Kako pripremiti ribu, a da ne miriše po ribi?

Thinkstock
Ako ste jedan od onih koji ne vole preintenzivan miris ribe, ovo je savjet za vas!
Vidi originalni članak

Kada pripremamo ribu, većina nas se uglavnom boji kakvi će mirisi ostati nakon pripreme te kakvog će okusa biti.

Ono što većina nas ne voli, jest primjerice miris riječne ribe ili one iz uzgajališta (ribnjaka) s obzirom na to da takve ribe znaju vrlo često imati jak i intenzivan miris.

No, svježa, netom ulovljena riba nema tako intenzivan riblji miris, ali čim ju ostavimo nekoliko sati u hladnjaku ili čak preko noći, njen miris će se pojačati.

Kako bi spriječili miris ribe po ribi (znamo, zvuči suludo) prije nego ju pripremate, stavite ju na par sati u mlijeko (ili čak preko noći). Na ovaj način, proteini iz mlijeka se spajaju sa spojevima koji uzrokuju miris ribe, te ga izvlače iz ribe van.

Riba tako više nema intenzivan riblji miris, već jedan pomalo slatkast i svjež miris koji će se zasigurno svima svidjeti.

Još jedan način kako možete smanjiti taj miris jest da ribu prije kuhanja/pečenja pokapate svježim sokom od limuna. Limun će izvući neugodne mirise, a ribu ostaviti svježom i puno boljeg okusa i mirisa.

A s obzirom na to da je riba zdrava i preporuka nutricionista je da barem jednom tjedno jedemo ribu, donosimo i nekoliko prijedloga za pripremu ribe koju od sada možete pripremiti i na ovaj način.

U slast!

Kremasto čudo: Rižoto s lososom i rajčicom

Salata od tune s tjesteninom i povrćem

Salata s kuhanim jajima i lososom

Pašteta od dimljene pastrve

Posve novi okusi: Bakalar s narančom

 

Aromatični losos s đumbirom, narančom i limunom

 

Posjeti Gastro.hr