Špajza 14. travnja 2024.

Kako savršeno skuhati rižu baš svaki put

Kuhana bijela riža
Kuhana bijela riža
foto: Shutterstock
Kada radiš rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva

Kuhanje riže spada u osnove kulinarstva. Svi je kuhamo, a često su i naša prva iskustva s kuhanjem općenito bila vezana za rižu.

Međutim, postoje neka pravila kako riža ne bi bila kašasta i ljepljiva. Miješati rižu ili ne, oprati je prije ili poslije kuhanja, koristi li se cjedilo, razni savjeti kruže kada je riža u pitanju. Ono što se svi slažu je da pri kuhanju riže treba biti nježan. 

Kada kuhaš rižu kao prilog bitno je da zrna budu odvojena, nikako ljepljiva. Prati ove korake i napravi savršenu rižu.

 | Author: Mgg Vitchakorn/Unsplash Savršeno kuhana, pahuljasta riža foto: Mgg Vitchakorn/Unsplash

1. Kako odabrati najbolju rižu

Prvo što trebaš napraviti je dobar odabir vrste riže - ovisno o jelu koje pripremaš odaberi pravilno rižu uz pomoć ovih savjeta...

Riža Možda vas zanima... Mala enciklopedija: Znate li odabrati vrstu riže? None

2. Rižu treba oprati prije kuhanja 

Prije kuhanja rižu je potrebno obavezno oprati. Nikako nemoj koristiti cjedilo prilikom pranja, peri rižu u posudi.

smeđa riža Možda vas zanima... Koliko je smeđa riža zapravo zdrava i kako je skuhati? Špajza

3. Pripazi na omjer

Omjer vode i riže važan je kod kuhanja, na jednu šalicu riže idu dvije šalice vode. 

4. Kuhanje riže

U vrelu i posoljenu vodu ubaci rižu i kuhaj dok ne zavrije, a onda smanji vatru i kuhaj još 15-20 minuta.

 | Author: Jocelyn Morales/Unsplash Riža - odlična osnovna namirnica foto: Jocelyn Morales/Unsplash

5. Poklopac je bitan

Prilikom kuhanja lonac drži poklopljen i nikako ne miješaj.

6. Okus za kraj

Na kraju možeš umiješati malo maslaca. Ako želiš da riža dobije žućkastu boju možeš dodati malo curryja ili kurkume prilikom kuhanja. 

Maja Šabić Možda vas zanima... Maja Šabić: "Riža s piletinom je super rješenje za prvu pomoć!" Špajza karlovacka rizoto.jpg Možda vas zanima... Rižoto od proljetnih vrganja i piva None

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.