13. rujna 2016.

Imamo odgovor na vječno pitanje: Pekmez, marmelada ili džem?

marmelada od šljiva
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Slatki voćni namaz konačno je dobio svoje pravo ime.

Vjerujemo kako ste se barem jednom u životu zapitali koja je razlika između tri naziva za slatki voćni namaz. Bez obzira koji naziv koristili, opće je poznata stvar o čemu govorite kada kažete da vam se jede marmelada ili džem na kruhu. No koliko god se mi uvjeravali kako je riječ o istoj stvari, istina je nešto drugačija. Iako se pekmez, marmelada pa i džem dobivaju preradom voća, razlike među njima svakako postoje. Razlikuju se po gustoći, vrsti i količini voća i šećera, pa čak i po načinu izrade.

pekmez | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Pekmez je gusta smjesa voća u koju se, prema ukusu, dodaje šećer. Dodaje se najviše 20 posto šećera ili se on uopće ne dodaje, ovisno o količini voća. Kuha se dok ne postane u potpunosti gust. Može sadržavati komadiće voća, a kod pripreme ne koristi se ni pektin, niti bilo kakva limunska kiselina. Najčešći pekmez je onaj od šljiva.

Marmelada se također dobiva ukuhavanjem voća, a kuha se toliko dugo dok ne dobijemo smjesu dovoljno gustu za mazanje na palačinke, kruh ili biskvit. Namaz ne smije imati komadiće voća već mora biti u cijelosti maziv pa se upravo zbog toga često dodaje i želatina koja također ubrzava proces pripreme. Iako postoje pretpostavke da se marmeladom nazivaju isključivo pripravci od agruma, mi smo odlučili ne se strogo držati takvih pravila. Kako se marmelade najčešće koriste prilikom pripreme kolača, tako je, primjerice, ona od marelica idealna za sacher tortu, a marmelade od višanja ili jagoda savršene su za roladePripremiti se može od svake vrste voća, a dopušteno je i kombiniranje različitih vrsta.

marmelada od bundeve i suhih marelica | Author: Ingrid Periša foto: Ingrid Periša

Džem, s druge strane, dopušta veće, pa čak i nedovoljno skuhane komadiće voća kako bi već na prvi pogled bilo jasno od čega je pripremljen. Priprema se od samo jedne vrste voća. Kuhaju se cijeli plodovi koji se moraju osjetiti pri uživanju. Dodaje se nešto šećera po želji, a kako je džem u potpunosti prirodan, a voće od kojeg se sprema prirodno slatko, on ponekad nije ni potreban.

Sada kada znamo razlike između džemova, pekmeza i marmelada, vrijeme je da se bacimo na pripremu istih.

Među našim receptima pronađite samo najbolje kombinacije:

Kako napraviti pekmez od sezonskog voća?

Slatko i zdravo: Pekmez od borovnica i chia sjemenki

Buhtle s pekmezom

Napravite domaći pekmez od jabuka bez šećera

Klasika na jedan potpuno nov način: Džem od šljive i čokolade

Marmelada od bundeva i suhih marelica

Džem od limuna

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.