Najbolji odrezak pripremite uz pomoć znanosti na ovaj jednostavan način!
Prema Business Insider-u, kako biste pripremili savršeno pečeno meso na roštilju, potrebna vam je idealna temperatura pečenja koja se kreće od 100 do 120° C. Također, meso dobiva onaj sjajan okus upravo kada se malo zapeče. A trenutak tog pečenja zove se Maillardova reakcija - šećeri se povezuju s bjelančevinama (bez prisustva vode) zbog čega hrana dobiva izrazito dobar okus, miris i teksturu.
Temperaturu roštilja možete provjeriti tako da ga poprskate s malo vode, i ako voda "pleše" po roštilju, a ne isparava, znači da je temperatura dovoljno visoka, a taj trenutak zove se Leidenfrostov učinak.
Da bi Maillardova reakcija učinila najbolje od mesa, pecite ga 3 minute nakon soljenja, ili, za još bolji okus - 40 minuta nakon soljenja.
Osmozom sol izvlači vodu iz mesa (mišića) i spušta ju na dno, stvarajući mali "bazen" u roku od 4 minute. Tako izvučena voda može smanjiti temperaturu roštilja (što se neće dogoditi s mesom koje je nasoljeno stajalo 40 minuta jer se voda već izvukla iz njega).
I na kraju, odrezak ispecite po želji - manje, srednje ili jače pečen!