjecaj na okoliš.
Ulje od algi sviđa se i slavnom chefu
U projekt se uključio i slavni chef Daniel Humm koji je u svom restoranu Eleven Madison Park testirao ulje od algi u proteklih godinu dana i navodno je njime jako zadovoljan. Rekao je kako je dugo tražio neko održivije ulje neutralnog okusa koje bi koristio u svome restoranu, a uskoro će Algae Cooking Club u suradnji s njim predstaviti i neke nove proizvode.
Cijena jedne boce je 25 eura, a prodaja, odnosno dostava počinje u drugoj polovici veljače. Ako ima zainteresiranih, zapratite njihov profil na Instagramu gdje objavljuju sve bitne novosti.