Špajza 01. siječnja 2019.

Zamijenite čokoladu rogačem i uživajte u slasnim desertima

foto: Luna Džidić-Uzelac
gastro postao gastro.24sata.hr
Duguljaste i mesnate mahune rogača sadrže slatku jestivu pulpu i tvrde sjemenke. Rogač se suši, prži i melje da bi se dobilo brašno koje se zatim koristi za pripremu kolača i slastica.

Brašno rogača okusom podsjeća na kakao zbog čega se u pripremi različitih delicija kakao i brašno od rogača koriste na sličan način. U usporedbi s kakaom i čokoladom, rogač se može pohvaliti nižim udjelom masti, a višim udjelom prehrambenih vlakana u usporedbi s kakaom i čokoladom. Rogač je i nešto slađeg okusa pa kolači s rogačem mogu sadržavati manje dodanog šećera.

 

Možda vas zanima... Jednostavnije ne može: Čokoladna torta s rogačem Kolumne

 

Kakao prah se u receptima može zamijeniti s brašnom od rogača u početnom omjeru 1:1 pa sve do 1:2. S obzirom na to da je aroma rogača blaža od arome kakaa, u receptima u kojima se kakao zamjenjuje rogačem potrebno je koristiti sastojak ili začin koji će nadomjestiti manjak arome. Rogač tijekom pečenja brže izgara od kakaa pa je potrebno prilagoditi temperaturu pečenja. Kod zamjene čokolade s brašnom od rogača, za svakih 30 grama čokolade za kuhanje potrebno je dodati 3 žlice brašna od rogača pomiješane s 2 žlice vode i po želji s 1 žlicom ulja ili neke druge masnoće, a umjesto masne komponente može se dodati i pire od jabuka.

Donosimo vam nekeliko recepte za kolače s rogačem.

Umjesto čokolada bogatih nezdravim ugljikohidratima napravite domaću čokoladu koristeći rogač u prahu. 

 

Možda vas zanima... Oduševljenje: Domaća čokolada s rogačem Kolumne
 

Vratite u kuhinju zaboravljenu namirnicu koja mirisom vraća u djetinjstvo i napravite mirisnu pitu od jabuka i rogača.

 

Pita od jabuka i rogača Možda vas zanima... Jeli su je i mama i ćaća: Pita od jabuka i rogača Recepti

 

U ovom mirisnom kuglofu spojeni su simboli toplog juga: agrumi, bademi i rogač, s mirisnim začinima medenjaka koji podsjećaju na božićne kolačiće. Uživajte u ovom finom obiteljskom kolačiću.



Možda vas zanima... Raskošni kuglof od klementina i rogača Kolumne
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.