Špajza 14. studenoga 2013.

Viña San Juan, 2012.

Vina San Juan
gastro postao gastro.24sata.hr
La Mancha je najveća vinska regija u Španjolskoj te se prostire na gotovo 300 000 hektara s proizvodnjom od 100 milijuna litara vina godišnje.

Najzastupljenije sorte su airén (bijelo grožđe) i tempranillo (crno grožđe). Od ostalih sorata ovdje su vrlo zastupljeni merlot, garnacha, cabernet sauvignon i moravia.Vinarija Félix Solís započela je s radom 1952. godine. Svoje vinske početke obitelj Solís vuče još iz 19.stoljeća kada su obrađivali vinograde na području Camino Real, između Madrida i Andaluzije, dok su danas rasprostranjeni na područjima DO Valdepeñas i DO La Mancha.

Ova moderna i velika vinarija posjeduje oko 1000 hektara vinograda i izvozi u gotovo 85 država svijeta. Vinarija se neprestano razvija i širi nastojeći radom na kvaliteti i prilagođavanju svjetskim trendovima kvalitetno razvijenom logističkom mrežom doprijeti do svih potencijalnih uživatelja vina. Vinarija je smještena u takozvanom "Mancha Toledana" u gradu La Puebla de Almoradiel na gotovo 50.000 kvadratnih metara s godišnjim kapacitetom prerade od 40 milijuna litara.

Ova kupaža triju sorata; merlota, syraha i tempranilla, na nosu djeluje bogato i nježno, ali opet ne previše intenzivno, jednostavno je i svidljivo, ne previše zahtjevnom konzumentu. Proces proizvodnje odvija se uz najmoderniju tehnologiju, s kontroliranom temperaturom fermentacije na 22 °C. Izrazita voćnost, tamno bobičasto voće i šljive nezaobilazne su čim primaknete čašu nosu. Alkoholi su 13,5 % i već prvim gutljajem griju nepce. U ustima je meko, s osjetnim kiselinama i tanično, suho. Aftertaste nije dug, ali je ugodan. Pitko je, no ne budi emocije. Pijete ga sada, dok je mlado i živo. Radi se o dobrom vinu s obzirom na cijenu.

Vina za recenziju osigurao "Vrutak"

Vrsta: suho crno vino
% alkohola: 13,5
Sorta: Merlot-Syrah-Tempranillo
Berba: 2012.
Regija: La Mancha
Proizvođač: Félix Solís, Španjolska
Najbolje pristaje uz: Odležale tvrde sireve, janjetinu, svinjetinu, jela od divljači
Temperatura posluživanja: 12 - 14 ºC
Cijena: 29,98 kn

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.