Špajza 02. svibnja 2023.

Znaš li kako savršeno skuhati tjesteninu?

Kuhanje tjestenine
Kuhanje tjestenine foto: George Becker/Pexels
gastro postao gastro.24sata.hr
Pitaš se kako savršeno skuhati tjesteninu? Donosimo popis 8 najvećih pogrešaka i savjeta kako ih izbjeći

Kad god ne znamo što bismo kuhali, tjestenina je uvijek dobro, praktično, brzo i svima dostupno rješenje. Tjestenina nije skupa, uvijek imamo neko pakiranje tjestenine kod kuće, raznovrsna je i spaja se s različitim namirnicama i njihovim kombinacijama tako da ti nikada neće ponestati novih ideja za jelo s tjesteninom. A tjestenina se i lako i brzo kuha.

No kako bi svako tvoje jelo s tjesteninom ispalo savršeno, donosimo popis 8 najčešćih pogrešaka kad je kuhanje tjestenine u pitanju. Naravno, imamo i rješenje za svaku pogrešku odnosno dobar savjet kako sve pravilno odraditi.

 

Možda vas zanima... Gordon Ramsay otkriva tajnu savršeno kuhane tjestenine Špajza

 

Koristiš premalu posudu za kuhanje

Tjestenina tijekom kuhanja značajno 'raste', odnosno povećava joj se volumen, tako da je važno koristiti veliki lonac kako se tjestenina ne bi morala 'gužvati'. Također, tjestenina će se ravnomjernije skuhati ako se kuha u obilnoj količini vode. Za pola kilograma tjestenine idealno je koristiti 2-3 litre vode za kuhanje.

 | Author: Klaus Nielsen/Pexels Kuhanje tjestenine foto: Klaus Nielsen/Pexels

Nedovoljno posoliš vodu za kuhanje

Važno je dobro posoliti vodu u kojoj se kuha tjestenina, kako ona na kraju ne bi bila bljutava. Neki znalci kažu kako bi voda u kojoj će se kuhati tjestenina trebala biti slana poput mora da bi tjestenina na kraju ispala ukusna. To je možda malo pretjerano, ali recimo okus malo slanije juhe je ono što se želi postići.

Dodaješ ulje u vodu za kuhanje

Mnogi u vodu u kojoj se kuha tjestenina dodaju ulje jer smatraju da se na taj način tjestenina neće lijepiti. No zapravo si prave probleme. Ulje u vodi ne sprječava lijepljenje, a čini tjesteninu sklizavom zbog čega se kasnije umak dobro na nju ne prima.

 

Voda od kuhanja tjestenine Možda vas zanima... Zašto treba sačuvati vodu u kojoj se kuhala tjestenina? Špajza

 

Lomiš tjesteninu prije kuhanja

Ako imaš neku tjesteninu koja je dosta dugačka, popu špageta ili linguina, lako je doći u napast prelomiti je na pola kako bi lakše stala u lonac. No probaj odoljeti tom porivu i umjesto da prelomiš tjesteninu koristi duboki lonac ili pak pričekaj da dio tjestenine uronjen u vodu omekša da je možeš lagano savinuti kako bi sve bilo u vodi. Potrebno je samo malo strpljenja.

Ne provjeravaš tjesteninu dovoljno često dok se kuha

Vrijeme kuhanja navedeno je na svakom pakiranju, no ono je samo približna vrijednost, ne pravilo. Za najbolje rezultate, savršenu tjesteninu kuhanu al dente, treba svako malo kušati komadić kako bismo bili sigurni da je skuhana baš po našem ukusu.

 | Author: Shutterstock Kuhanje tjestenine - špagete nemoj lomiti, nego pričekaj da omekšaju foto: Shutterstock

Ne čuvaš vodu u kojoj se kuhala tjestenina

Voda od kuhanja tjestenine uistinu je dragocjena, a u njoj je i tajna savršeno kremastih umaka. Zato svaki put sačuvaj barem šalicu ove dragocjene tekućine.

Kad voda u kojoj se kuha tjestenina postane mutna, to znači da je tjestenina ispustila u vodu škrob, a voda puna škroba pomoći će da se u umaku emulgiraju masnoće, poput maslaca i maslinova ulja, te daju umaku svilenkastu teksturu.

Ispireš tjesteninu nakon kuhanja

Ispiranje tjestenine nakon kuhanja s nje će ukloniti fini škrobasti sloj koji pomaže da se umak primi na tjesteninu. Ako tjesteninu poslužuješ vruću, nemoj je nikada ispirati! Jedina situacija kada je ok isprati tjesteninu je kad je planiraš poslužiti hladnu (primjerice u nekoj salati s tjesteninom) pa ne želiš da se slijepi.

 | Author: Polina Tankilevitch/Pexels Kuhanje tjestenine foto: Polina Tankilevitch/Pexels

Ne razmišljaš o kombinaciji oblika tjestenine i vrste umaka

Ovo je ključna stvar kada želiš napraviti jelo kojem će se svi diviti. Primjerice tjestenina poput rigatonija odlična je da uhvati svaki komadić nekog slasnog ragua, dok su primjerice linguini odlični uz svijetle i lagane umake s morskim plodovima. 

Poslušaj naše savjete i tvoja tjestenina svaki put bit će savršeno kuhana. A ako ti nedostaje inspiracije za nova jela s tjesteninom, isprobaj ove u nastavku:

 

Zelena tjestenina Možda vas zanima... Zelena tjestenina - zdrav i ukusan trend na TikToku Špajza Pasta Queen Možda vas zanima... Kraljica tjestenine otkriva recept za najsočniji umak Špajza Špageti sa šparogama i graškom Možda vas zanima... Brzinski kremasti špageti sa šparogama i graškom Recepti Možda vas zanima... Znaš li kako se pravi vrhunska pasta carbonara? Špajza
 
Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.