Soda bikarbona, kako ju popularno nazivamo, odnosno natrij-bikarbonat svestrana je tvar koja u domaćinstvu ima gotovo nebrojeno primjena: od čišćenja doma i osvježavanja odjeće do pripreme roštilja. Lista kulinarske primjene sode bikarbone je također iznenađujuće duga, a najpoznatija je upotreba uz ili kao zamjena praška za pecivo.
Primjene sode bikarbone u kuhinji
Osim za čišćenje, soda bikarbona zaista se često može koristiti i u kuhanju te pečenju kolača. ne samo kao zamjena sa prašak za pecivo, iako je to njezina možda i najpopularnija namjena. Sve mogućnosti korištenja sode bikarbone u kuhanju donosimo u nastavku...
1. Zamjena za prašak za pecivo
Soda bikarbona, naime, može zamijeniti prašak za pecivo tako da jedna žličica sode bikarbone mijenja dvije žličice praška za pecivo. Slično, soda bikarbona mijenja prašak za pecivo i u pripremi kolača od prhkog tijesta. Također, može zamijeniti i kvasac tako da se pomiješa s limunskom kiselinom u jednakim omjerima, što uz dodatak brašna daje tijesto koje se brzo diže.
Beskvasni kruh pripremljen sa sodom bikarbonom vrlo je popularan u Velikoj Britaniji, gdje ga nazivaju soda bread. Uz sodu bikarbonu su i palačinke prozračne, a sličan učinak moguće je postići i pri pripremi omleta ako na 3 jaja dodaš 1/2 žličice soda bikarbone.
Soda bread, odnosno beskvasni kruh sa sodom bikarbonom
2. Pranje voća i povrća
Pomoću soda bikarbone možeš i očistiti voće i povrće od svih nečistoća. Jednostavno uroni plodove u zdjelu s hladnom vodom kojoj prije toga trebaš dodati i 2-3 žlice soda bikarbone (na pola litre vode) te nakon 10-ak minuta isperi voće i povrće. I to je - to!
3. Izbjegavanje nadutosti
Soda bikarbona je korisna i ukoliko voliš uživati u mahunarkama, ali želiš izbjeći napuhavanje i plinove koje konzumacija ovog povrća nosi sa sobom. Spomenutu produkciju plinova smanjit ćeš tako da mahunarkama prilikom kuhanja dodaš prstohvat soda bikarbone.
4. "Spašavanje" (pre)kiselih jela
Prstohvat soda bikarbone bit će ti od koristi i ako želiš smanjiti kiselost nekih jela poput primjerice umaka od rajčice ili ako je netko slučajno u salatu ili neko drugo jelo dodao previše octa. Za što ju sve još ti koristiš?
5. Mekše i lakše probavljivo meso
Kod pripreme mesa na roštilju, kako bismo ga omekšali i tako osigurali njegovu lakšu probavljivost, dobro je natrljati meso sodom bikarbonom. Nakon toga, pusti meso da odstoji u hladnjaku 3-4, a potom ga isperi, začini i stavi na gril.
Prije stavljanja na roštilje meso mariniraj soda bikarbonom pa će biti mekše
6. Zbogom neugodnim mirisima
I za kraj, uz pomoć soda bikarbone možeš se riješiti neugodnog mirisa češnjaka ili ribe s ruku. Jednostavno umjesto sapuna pri pranju ruka upotrijebi 2 žličice sode bikarbone.