Dosadile su vam klasične palačinke? Probajte ovo čudo čiji vam recept poklanja prvi hrvatski Klub ljubitelja janjetine!
Za 2 porcije palačinki trebat će vam za smjesu:
- 2 dcl mljeka
- 1 jaje
- 80 g brašna
Umutiti i ispeći palačinke
Za punjenje:
- 150 g skute
- 4 žlice šećera
- 0.01 l vanilije
- 1 žumanjak
- Brusnice 30 g
Sve izmiksati u kremu i napuniti palačinke. Složiti u kalup
- 200 g kiselog vrhnja
- 3 žlice šećera
Preliti palačinke i peći dok ne porumeni
- 100 g šećera
- 100 g brusnica
- 2 dcl vina
Karamelizirati šećer, dodati brusnice i ukuhati vino. Pasirati i koristiti kao podlogu.
Probajte i original u restoranu Pod mirnim krovom u Fijanovoj 7!
Sljubiti desert sa slađim vinom izgleda jednostavno, no vrlo je lako pogriješiti. Treba uskladiti slatkoću jer će preslatko vino jelo učiniti gorkim i obrnuto, a treba pogoditi i aromatiku. Zbog premirisnog vina jelo može postati ravno, "bezlično". Dodatni problem je masno vrhnje kojim su palačinke zalivene. Ono, pak, zahtijeva i vino barem srednjeg tijela. Evo tri vina kojima neprovreli šećer, osim lagane slatkoće, daje i punoću primjerenu ovim palačinkama.
Do 50 kuna:
Rose Iuris
Kad ne znaš što bi pio, uzmi rose. Ružičasta vina prekrasno izgledaju, ona dobra i vrlo fino mirišu, a poluslatka, poput ovog erdutske vinarije Iuris, prava su pratnja laganim desertima. Velike sorte cabernet sauvignon, cabernet franc i merlot dale su nepretenciozno i ugodno vino niskih alkohola i lijepe svježine. Erdutsko vinogorje jedno je od slabije poznatih u Hrvatskoj, a vinogradi unutar dunavskog meandra su među najboljima. Butelja ovog ružičastog vina je oko 30 kuna.
Od 50 do 100 kuna
Rizling rajnski Paidia, Bolfan Vinski Vrh
Kad ne znaš što bi pio, uzmi rizling. Zagorski rizling, ako već ne može pravi rajnski. Zagorska vina posljednjih su se nekoliko godina kvalitetom uspela na sami vrh, a vinarija Bolfan Vinski Vrh jedan je od pionira tog vala. Vina odnedavno imaju i eko markicu. Tomislav Bolfan je uvjereni biodinamičar pa su mu i vina iznimno zaokružena i skladna. Ovaj poluslatki rajnski rizling odležano je vino zrelih voćnih aroma s predikatnim notama, a butelja stoji oko 70 kuna.
Više od 100 kuna
Misal Rouge, Peršurić
Kad ne znaš što bi pio, uzmi pjenušac. Misal Rouge Ane i Katarine Peršurić iz Poreča tamno crvena je pjenušava mješavina istarskih sorata teran, muškat ruža porečki i malvazija. Pjenušac je proizveden šampanjskom metodom druge fermentacije u boci, a iako demi sec znači - polusuho, ima između 33 i 50 grama neprovrelog šećera. Zbog mjehurića slatkoća se neće osjetiti kao kod mirnog vina, a zbog mirisa muškata ruže porečkog pristajat će uz ove palačinke. Butelja je oko 115 kuna.