Pravilno uskladišti jabuke kako bi dugo ostale svježe

Chandra Oh/Unsplash Jabuke
Svake godine 21. listopada obilježava se Svjetski dan jabuka, ukusnog, zdravog i pristupačnog voća. Ako ih slučajno imaš puno kod kuće, pametno ih uskladišti i uživaj tjednima u svježem voću
Vidi originalni članak

Osim što su jabuke ukusne i odlična su baza brojnih deserata, prednost im je što mogu i poprilično dugo stajati. Da im maksimalno produljiš rok trajanja, pripazi na uvjete u prostoru u kojem su uskladištene.

Donosimo najbolje savjete koji će ti olakšati skladištenje...

 

jesen i jabuke Ova 3 doručka s jabukama moraš isprobati!

 

Pregledaj svaku jabuku!

Možda ti se ovo čini nebuloznim, ali jabuke s vidljivim oštećenjima će brzo početi truliti. S obzirom na to da je poanta skladištenja produljiti rok trajanja voćke, iz kutije/vreće izbaci sve koje ti se čine nagnječene ili već prezrele i probaj ih odmah iskoristiti, barem onaj neoštećeni dio.

Naravno, njih možeš odmah iskoristiti za pripremu kolača, kuhanje umaka ili kompota.

Temperatura je bitna

Jabuke će najduže ostati svježe pri temperaturama do 4 stupnja, u čistom i tamnom prostoru. Bitno je da temperatura bude niska jer to usporava oslobađanje etilena iz jabuka, koji ubrzava proces fermentacije. Mogu ti poslužiti hladni, ali suhi i uređeni, podrumi ili pak ladica za voće u hladnjaku.

Dakle, ako ne planiraš pojesti kupljene jabuke u roku od tjedan dana, nemoj ih ostavljati u košari s voćem na sobnoj temperaturi.

 

uz kuglicu sladoleda! Saznaj kako pravilno podgrijati pitu od jabuka

 

Povremeno provjeri stanje

Ako jabuke stoje mjesec dana ili dulje, provjeri u kakvom su stanju i po potrebi izvadi sve koje ti se čine mekanima ili imaju blago sasušenu koricu. Uz pažnju, i u dobrim uvjetima, neke će sorte ostati svježe i po 2, 3 mjeseca. 

Guljenje i rezanje je isključeno!

Ovu stavku ni ne moramo objašnjavati. Svima je poznato kako narezane jabuke ekspresno poprimaju smećkastu boju i postaju mekane. Imajući to na umu, guljenje i rezanje su opcija samo ako ih planiraš potrošiti u roku od nekoliko sati. 

Oksidaciju možeš usporiti uz pomoć malo kiseline, poput octa ili limunova soka, ali to je zaista kratkotrajno rješenje. 

IMAŠ NEKOLIKO ZRELIH JABUKA KOJE TREBAŠ ODMAH ISKORISTITI? Isprobaj sljedeće recepte: 

 

Slavonka Kako napraviti domaći sok od jabuka Darkova web kuharica Ovaj brzi kolač s jabukama hit je svakog rujna! Miris jeseni Slatke jesenske pogačice s jabukama i sirom Mama Drama Pripremi zapečene jabuke punjene orašastim plodovima samo jedan griz Brzi kolač s jabukama - za baš svaku priliku rujanski gušti Super recept za crumble s jabukama Jamieja Olivera

 

Posjeti Gastro.hr