Špajza 28. ožujka 2017.

Znanstveno dokazano kako napraviti najbolji odrezak

steak
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Za sve koji su se oduvijek pitali kako napraviti najbolji odrezak - imamo odgovor!

Najbolji odrezak pripremite uz pomoć znanosti na ovaj jednostavan način!

Prema Business Insider-u, kako biste pripremili savršeno pečeno meso na roštilju, potrebna vam je idealna temperatura pečenja koja se kreće od 100 do 120° C. Također, meso dobiva onaj sjajan okus upravo kada se malo zapeče. A trenutak tog pečenja zove se Maillardova reakcija - šećeri se povezuju s bjelančevinama (bez prisustva vode) zbog čega hrana dobiva izrazito dobar okus, miris i teksturu.

Temperaturu roštilja možete provjeriti tako da ga poprskate s malo vode, i ako voda "pleše" po roštilju, a ne isparava, znači da je temperatura dovoljno visoka, a taj trenutak zove se Leidenfrostov učinak.

Da bi Maillardova reakcija učinila najbolje od mesa, pecite ga 3 minute nakon soljenja, ili, za još bolji okus - 40 minuta nakon soljenja.

Osmozom sol izvlači vodu iz mesa (mišića) i spušta ju na dno, stvarajući mali "bazen" u roku od 4 minute. Tako izvučena voda može smanjiti temperaturu roštilja (što se neće dogoditi s mesom koje je nasoljeno stajalo 40 minuta jer se voda već izvukla iz njega). 

I na kraju, odrezak ispecite po želji - manje, srednje ili jače pečen!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.