27. travnja 2016.

U sezoni: Sve što trebate znati o artičokama

articoka naslovna.jpg
gastro postao gastro.24sata.hr
Potražite plodove koji imaju čvrste, kompaktne listove zelene boje ili s primjesom ljubičasteArtičoke se mogu pripremati na mnoge načine. Kulinarski majstori Talijani vole ih pirjati, pržiti, pripremati na grillu, puniti nadjevima.

U našim krajevima, artičoka je pomalo zanemarena namirnica čemu je vjerojatno zaslužna njezina gruba vanjština. Iako čišćenje artičoke zahtijeva znanje i iskustvo, vještina je to koja, kada se jednom savlada, otvara brojne kulinarske mogućnostiPrije svega, pri kupovini valja odabrati svježe artičoke. Potražite plodove koji imaju čvrste, kompaktne listove zelene boje ili s primjesom ljubičaste. U ruci se artičoka mora činiti teškom za svoju veličinu. Probajte stisnuti artičoku, svježi listovi bi trebali "zaškripati". Ukoliko su listovi spužvasti i suhi radije je nemojte kupovati.

Kada krećete čistiti artičoke, za početak, pripremite posudu s vodom u koju ste istisnuli polovicu limuna. Drugu polovicu imajte spremnu. Artičoke, naime, brzo podliježu oksidaciji i promjeni boje pa se za vrijeme čišćenja preporučuje sve površine koje se režu premazati limunovim sokom te potopiti artičoke u vodu s limunom nakon što su posve očišćene.

Velikim nožem odrežite oko 1/3 vrha artičoke i polovicom limuna pređite odsječenu površinu. Istim nožem odsjecite stabljiku povrća ostavivši oko 2 cm. Malenim nožićem ogulite vanjski dio stabiljke sve do glave artičoke. Počevši od dna glavice zatim odvojite vanjske listove sve dok ne dođete do svijetlo zelenih i mekanih listova. Nožićem za guljenje odstranite bazu listova koje ste otrgnuli i svakako cijelu površinu koju ste "obradili" prijeđite polovicom limuna. Sada žlicom nježno odstranite "čupavi" centar artičoke. Budite sigurni da ste dobro očistili samo srce od bodljikavih unutrašnjih listića jer je taj dio nejestiv. Očišćenu artičoku uronite u posudu s vodom i limunovim sokom koju ste prethodno pripremili. Artičoke su sada spremne za pripremu u jelu.

Ovisno o receptu, artičoke možete narezati na polovice ili četvrtine. Također, neki recepti traže da se ukloni stabljika pa prije samog čišćenja provjerite što piše u receptu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.