Špajza 06. ožujka 2023.

Znamo kako spasiti uvelo povrće i ljepljivu tjesteninu

Prekuhana tjestenina
Prekuhanu tjesteninu popravi u hladnoj vodi s dodatkom ulja, a uvelo povrće namoči u vodi s puno leda i malo octa foto: Shutterstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Prva pomisao nam je kako sve moramo baciti. No postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bismo spasili prekuhano jelo, uvelo povrće ili ljepljivu tjesteninu

Nema ništa gore nego slučajno prekuhati obrok ili izvaditi povrće iz smočnice i shvatiti da je uvelo. Ili kada kuhamo tjesteninu i shvatimo da se sljepila. 

Prepečeno meso je suho i bezukusno, čak i ako je dobro začinjeno. Prekuhano povrće je kašasto ili suho, ponekad oboje u isto vrijeme! Uz sve to, prekuhanu hranu teže je probaviti nego hranu koja je pravilno pripremljena. Hranjive tvari, posebno u povrću, također se gube u procesu kuhanja. 

 

Sol Možda vas zanima... 4 načina da popraviš jelo koje je preslano Špajza

 

Prva pomisao nam je kako sve moramo baciti. No postoji nekoliko stvari koje možemo učiniti kako bismo umanjili razočaranje. Trik je u tome da sve treba kuhati na najbolji mogući način kako bi se postigla prava ravnoteža između osiguravanja optimalnih hranjivih tvari i završetka ukusnim obrokom.

No čak i ako napravimo koji krivi korak, nije sve uzalud jer uz nekoliko trikova možemo spasiti baš svako jelo.

 | Author: Shutterstock Kuhanje tjestenine foto: Shutterstock

1. Ljepljiva tjestenina

Čim primijetiš da se tjestenina prekuhala brže-bolje je pomiješaj s umakom ili prelij hladnom vodom u koju treba dodati 2 žlice maslinova ulja pa je oprezno počni razdvajati. Ekstra savjet za ubuduće: prije nego ocijediš tjesteninu, odvoji malo vode u kojoj se kuhala pa je nakon cijeđenja ponovno dodaj tjestenini.

 

Možda vas zanima... Genijalni trikovi uz koje kolači uvijek uspiju! Špajza

 

2. Prekuhano jelo

Ako pripremaš povrće i primijetiš da se prekuhalo, od njega možeš tada napraviti jako ukusni pire. Odlij vodu u kojoj se povrće kuhalo, usitni ga i postupno mu dodaj vrhnje sve dok ne dobiješ željenu gustoću. Jelo će biti još ukusnije ako vrhnje prvo istučeš i potom ga umiješaš u povrće. Na kraju dodaj i nekoliko kapi limunova soka koje će ukloniti eventualni okus prekuhanog povrća.

 | Author: Geraud Pfeiffer/Pexels Od prekuhanog povrća napravi pire foto: Geraud Pfeiffer/Pexels

3. Uvelo povrće

Bilo da je riječ o uvelom radiču, rotkvici, blitvi ili salati, ledena voda čini čuda! Uvenulo povrće stavi u zdjelu s vodom u kojoj je puno kockica leda, zatim umiješaj po jednu žličicu soli i octa (pazi, nikako ne aceto balsamico) pa zdjelu na sat ili dva odloži u hladnjak

 

Pečeno povrće Možda vas zanima... Uz ove savjete pečeno povrće svaki put bude savršeno Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.