Špajza 14. studenoga 2023.

Uz savjete chefa postani vrhunski amaterski kuhar

Mark Moriarty
Chef Mark Moriarty foto: Bord Bia
gastro postao gastro.24sata.hr
Slavni chef Mark Moriarty zvijezda je emisije "Kuhar van dužnosti" kanala 24Kitchen, a nedavno je objavio i svoju prvu knjigu "Flavour". Donosi odlične savjete kako 'obična' domaća jela dići na višu razinu

Chefa Marka Moriartyja gledamo u emisiji kanala 24Kitchen "Kuhar van dužnosti", marljivo pratimo njegov Instagram profil u potrazi za inspiracijom za nova jela, a krajem rujna objavio je i svoju prvu knjigu "Flavour: Everyday Food Made Exceptional" u kojoj donosi 100 recepata i hrpu savjeta za pripremanje svakodnevnih obroka od pristupačnih namirnica.

Među receptima koje chef Moriarty donosi u svojoj kuharici su lazanje s piletinom i gljivama, sporo kuhani curry od janjetine i druge divote. Također, tu je i obilje savjeta kojima ovaj omiljeni irski chef čitateljima pomaže da svoje svakodnevno kuhanje kod kuće dignu na višu, ukusniju razinu.

“Možeš uvijek napraviti knjigu s nekim fancy receptima koji nisu tako praktični za svaki dan, no ja sam želio napraviti knjigu koja je praktična i korisna u svakodnevici. Volim jednostavne recepte s kojima se svi mogu povezati. Također, nastojao sam da moja knjiga ne bude aktualna samo sada, nego i za 10, 20 godina”, poručuje chef dublinskog restorana The Greenhouse.

U nastavku donosimo 5 odličnih savjeta chefa Marka Moriartyja kako da svoje kuhanje kod kuće digneš na višu razinu.

 | Author: Instagram @markmoriarty1 Mark Moriarty kod kuće kuha jednostavna, domaća jela foto: Instagram @markmoriarty1

1. Baš uvijek trebaš znati podrijetlo namirnica koje koristiš

“Treba poznavati namirnice koje koristimo, kao i odakle dolaze. Na žalost, nema svatko priliku kupovati na lokalnim tržnicama gdje je velika ponuda domaćih namirnica. I zato trebamo naučiti razlikovati kvalitetne od manje kvalitetnih namirnica, bez obzira na to gdje ih kupujemo.

Razumijevanja i poznavanje namirnica s kojima kuhamo, učenje o njihovom podrijetlu, i onome što ih čini dobrim ili lošim od esencijalne je važnosti. Treba pratiti i što je u sezoni”, poručuje chef Moriarty.

2. Upotreba začina

“Korištenje soli, limunova soka ili maslinova ulja u Italiji čini razliku, baš kao i primjerice korištenje maslaca u Irskoj”, navodi slavni irski chef.

 | Author: Instagram @markmoriarty1 Gratinirani krumpir - domaće jelo chefa Moriartyja foto: Instagram @markmoriarty1

3. Kvalitetna oprema ne mora biti skupa

“Ovdje ne mislim na skupocjenu profesionalnu opremu. Evo, kod kuće u svojoj kuhinji najvažnija oprema su mi neprianjajuće tavica o kojoj se dobro brinem, jedan vrhunski nož chefa kuhinje na koji jako pazim, posuda od lijevanog željeza za dugo kuhanje i pirjanje te kvalitetan blender”, otkriva chef Moriarty.

4. Ponekad je manje – više

“Ono što često ljude, posebno tijekom radnog tjedna, odvraća od kuhanja, jest što nakon napornog radnog dana nemaju snage za pranje hrpe posuda, zdjela i ostalog kuhinjskog pribora i alata. I zato nastojim osmisliti što više jela koja se pripremaju u samo jednoj posudi ili se peku u pećnici, pa dok se peku ti možeš raditi nešto drugo. Tako nastojim razmišljati i u profesionalnoj kuhinji”, poručuje chef.

 | Author: Instagram @markmoriarty1 Domaće jelo chefa Marka Moriartyja od lokalnih morskih plodova foto: Instagram @markmoriarty1

5. Pripazi na troškove

“Pazi na troškove. Živimo u vrijeme galopirajuće inflacije, cijene hrane i energije lete u nebo. I zato treba znati kako uštedjeti u svakoj situaciji, pa tako i u kuhinji.

Kad kuham kod kuće ne kuham fancy restoranska jela, nego jednostavnu hranu kao i svi ostali. Trudim se iskoristiti sve ostatke hrane koje čuvam u hladnjaku jer ako bacaš hranu u konačnici bacaš svoj novac”, poručuje Mark Moriarty.

U nastavku pogledaj video u kojem chef Moriarty otkriva tajnu vrhunske domaće pizze.

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.