Špajza 03. srpnja 2014.

Vina za savršenu gozbu od inćuna

bakhov sin incun.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
S terase kuće u Postirama na Braču vidi se mol ispred tvornice Sardina na koji su se vezale ribarice prepune ribe. Primijetivši da prilaze obali, sjurili bismo se dolje kupiti ribu.

Bila je još živa, ne doslovno, ali tako je izgledala. Kupovalo se "poprijeko": - "Daj mi ribe za toliko novaca!" I ribari bi bacili vrećicu, često i vreću. Rijetki su iščekivali baš inćune, tu prekrasnu ribu koja ne mora biti ni sasvim mala, bilo ih je dužih od dlana, a meni nikad nije bilo jasno zašto je to sirotinjska hrana, deset puta jeftinija od brancina, primjerice. Brodovi već godinama ne dolaze na taj mol, iako je tvornica ostala u Postirama, samo na drugom mjestu, ali i dalje ima za kupiti dobrih inćuna. Sirova riba i "sirova" vina, to je prava kombinacija. Pri tome sirovost vina ne znači surovost, nego apsolutnu suhoću. Dakle, ne smije imati ni djelić grama neprovrelog šećera. Nema takvih vina puno, ali za ovu poslasticu isplati ih se potražiti. I platiti.

Recept za pripremu mariniranih inćuna.

  • Do 50 kuna:

Grunner Veltliner Gobelsburg 2012.

Nemam običaj preporučivati strana vina, no prema rezultatima referenduma za pristup EU, većini Hrvata Austrijanci su ponovno sve manje strani. O politici neću, ali o austrijskim vinima bih puno više nego što mogu. Pio i pričao. Posebno o tom ružnom pačetu zelenom veltlincu koji je desetljećima služio za proizvodnju masovnih, čitaj loših, vina, a nakon afere s antifrizom 1986. godine, počelo se pretvarati u labuda. Ovaj iz Donje Austrije miriše po bijelom voću i svježe je, mineralno, živo, mekano, vitko vino. Baš za ljetni doručak. Marinirane inćune, naravno. Butelja u Vrutku stoji 49,98 kuna.

  • Od 50 do 100 kuna:

Coronica teran 2011.

Tko smo mi da tvrdimo kako ovaj teran Morena Coronice nije super, kad su žene rekle da jest. Članice udruge WOW, njih 101, izabrale su ga za najbolje hrvatsko vino prošle godine. Jelena Šimić Valentić, sommelierka koja je sudjelovala u završnom ocjenjivanju, kaže da su sve tri "sutkinje" zašutjele nakon što su ga kušale. Slažem se da je vino izvrsno, veseli, što je rekao sam Moreno, da su ga prepoznale kao crveno vino koje se može piti i ljeti, ali ne slažem se da o njemu treba šutjeti. Neka šute inćuni, oni su marenda, a onaj uz njih pije ovo vino treba pričati o njemu i pronositi mu slavu. Butelja je u Miva galeriji vina 75,50 kuna.

  • Više od 100 kuna:

Pjenušac Tomac Classic

Kad je bal, nek je bal. Pardon, nek bu bal. Tomac Classic već dvije godine nije najbolji pjenušac ove vrijedne plešivičke obitelji, iako je tranša koja se sad prodaje vjerojatno najbolji Classic koji su dosad napravili. Prešišali su ga prvo onaj jedinstveni pjenušac iz amfore, a potom i Diplomat, taj prvi hrvatski čistog šampanjskog tipa. No, baš će primjereno ohlađeni Classic lagani ljetni ručak s mariniranim inćunima pretvoriti u pravu svečanost. Punoću mu daje chardonnay, svježinu desetak sorti iz starog vinograda, a zrelost godine ležanja na kvascima. U vinoteci Dropi PZ butelja je 139 kuna.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.