Takvo bacanje hrane predstavlja veliki trošak kao i stvaranje nepotrebnih količina otpada. Sve se to može izbjeći dobrim planiranjem prije odlaska u kupovinu, štedljivim navikama i odabirom samo potrebne i kvalitetne hrane. Procjenjuje se kako ćemo baciti trećinu hrane koju kupujemo svaki tjedan. Ovi savjeti mogu pomoći u smanjivanju bacanja hrane, uštedi novca i zaštiti okoliša.
1. Popisom do racionalnije kupnje
Napravite popis kako biste izbjegli stihijsko kupovanje nepotrebnih namirnica. Provjerite sastojke u vašem hladnjaku i kuhinjskim ormarićima, a zatim popišite stvari koje vam nedostaju. Ako prakticirate kupnje hrane vikendima, kroz tjedan kada vam ponestane neke namirnice, zabilježite na papir. To će vas spriječiti u lutanju trgovinama i kupovanju stvari koje vam nisu potrebne.
2. Češće i manje kupnje
Jednomjesečni 'šoping' hrane nije pametan potez. Prilikom njega kupuje se previše hrane s kraćim rokom trajanja, koja se ne uspije pojesti u tome periodu. Promijenite naviku i kupujt, kvarljiivije namirnice, kao što su meso, voće i povrće - češće u manjim količinama, barem jednom tjedno.
3. Planirajte obroke
Tjedno bi bilo dobro odvojiti malo vremena za planiranje obroka za idući tjedan, uključujući i doručak, ručak i večeru. Redovito planiranje obroka pomoći će vam da kupujete racionalnije, ekonomičnije i zdravije.
4. Zlatno pravilo – nikad ne idite u kupovinu gladni
'Prazan želudac' bi u sebe strpao sve i svašta. Tako trpamo i u kolica namirnice ako smo gladni. Kupujemo ono što nam uistinu treba i ne treba. Siti možemo razmišljati puno objektivnije i savjesnije.
5. Oprezno s reklamiranim, popularnim i namirnicama na akciji
Prije nego što kupite namirnicu koju inače ne koristite, dobro promislite za što biste je, i u kojem jelu mogli iskoristiti. Ako niste sigurni, nemojte ni kupovati. Ukusno, zdravo, popularno, može se činiti sve što se trenutno reklamira, namirnice na akciji s kraćim istekom roka trajanja mogu cijenom biti povoljne za kupnju, ali isto tako ako ne znate za što ćete ih upotrijebiti - mogu vrlo brzo završiti u smeću.
6. Gledajte rokove trajanja namirnica.
Birajte i kupujte namirnice kojima je ostalo još dosta vremena do isteka roka trajanja, a izbjegavajte one na kojima rok samo što nije istekao. Namirnice s čudnim mirisom, okusom i izgledom, bez obzira je li isteklo ili nije rok, nemojte konzumirati.
7. Ostatke hrane iskoristite za večeru
Ostatke koje sakupljate od skuhanih jela čuvate u hladnjaku i nikako da se pojedu. Napravite od njih večeru ili neki obrok u kojem se ti ostaci mogu iskoristiti.
8. Zamrzite nepojedeni ručak
Ima dana kad nemamo vremena niti volje za kuhanje. Za takve dane u svome zamrzivaču čuvajte višak skuhanih variva, umaka, juha i druge pirjane hrane. U posude koje ste ih spremili zalijepite naljepnice na kojima ste napisali što ste i kada spremili. Ako ne možete na vrijeme pojesti kobasice, hrenovke, svježe voće i povrće, i to se također može smrznuti.
9. Organizacija hladnjaka
Često se dogodi da hranu gurnemo na dno hladnjaka i zaboravimo na nju. U urednom hladnjaku rijetko se može dogoditi da nam promakne nešto s kraćim rokom trajanja što nismo iskoristili, U jednu kutiju, može i kartonsku, posložite namirnice koje se što prije moraju iskoristiti.
10. Podijelite hranu s drugima
Ako vam se i dogodilo da ste kupili veće količine hrane, koju ne možete konzervirati i smrznuti, a uskoro bi se mogla pokvariti - pozovite prijatelje. Izbjeći ćete bacanje, a i druženje dobro dođe. Možete i višak hrane dati onima za koje znate da su u teškom financijskom stanju.
11. Temperatura hladnjaka
Prema istraživanjima, najbolja temperatura na kojoj će namirnice ostati najdulje svježe je od 3,5 do 4 stupnjeva C. Više temperature će u hladnjaku uzrokovati brže kvarenje hrane, a niže će dovesti do zamrzavanja hrane.
12. Hrana iz vlastitog vrta
Voće i povrće iz vlastitog vrta uzimat ćete prema vlastitim potrebama. Sezonsko voće možete jesti svakodnevno, a pri kraju sezone ga možete preraditi, iskoristiti za zamrzavanje, konzerviranje i zimnicu. Znat ćete što jedete, te uštedjeti novac i bacanje hrane.