Postoje neki okusi koji se tradicionalno kombiniraju s okusom kave. To su slatkaste i intenzivne arome vanilije, cimeta, anisa, kardamoma, citrusnih nota, ali i aromatična alkoholna pića poput ruma ili likera Amaretto di Saronno.
Jednostavan način za aromatiziranje kave je da u hermetički zatvorenu posudu sa cijelim zrnima kave stavite nekoliko mahuna vanilije. Zrna kave su sklona apsorpciji raznih tvari (zato se i čuvaju u hermetički zatvorenoj i vakumiranoj ambalaži) i stoga će brzo upiti aromu vanilije. Što duže tako čuvate kavu, aroma vanilije će biti intenzivnija. Prije mljevenja uklonite mahune vanilije.
Ako preferirate kombinaciju cimeta i kave, kao što je vole Brazilci, natrgajte nekoliko štapića cimeta u hermetički zatvorenu posudu s kavom u zrnu. Kada meljete kavu sameljite i štapiće cimeta s kavom i dobit ćete ugodnu aromu cimeta u kavi. Privlačna aroma kave može se dobiti i dodatkom sušene kore naranče u spremnik sa kavom u zrnu. Nakon što ste skuhali kavu koja je upila arome naranče, dodajte joj žlicu kakao praha i uživajte u kombinaciji okusa kave, čokolade i naranče.
Za decentnu, slatku aromu bijele kave poslužit će i dodatak javorovog slada. Točnije, kombinacije javorovog slada, vanilije i cimeta. Za početak skuhajte kavu kako to obično činite, ali bez dodatka šećera. Potom stavite u lončić pola šalice slatkog vrhnja, pola šalice mlijeka, trećinu šalice javorovog sirupa, žličicu ekstrakta vanilije i dva štapića cimeta. Zagrijte na vatri, ali nemojte dopustiti da provrije. Dodajte malu količinu tako dobivene smjese crnoj kavi, kako bi dobili aromatiziranu bijelu kavu.
Pikantnu indijsku kavu dobit ćete tako da dodate pola žličice sjemenki anisa i pola žličice sjemenki kardamoma u količinu kave u zrnu koja dostaje za šest šalica crne kave. Sve skupa dobro sameljite u mlincu za kavu tako da se potpuno homogenizira.
I na kraju, najjednostavniji i u našim krajevima najčešći način aromatiziranja kave, jest dodavanje manje količine aromatičnih alkoholnih pića kavi, poput ruma, brandy-a, i različitih aromatičnih likera, primjerice od badema, naranče, čokolade ili kave. Kombinacije su beskonačne, granica je jedino mašta i osobne preferencije. Jer, mnogi će pravi kavoljupci ipak reći da kavu ne treba miješati sa drugim aromama budući da je aroma kave ono što želimo osjetiti u punom doživljaju.