Chefa Marka Moriartyja gledamo u emisiji kanala 24Kitchen "Kuhar van dužnosti", marljivo pratimo njegov Instagram profil u potrazi za inspiracijom za nova jela, a krajem rujna objavio je i svoju prvu knjigu "Flavour: Everyday Food Made Exceptional" u kojoj donosi 100 recepata i hrpu savjeta za pripremanje svakodnevnih obroka od pristupačnih namirnica.
Među receptima koje chef Moriarty donosi u svojoj kuharici su lazanje s piletinom i gljivama, sporo kuhani curry od janjetine i druge divote. Također, tu je i obilje savjeta kojima ovaj omiljeni irski chef čitateljima pomaže da svoje svakodnevno kuhanje kod kuće dignu na višu, ukusniju razinu.
“Možeš uvijek napraviti knjigu s nekim fancy receptima koji nisu tako praktični za svaki dan, no ja sam želio napraviti knjigu koja je praktična i korisna u svakodnevici. Volim jednostavne recepte s kojima se svi mogu povezati. Također, nastojao sam da moja knjiga ne bude aktualna samo sada, nego i za 10, 20 godina”, poručuje chef dublinskog restorana The Greenhouse.
U nastavku donosimo 5 odličnih savjeta chefa Marka Moriartyja kako da svoje kuhanje kod kuće digneš na višu razinu.
Mark Moriarty kod kuće kuha jednostavna, domaća jela
1. Baš uvijek trebaš znati podrijetlo namirnica koje koristiš
“Treba poznavati namirnice koje koristimo, kao i odakle dolaze. Na žalost, nema svatko priliku kupovati na lokalnim tržnicama gdje je velika ponuda domaćih namirnica. I zato trebamo naučiti razlikovati kvalitetne od manje kvalitetnih namirnica, bez obzira na to gdje ih kupujemo.
Razumijevanja i poznavanje namirnica s kojima kuhamo, učenje o njihovom podrijetlu, i onome što ih čini dobrim ili lošim od esencijalne je važnosti. Treba pratiti i što je u sezoni”, poručuje chef Moriarty.
2. Upotreba začina
“Korištenje soli, limunova soka ili maslinova ulja u Italiji čini razliku, baš kao i primjerice korištenje maslaca u Irskoj”, navodi slavni irski chef.
Gratinirani krumpir - domaće jelo chefa Moriartyja
3. Kvalitetna oprema ne mora biti skupa
“Ovdje ne mislim na skupocjenu profesionalnu opremu. Evo, kod kuće u svojoj kuhinji najvažnija oprema su mi neprianjajuće tavica o kojoj se dobro brinem, jedan vrhunski nož chefa kuhinje na koji jako pazim, posuda od lijevanog željeza za dugo kuhanje i pirjanje te kvalitetan blender”, otkriva chef Moriarty.
4. Ponekad je manje – više
“Ono što često ljude, posebno tijekom radnog tjedna, odvraća od kuhanja, jest što nakon napornog radnog dana nemaju snage za pranje hrpe posuda, zdjela i ostalog kuhinjskog pribora i alata. I zato nastojim osmisliti što više jela koja se pripremaju u samo jednoj posudi ili se peku u pećnici, pa dok se peku ti možeš raditi nešto drugo. Tako nastojim razmišljati i u profesionalnoj kuhinji”, poručuje chef.
Domaće jelo chefa Marka Moriartyja od lokalnih morskih plodova
5. Pripazi na troškove
“Pazi na troškove. Živimo u vrijeme galopirajuće inflacije, cijene hrane i energije lete u nebo. I zato treba znati kako uštedjeti u svakoj situaciji, pa tako i u kuhinji.
Kad kuham kod kuće ne kuham fancy restoranska jela, nego jednostavnu hranu kao i svi ostali. Trudim se iskoristiti sve ostatke hrane koje čuvam u hladnjaku jer ako bacaš hranu u konačnici bacaš svoj novac”, poručuje Mark Moriarty.
U nastavku pogledaj video u kojem chef Moriarty otkriva tajnu vrhunske domaće pizze.