Špajza 16. ožujka 2018.

Veliki deseti rođendan food bloga Cukar

foto: Andrea Cukrov
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedan od najdugovječnijih hrvatskih food blogova slavi desetljeće postojanja! Iza bloga Cukar stoji Gastro zvijezda Andrea Cukrov, žena s magičnim rukama, dobrim okom za fotografije i nevjerojatnim kreativnim kapacitetom.

Andrea je deset godina redovitog ažuriranja bloga, brojne recepte, priče i primamljive fotografije proslavila simbolično – rođendanskom tortom s kremom od mascarponea, bijele čokolade i lješnjaka. 

„Neka ova torta bude moja zahvala svima vama koji ste ovdje uz mene godinama. Svima koji pratite, kuhate, čitate i komentirate. Hvala vam na svemu jer bez vas ovog bloga ne bi ni bilo“, napisala je u rođendandskom postu. Ovom prilikom mi zahvaljujemo njoj na inspiraciji i motivaciji i željno iščekujemo najavljenu kuharicu!

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

 

Možda vas zanima... Cukar: Sladak i dugovječan blog Špajza

 

Rođendanska torta

Sastojci:

Za biskvit

  • 40 g maslaca
  • 6 velikih jaja
  • 190 g šećera
  • 190 g brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice kakao praha

Za kremu

  • 100 g bijele čokolade
  • 200 g maslaca od lješnjaka
  • 250 g mascarpone sira
  • 2 – 3 žlice šećera u prahu

Za ukrašavanje

  • 200 ml slatkog vrhnja, tučenog
  • lješnjaci, sjeckani
  •  kakao u prahu
  • bijela čokolada, naribana

 | Author: Andrea Cukrov foto: Andrea Cukrov

Priprema:

Biskvit

  1. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dva okrugla kalupa, promjera 18 - 20 cm, obložite papirom za pečenje.
  2. Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
  3. U zdjelu stavite jaja i šećer te krenite tući mikserom.
  4. Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 – 10 minuta.
  5. Pomiješajte brašno, kakao i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam.
  6. Isto napravite i s drugom polovicom brašna.
  7. Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
  8. Smjesu razdijelite na dva jednaka dijela i svaki dio prelijte u pripremljene kalupe.
  9. Pecite ih 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
  10. Pečene biskvite izvadite iz pećnice, ohladite ih, pa svaki prerežite na pola kako bi dobili četiri jednake kore.

Krema

  1. Nad parom rastopite bijelu čokoladu pa u nju umiješajte maslac od lješnjaka. Ja koristim maslac koji sama napravim, ali možete koristiti i kupovni, samo pazite da ne bude zaslađen.
  2. Ostavite mješavinu lješnjaka i čokolade da se ohladi.
  3. Mascarpone sir pomiješajte sa šećerom u prahu i dobro izmiksajte kako bi postalo kremasto.
  4. Na kraju dodajte siru ohlađenu smjesu od lješnjaka i bijele čokolade te sve dobro spojite mikserom.
  5. Slaganje i ukrašavanje
  6. Kremu razdijelite na tri jednaka dijela.
  7. Jednu koru stavite na tanjur za posluživanje i premažite je trećinom kreme.
  8. Poklopite drugom korom i ponovite postupak premazivanja kremom.
  9. Poklopite sve trećom korom i opet premažite kremom.
  10. Završite posljednjom korom.
  11. Cijelu tortu sada premažite tučenim slatkim vrhnjem.
  12. Na kraju je posipajte kakaom u prahu te je ukrasite po želji sjeckanim lješnjacima i naribanom bijelom čokoladom.
  13. Do posluživanja je čuvajte u hladnjaku.

 

Možda vas zanima... Može li bolje: Brownie cheesecake by Cukar Špajza

 

Cijeli rođendanski post možete pročitati i na blogu Cukar, a ako još uvijek niste zapratili Andrein Instagram i FB profil – sada je idealno vrijeme!

 

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.