Špajza 12. veljače 2024.

Ulje od algi - novitet za kojim su poludjeli slavni chefovi

ulje od algi
Startup Algae Cooking Club ponosno predstavlja ulje od morskih algi foto: Instagram @algaecookingclub
gastro postao gastro.24sata.hr
Ulje od algi ponosno predstavlja startup Algae Cooking Club te naglašava da je jako zdravo, ima raznovrsnu primjenu i neutralan okus. Ulje već koristi slavni chef Daniel Humm u svom restoranu Eleven Madison Park u New Yorku

Svijet gastronomije stalno je u potrazi za ukusnim novitetima, posljednjih godina uglavnom u skladu s načelima održivosti i zdravlja. Među inovativne definitivno spada startup Algae Cooking Club, koji je nedavno predstavio inovativno ulje od morskih algi.

OK, to nije prvo ulje od morskih algi na svijetu. Prvo ulje od morskih algi, Thrive Algae Oil, predstavljeno je 2015., no kako nije imalo osobit komercijalan uspjeh, s tržišta je povučeno 2020. godine.

Održivo ulje, neutralnog okusa

Sada se ekipa iz Algae Cooking Cluba nada proći bolje na tržištu sa svojim održivim proizvodom napravljenim od fermentiranih mikroalgi. Iznimno su ponosni jer je njihov proizvod održiv – imaju potencijal, pohvalili su se, proizvoditi ulje koje sadrži visokokvalitetne masnoće i vrijedne nutrijente u samo nekoliko dana od malo zemlje i vode.

 

Maslinovo ulje Možda vas zanima... Kako znamo je li maslinovo ulje užeglo Špajza

 

Kako objašnjavaju iz Algae Cooking Cluba, tijekom proizvodnje ulja mikroalge se hrane šećerima u bioreaktorima, što bi trebalo značiti da se u procesu proizvodnje ne koriste pesticidi, kemikalije i mješavine kemikalija.

Kako nastaje ulje od algi

U bioreaktorima, objašnjavaju proces nastanka ulja od algi, u samo nekoliko dana, mikroalge postaju visokokvalitetno ulje s udjelom masnoće od 80%. Sljedeći korak je prešanje, a koriste tehniku sličnu onoj u proizvodnji maslinova ulja. Na kraju dobivaju vrhunsko ulje koje spremaju u boce od aluminija koje je moguće u potpunosti reciklirati.

ulje od algi | Author: Instagram @algaecookingclub Novo ulje od algi ponosno predstavlja Algae Cooking Club foto: Instagram @algaecookingclub

 

riblja konzerva Možda vas zanima... Svi ukusni razlozi da više ne bacaš ulje iz riblje konzerve Špajza

 

Što se tiče okusa, oni koji su kušali ovo ulje od morskih mikroalgi, kažu da je "lagano, neutralno i blagog okusa maslaca". Dakle, nema snažnog okusa algi, ako ste se slučajno pribojavali.

Ulje od algi sadrži visoku koncentraciju omega-9 masnih kiselina, otpornije je na visoke temperature od drugih ulja te ima raznoliku primjenu u kuhinji (od prženja, pečenja, do pripreme umaka), te minimalan utjecaj na okoliš.

Ulje od algi sviđa se i slavnom chefu

U projekt se uključio i slavni chef Daniel Humm koji je u svom restoranu Eleven Madison Park testirao ulje od algi u proteklih godinu dana i navodno je njime jako zadovoljan. Rekao je kako je dugo tražio neko održivije ulje neutralnog okusa koje bi koristio u svome restoranu, a uskoro će Algae Cooking Club u suradnji s njim predstaviti i neke nove proizvode.

Cijena jedne boce je 25 eura, a prodaja, odnosno dostava počinje u drugoj polovici veljače. Ako ima zainteresiranih, zapratite njihov profil na Instagramu gdje objavljuju sve bitne novosti.

ulje od algi | Author: Instagram @algaecookingclub Algae Cooking Club foto: Instagram @algaecookingclub

 

Možda vas zanima... Maslinovo ulje traje puno kraće nego sto si mislila! Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.