Sve kombinacije zobenih pahuljica

Thinkstock
Iako ih rado jedemo prelivene mlijekom, zobene pahuljice mogu se iskoristiti i na mnoge druge načine!
Vidi originalni članak

Uglavnom nas podsjećaju na doručak, no zašto zobene pahuljice ne bismo primjerice jeli za večeru? U nekom slatkom kolaču - poput muffina ili pak popularnog crumblea (drobljenca).

No, osim što su sjajan izbor za pripremu različitih slastica, i između ostalog, doručka, zobene pahuljice su brz, jednostavan, ali i zdrav obrok.

Hranjive su te će vas, ako ih pojedete već ujutro, napuniti energijom za cijeli dan!

 Ono što vjerojatno mnogi ne znaju, jest da zobene pahuljice sadrže čak 13 g proteina na 100 g. Između ostalog, sadrže i vrlo važan beta glukan koji je neophodan za održavanje zdravog organizma.

No, zobene pahuljice ne samo da su ukusne već vam mogu pomoći i sniziti kolesterol (zbog već spomenutog udjela beta glukana), ali i skinuti kilograme. Jer primjerice pola šalice zobenih pahuljica sadrži samo 2 grama masti, a održat će vas sitima dulje vrijeme. 

Također, potiču probavu zbog vlakana koje sadrže, ali i štite kožu, jer, naime, škrob iz zobi pomaže koži zadržati vlažnost tako da su zobene pahuljice vrlo čest sastojak različitih pilinga i maski za lice i tijelo.

Ali, ono što nas zanima jest kako sve iskoristiti zobene pahuljice u hrani i jesti zdravo!

Zato donosimo nekoliko recepata s ovim sjajnim malim zdravim žitaricama!

Zobeni voćni muffini

Hrskavi zobeni sendvič keksi

Brzi crumble od jabuka

Keksi od čokolade i zobenih pahuljica

Čoko kuglice za doručak

Granola s okusom pite od jabuka

Smoothie od banane i čokolade

Zobene pahuljice s chia sjemenkama

Mirisni smoothie od zobenih pahuljica i jabuka

 

Nadamo se da ste dobili barem neke ideje za pripremu zdravog doručka, ručka ili večere s ovim sjajnim i zasitnim, a zdravim pahuljicama!

Posjeti Gastro.hr