Špajza 16. svibnja 2025.

Kad je jelo prekiselo spašava ga - soda bikarbona!

soda bikarbona
Soda bikarbona
foto: Shutterstock
Soda bikarbona u kuhinji se najčešće koristi kao zamjena praška za pecivo, no postoji još puno trikova u kuhinji gdje dosita pomaže. Otkrivamo ih u nastavku...

Soda bikarbona, kako ju popularno nazivamo, odnosno natrij-bikarbonat svestrana je tvar koja u domaćinstvu ima gotovo nebrojeno primjena: od čišćenja doma i osvježavanja odjeće do pripreme roštiljaLista kulinarske primjene sode bikarbone je također iznenađujuće duga, a najpoznatija je upotreba uz ili kao zamjena praška za pecivo.

Prašak za pecivo Možda vas zanima... Soda bikarbona ili prašak za pecivo - što je bolje, i zašto? Špajza

Primjene sode bikarbone u kuhinji

Osim za čišćenje, soda bikarbona zaista se često može koristiti i u kuhanju te pečenju kolača. ne samo kao zamjena sa prašak za pecivo, iako je to njezina možda i najpopularnija namjena. Sve mogućnosti korištenja sode bikarbone u kuhanju donosimo u nastavku...

1. Zamjena za prašak za pecivo

Soda bikarbona, naime, može zamijeniti prašak za pecivo tako da jedna žličica sode bikarbone mijenja dvije žličice praška za pecivo. Slično, soda bikarbona mijenja prašak za pecivo i u pripremi kolača od prhkog tijesta. Također, može zamijeniti i kvasac tako da se pomiješa s limunskom kiselinom u jednakim omjerima, što uz dodatak brašna daje tijesto koje se brzo diže.

Beskvasni kruh pripremljen sa sodom bikarbonom vrlo je popularan u Velikoj Britaniji, gdje ga nazivaju soda bread. Uz sodu bikarbonu su i palačinke prozračne, a sličan učinak moguće je postići i pri pripremi omleta ako na 3 jaja dodaš 1/2 žličice soda bikarbone.

 | Author: SHUTTERSTOCK Soda bread, odnosno beskvasni kruh sa sodom bikarbonom foto: SHUTTERSTOCK

2. Pranje voća i povrća

Pomoću soda bikarbone možeš i očistiti voće i povrće od svih nečistoća. Jednostavno uroni plodove u zdjelu s hladnom vodom kojoj prije toga trebaš dodati i 2-3 žlice soda bikarbone (na pola litre vode) te nakon 10-ak minuta isperi voće i povrće. I to je - to!

3. Izbjegavanje nadutosti

Soda bikarbona je korisna i ukoliko voliš uživati u mahunarkama, ali želiš izbjeći napuhavanje i plinove koje konzumacija ovog povrća nosi sa sobom. Spomenutu produkciju plinova smanjit ćeš tako da mahunarkama prilikom kuhanja dodaš prstohvat soda bikarbone.

prirodno čišćenje Možda vas zanima... Odlična sredstva za čišćenje pronađi u - smočnici! Špajza

4. "Spašavanje" (pre)kiselih jela

Prstohvat soda bikarbone bit će ti od koristi i ako želiš smanjiti kiselost nekih jela poput primjerice umaka od rajčice ili ako je netko slučajno u salatu ili neko drugo jelo dodao previše octa. Za što ju sve još ti koristiš?

5. Mekše i lakše probavljivo meso

Kod pripreme mesa na roštilju, kako bismo ga omekšali i tako osigurali njegovu lakšu probavljivost, dobro je natrljati meso sodom bikarbonom. Nakon toga, pusti meso da odstoji u hladnjaku 3-4, a potom ga isperi, začini i stavi na gril. 

 | Author: Shutterstock Prije stavljanja na roštilje meso mariniraj soda bikarbonom pa će biti mekše foto: Shutterstock

6. Zbogom neugodnim mirisima

I za kraj, uz pomoć soda bikarbone možeš se riješiti neugodnog mirisa češnjaka ili ribe s ruku. Jednostavno umjesto sapuna pri pranju ruka upotrijebi 2 žličice sode bikarbone.

hladnjak, frižider Možda vas zanima... Čist i mirisan hladnjak uz pomoć namirnica iz smočnice Špajza Možda vas zanima... Soda bikarbona - najbolji saveznik za mirisnu kuhinju Špajza

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.