Špajza 31. prosinca 2023.

4 načina da popraviš jelo koje je preslano

Sol
Može li limun pomoći ako presoliš jelo? foto: Faruk Tokluoglu/Unsplash
gastro postao gastro.24sata.hr
Osim kako popraviti presoljeno jelo, donosimo i savjete kako se osigurati da svoje jelo više nikad ne presoliš

Svi smo se nekad (a možda i više puta) našli u ovoj situaciji: bilo da smo zaboravili da smo već posolili jelo i ponovno dodali sol ili nam se ruka poskliznula pa smo stavili previše soli - rezultat je isti. Juha, varivo, meso, prilog ili umak bili su preslani. 

Dakle, kako to možeš popraviti tako da i dalje možeš poslužiti skuhano jelo za večeru?

Dijelimo četiri provjerena trika za vraćanje ravnoteže - i naše najbolje savjete koji će ti pomoći da pravilno začiniš hranu svaki put.

 | Author: Getty Images Dodavanje kiseline, pout soka od limuna, u preslano jelo pomaže neutralizirati sol foto: Getty Images
 

1. Dodaj kiseli sastojak

Neće smanjiti razinu natrija u jelu, ali dodavanje kiselog sastojka, poput soka od limuna, octa ili čak proizvoda od rajčice, možeš neutralizirati slanost jela. Počni s vrlo malom količinom, dobro promiješaj da se sjedini i kušaj prije dodavanja.

Pokušaj odabrati kiselinu koja će se dobro uklopiti u profil okusa tvog jela - primjer, za carnitas koristi sok od limete, a ne balzamični ocat. Ako si u nedoumici, koristi kiselinu neutralnog okusa poput rižinog octa ili octa od bijelog vina; kompatibilni su s mnogo različitih jela.

2. Dodaj zaslađivač

Slično prethodnom savjetu, pokušaj dodati malo slatkoće kako bi spriječio/la da umak ili prženje budu previše slani. Primjerice, smeđi šećer ili javorov sirup tvom će jelu dati karakterističan okus karamele, što bi moglo dobro funkcionirati. Ako želiš neutralniju slatkoću, stavi granulirani šećer.

 

Možda vas zanima... Chefovi znaju: Ovi trikovi tvoje božićne kolačiće dižu na profi razinu! Špajza

 

 | Author: Jason Tuinstra/Unsplash Sol foto: Jason Tuinstra/Unsplash

3. Dodaj mliječne proizvode

Kremasti mliječni proizvod 'obložit će' usta, odnosno 'prevariti' tvoje nepce. Gusto vrhnje ili komadić maslaca dobra su rješenja za jelo koje treba malo dulje krčkati. Na kraju dodaj kiselo vrhnje ili komadić krem sira i skini s izvora topline.

4. Razrijedi ili povećaj obujam svog jela

Razrjeđivanje jela s dozom ili dvije tekućine bez soli ili dodavanje više povrća, tjestenine ili mesa pomoći će jelu koje je previše slano - jednostavno zato što povećavaš ukupnu količinu onoga što pripremaš. Umjesto da samo prikriješ sol kroz gore navedene trikove, ovo će zapravo smanjiti natrij po porciji jela - tako da je to dobar put ako imaš problema s prehranom.

krumpir | Author: Jeshoots.com/Unsplash Dodatak krumpira može pomoći kod preslane hrane foto: Jeshoots.com/Unsplash

Savjet više: Trik s krumpirom

Legenda kaže da ako ubaciš sirovi, oguljeni i na kockice narezan krumpir u lonac s ključalom juhom ili gulašem, on će upiti nešto soli dok se kuha. Iako ovo ima neke prednosti, mislimo da ovaj stari trik treba uzeti s rezervom. U stvarnosti, krumpir će upiti tekućinu jer je jako škrobast, ali će imati vrlo suptilan učinak na konačnu razinu soli u jelu.

No ne može škoditi da isprobaš ovu metodu ako imaš krumpir pri ruci. Imaj samo na umu da je vjerojatnije da će dodatna voda koju ćeš trebati dodati nakon što krumpir upije dio tekućine pomoći više od samog dodavanja krumpira.

 

chef Možda vas zanima... Kulinarska pravila koja kuhari žele da prekršiš Špajza

 

 | Author: Cottonbro Studio/Pexels Oprezno sa soli! foto: Cottonbro Studio/Pexels

Kako spriječiti dodavanje previše soli u jelo?

Kada je riječ o pretjeranom soljenju jela, uvijek vrijedi deviza "bolje spriječiti, nego liječiti". Uvijek će biti lakše dodati više soli nego je izvaditi. Imaj na umu ove smjernice prije nego počneš kuhati.

  1. Začini u slojevima - u kulinarskoj školi kuhare na obuci uče začinjavati u fazama kako bi poboljšali svaki sloj okusa koji grade. Primjerice, ako pirjaš luk za juhu ili umak, dodaj nekoliko malih prstohvata soli prije nego što prijeđeš na sljedeći korak.
  2. Skriveni natrij - u trgovini odaberi proizvode koji imaju niži udio natrija od sličnih proizvoda. Juha, grah i proizvodi od rajčice mogu sadržavati mnogo soli, što znači da ćeš na kraju imati manje kontrole nad okusom jela u koja ih stavljaš.
  3. Kušaj dok kuhaš - ovog savjeta nikad dosta: kušaj hranu dok je pripremaš! Ako slijediš ove savjete i začinjavaš u slojevima, moći ćeš povući ili dodati više soli - ovisno o okusu jela u bilo kojem trenutku.
  4. Odaberi omiljenu sol i drži se odabira - na tržištu se nalaze brojne vrste soli koje se razlikuju po veličini pahuljica, što znači da se njihov okus dosta razlikuje. Evo savršenog primjera: budući da je kuhinjska sol gusta, dvostruko je slanija od košer soli. Ako imaš svog favorita, uvijek ga koristi - vjerojatnije je da ćeš točno znati koliko će prstohvat utjecati na tvoj obrok. Mnogi profesionalni kuhari zadnjih godina favoriziraju košer sol prilikom kuhanja jer se njezine grublje pahuljice lakše hvataju i brzo otapaju.

 

Jamie Oliver lazanje Možda vas zanima... Jamie Oliver ima najbolje trikove za savršene lazanje Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.