Andrea je deset godina redovitog ažuriranja bloga, brojne recepte, priče i primamljive fotografije proslavila simbolično – rođendanskom tortom s kremom od mascarponea, bijele čokolade i lješnjaka.
„Neka ova torta bude moja zahvala svima vama koji ste ovdje uz mene godinama. Svima koji pratite, kuhate, čitate i komentirate. Hvala vam na svemu jer bez vas ovog bloga ne bi ni bilo“, napisala je u rođendandskom postu. Ovom prilikom mi zahvaljujemo njoj na inspiraciji i motivaciji i željno iščekujemo najavljenu kuharicu!
Rođendanska torta
Sastojci:
Za biskvit
- 40 g maslaca
- 6 velikih jaja
- 190 g šećera
- 190 g brašna
- prstohvat soli
- 2 žlice kakao praha
Za kremu
- 100 g bijele čokolade
- 200 g maslaca od lješnjaka
- 250 g mascarpone sira
- 2 – 3 žlice šećera u prahu
Za ukrašavanje
- 200 ml slatkog vrhnja, tučenog
- lješnjaci, sjeckani
- kakao u prahu
- bijela čokolada, naribana
Priprema:
Biskvit
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, a dva okrugla kalupa, promjera 18 - 20 cm, obložite papirom za pečenje.
- Otopite maslac nad laganom vatrom i stavite ga sa strane da se malo ohladi.
- U zdjelu stavite jaja i šećer te krenite tući mikserom.
- Tucite dugo i uporno dok se smjesa ne zgusne, udvostruči i nastane tisuće sitnih mjehurića. Oko 7 – 10 minuta.
- Pomiješajte brašno, kakao i sol u drugoj zdjeli pa nježno prosijajte polovicu brašna u mješavinu jaja. Nježno umiješajte brašno u jaja potezima lopaticom u obliku brojke osam.
- Isto napravite i s drugom polovicom brašna.
- Sada lagano usipajte maslac po rubu posude i nježno ga umiješajte.
- Smjesu razdijelite na dva jednaka dijela i svaki dio prelijte u pripremljene kalupe.
- Pecite ih 20 minuta ili dok ne polože test čačkalicom.
- Pečene biskvite izvadite iz pećnice, ohladite ih, pa svaki prerežite na pola kako bi dobili četiri jednake kore.
Krema
- Nad parom rastopite bijelu čokoladu pa u nju umiješajte maslac od lješnjaka. Ja koristim maslac koji sama napravim, ali možete koristiti i kupovni, samo pazite da ne bude zaslađen.
- Ostavite mješavinu lješnjaka i čokolade da se ohladi.
- Mascarpone sir pomiješajte sa šećerom u prahu i dobro izmiksajte kako bi postalo kremasto.
- Na kraju dodajte siru ohlađenu smjesu od lješnjaka i bijele čokolade te sve dobro spojite mikserom.
- Slaganje i ukrašavanje
- Kremu razdijelite na tri jednaka dijela.
- Jednu koru stavite na tanjur za posluživanje i premažite je trećinom kreme.
- Poklopite drugom korom i ponovite postupak premazivanja kremom.
- Poklopite sve trećom korom i opet premažite kremom.
- Završite posljednjom korom.
- Cijelu tortu sada premažite tučenim slatkim vrhnjem.
- Na kraju je posipajte kakaom u prahu te je ukrasite po želji sjeckanim lješnjacima i naribanom bijelom čokoladom.
- Do posluživanja je čuvajte u hladnjaku.
Cijeli rođendanski post možete pročitati i na blogu Cukar, a ako još uvijek niste zapratili Andrein Instagram i FB profil – sada je idealno vrijeme!