Kolumne Zajedno na Uskrs 10. travnja 2020.

Blagdanski vikend uz bogato nadjevenu orahnjaču

foto: Željka Sivar
gastro postao gastro.24sata.hr
  • Naši najdraži food blogeri Gastrolovci udružili su snage i osmislili bogat jelovnik za nadolazeće blagdane
  • U svojim su domovima pripremili niz blagdanskih specijaliteta koji se okusima odlično nadopunjuju
  • Inspiraciju za pripremu uskrsnog ručka potraži u specijalu „Zajedno na Uskrs“

Orahnjača ili tradicionalni hrvatski kolač od dizanog tijesta i bogatog fila od oraha, jedan je od onih kolača koji se nezaobilazno pojavljuje na stolovima mnogih obitelji u blagdansko vrijeme, pa tako i u mojoj.  Obično se jede, baš kao i pinca ili sirnica, nakon onog obilnog slanog uskršnjeg doručka kada su svi već siti, ali za slatko uvijek ima mjesta. 

Ovo je jedan od recepata  koji preplavljuje Internet, a i vjerujem da većina ima neki svoj recept, zato ne želim puno hvaliti moj. Fokusirala sam se na ključne korake pripreme i male trikove kako bi pomogla svima kojima se dešava da im orahnjača ne uspije, ali i početnicima koji vole kuhati po preciznim uputama. 

 

bojanje jaja, uskrs Možda vas zanima... Za još šareniji Uskrs jaja oboji prirodnim bojama Kolumne

 

Druge recepte potraži na blogu Sweety&Spicy te pratećim Facebook i Instagram profilima.

 | Author: Željka Sivar foto: Željka Sivar

Sastojci: 

  • 600 gr glatkog brašna
  • 3 dcl mlijeka 
  • 1 vrećica suhog kvasca 
  • 2 žumanjka 
  • 100 gr šećera
  • 100 gr masnoće (može maslac, ulje, svinjska mast itd. ja kombiniram mast i maslac)
  • prstohvat soli 
  • naribanu koricu limuna ili naranče 

Nadjev:

  • 500 gr mljevenih oraha
  • 200 gr šećera 
  • malo ruma (par kapi)
  • 1 do 2 dcl kipućeg  mlijeka 

 

Možda vas zanima... Leningradske pufice - najslađi jastučići s vanilijom Kolumne

 

Detaljan postupak i  trikovi za orahnjaču bez mane:

  1. Prvo zamijesite dizano tijesto, tako da u umlaćenih (nikako vrućih) tri dl mlijeka dodate žlicu šećera i  vrećicu suhog kvasca. Pustite da kvas reagira nekih 20 minuta. Stvorit će se mali balončići.
  2. Za to vrijeme otopite maslac (važno je da ne ključa)  i pomiješajte suhe sastojke ( brašno , šećer, sol, koricu naranče).
  3. Sjedinite sve sastojke tako da suhima prvo dodate žumanjke, zatim kvas s mlijekom i na kraju malo po malo masnoću. Mijesite tijesto desetak minuta, mikserom s nastavkom za dizana tijesta. Nakon toga oblikujte kuglu i pobrašnite.
  4. E sada je vrijeme da pokrijete dizano tijesto krpom, stavite ga negdje na toplo, malo mu tepajte i ono što je najvažnije zaboravite na njega nekih 2-3 h. Ako ste nestrpljivi postoji i drugi način, a to je da zamijesite tijesto navečer  i prekrijete ga folijom te ga pustite u frižideru da se sporo diže preko noći.
  5. Kada je tijesto poduplalo svoj volumen, istisnite mu malo zrak prebacite ga na pobrašnjenu podlogu i podijelite ga na pola. Tijesto razvaljajte u plahtu oko 30 x 40 cm dakle ne predebelo. 
  6. Razvaljano tijesto mažite polovicom file koju napravite tako da samljevene orahe i šećer prelijete kipućim mlijekom. Ovisno o vašim orasima, za to će vam trebati jedan do dva dl mlijeka. Primijetit će te sami kada je dosta, no najvažnije je da smjesa bude gusta i teško maziva, nikako mokra jer orasi puštaju dodatno svoju masnoću, ali niti previše suha.
  7. Najprije fil raspodijelite žlicom na sitne grupice, a kasnije utapkajte. Ostavite centimetar sa svake strane, a na zadnjem rubu na kojem ćete završiti motanje neka bude bez fila barem sedam centimetara.
  8. Zarolane štruce stavite u namašćen kalup, između njih ostavite razmak, izbodite ih vilicom te stavite na vrh male listiće maslaca. Štruce prekrite krpom još pola sata i pustite da se još dižu. 
  9. Po meni jedan od najvažnijih trikova za orahnjaču je pečenje. Pecite orahnjaču prvo 10 min na 200 °C, a potom još pola sata na  180 -160 °C. Ako mislite da vam gornji dio hvata previše boje, možete zadnjih pet minuta prekriti lagano folijom.
  10. Zadnji i najvažniji trik, imajte dovoljno strpljenja i čekajte da se orahnjača ohladi kako bi rez bio savršen pužić, i kako orahnjača ne bi pala. To je samo savjet, svaka čast onome tko uspije.

Sretan Uskrs!

 | Author: Željka Sivar foto: Željka Sivar

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.