01. kolovoza 2016.

Trikovi: Kako kuhati, a ne napraviti preveliki nered

nered
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Neizbježni, no istovremeno omraženi dio kuhanja svakako je pospremanje napravljenog nereda.

Može li se lakše prebroditi stres oko čišćenja planine lonaca i drugog pribora kojeg ostavljamo iza gotovo svakog kuhanja ručka? Odgovor je da! U nastavku pročitajte nekoliko korisnih trikova koji skraćuju muke po pospremanju kuhinje.

Napravite plan

Prvi korak podrazumijeva izradu plana pripreme. Iako je ovo često izgovorena floskula, ipak ima smisla napraviti plan u glavi što ćemo prvo kuhati kako bismo istu zdjelu ili lonac mogli koristiti i za pripremu drugih namirnica.

Startajte u čistoj kuhinji

Nered i kaos u kuhinji bit će drastično smanjen ukoliko prije kuhanja maknete čisto suđe iz perilice ili sa sušila. Usputno pranje suđa uz kuhanje vrlo je učinkovit trik za smanjenje nereda. Također, maksimalno ispraznite radnu plohu. Dobra ideja je i investirati u jednu veliku dasku za rezanje na kojoj ćete pripremati sastojke i na kojoj će oni biti spremni za dodavanje u lonac.

Koristite zdjelu za otpatke

Obavezno pripremite jednu zdjelu ili plastičnu vrećicu u koju ćete bacati otpatke od primjerice čišćenja povrća. Za sitne otpatke pripremite iskorištenu kutiju od mlijeka prerezanu na pola u koju možete ubacivati po potrebi bez otvaranja kante. Prilikom rezanja i guljenja povrća jedan dio sitnih komadića uvijek ispadne sa daske za rezanje. Spriječite stvaranje tih „mrvica“ tako da ispod daske za rezanje stavite veću kuhinjsku krpu koju ćete samo istresti ili pak veći komad papira ili novina koje ćete samo baciti u smeće kada završite s poslom.

Stvorite iluziju čistoće

Deset komada prljavog suđa izgledat će manje zastrašujuće ako ih posložite na jednu urednu hrpu u usporedbi s istim brojem komada suđa razbacanim po kuhinji. Na taj način lakše ćete se uhvatiti u koštac sa suđem jer će hrpa izgledati kao da ćete ju riješiti u čas posla.

Učinite pospremanje kuhinje zabavnim zadatkom

Upalite omiljenu glazbu pa se bacite na posao jer dobar ritam i čišćenje kuhinje može činiti užitkom. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.