Iako ponekad muku mučimo s pitanjem je li piletina iz domaćeg uzgoja ili je na naš stol došla industrijskim putem, ili jesmo li dovoljno začinili piletinu te je u ravnomjernom sloju uvaljali u krušne mrvice, stvar je u nečem posve drugom. Naime, američki su znanstvenici otvorili Youtube kanal i odlučili svijetu pokazati kako pripremiti najbolju pohanu piletinu ikad!
Tajna je, naravno, u kemijskim reakcijama koje nastaju pod točno određenom temperaturom ulja. Ovi su se kemičari posebice osvrnuli na termičku obradu kao ključan problem, a sami ga rješavaju prženjem na 150 do 190 stupnjeva.
Također, odabir ulja jedan je od ključnih faktora kod pripreme omiljenog ručka mnogih. Znanstvenici preporučuju prženje na uljima poput suncokretovog upravo zbog neutralnog okusa i dobrog podnošenja visokih temperatura.
Mladi se znanstvenici u videu bave još i pitanjima kemijskih procesa koji nastaju kod jednostavnog postupka kao što je prženje, ali i starom ulju i drugim faktorima koji utječu na okus pohane piletine.
Kratko istraživanje pogledajte u videu!