Cheesecake je jedna od prvih stvari koje sam naučila raditi, pečem ga već 6-7 godina, a usuđujem se reći da sam ga do danas usavršila.
Najvažnija stvar na koju treba pripaziti je vrijeme pečenja – ono je ključ savršene teksture i okusa. Zato uvijek preporučujem da nakon 20 minuta svakih 5 min provjeravate stanje kako ga ne biste prepekli. Ako ga prepečete, sva svježina i sočnost će ispariti, cheesecake će biti suh i gumenast, i vrlo vjerojatno popucati.
Kada je gotov, na vrhu bi trebala biti vidljiva kožica, na krajevima bi trebao biti čvršći, a u sredini se ipak malo tresti. Radila sam ga za mnoge obiteljske, ali i neobiteljske prilike, a svi bi se uvijek raspametili i potvrdili da je ovo najbolji cheesecake koji su ikad jeli!
Ako još niste pronašli omiljeni recept za cheesecake, uvrstite ovaj na popis, nećete požaliti.
Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.
Za podlogu od keksa trebat će vam:
- 250 g McVities Digestive keksa
- 125 g rastopljenog maslaca
- ¼ žličica cimeta
Za kremu od sira:
- 600 g krem sira (Vivis, Philadelphia)
- 125 g soka od limuna
- 150 g smeđeg šećera
- 4 velika jaja
Za preljev od kiselog vrhnja:
- 360 g kiselog vrhnja 20 % m.m.
- 3 vanilin šećera
Priprema:
- Kalup promjera 24/26 cm obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 150°C ako koristite ventilacijsku pećnicu ili na 165°C ako koristite pećnicu s gornjim i donjim grijačem.
- Sameljite kekse, pomiješajte s maslacem i cimetom pa ih žlicom ravnomjerno rasporedite na dno kalupa i malo na stranice. Dobro utisnite koristeći žlicu ili čašu ako vam je lakše.
- Pecite podlogu od keksa 5 min u zagrijanoj pećnici.
- Dok se keksi peku, pripremite kremu od sira.
- U srednje velikoj zdjeli miksajte šećer i krem sir 1-2 min pa dodajte limun i miksajte dok se sjedini. Naposljetku, dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka. Svako toliko zaustavite mikser i prođite silikonskom špatulom po zdjeli kako bi sve bilo dobro sjedinjeno.
- Smjesa će biti tekuća, kao za palačinke, neka vas to ne brine.
- Nakon što se keks zapekao, izlijte smjesu u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici između 25-35 min, ovisi o kalupu koji izaberete i pećnici. Najbolje je poslije 20. minute provjeravati svakih 5 min.
- Dok se cheesecake peče, pripremite preljev. Pomiješajte kiselo vrhnje i šećer silikonskom špatulom, nježno, da ne bude previše zraka u smjesi.
- Kad je gotov, cheesecake bi na krajevima trebao biti čvršći, a u sredini se malo mrdati.
- Izvadite ga iz pećnice i prelijte kiselim vrhnjem te vratite u ugašenu pećnicu 15 min.
- Ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda stavite u frižider minimalno 4 sata, najbolje preko noći, da se stisne i ohladi.
- Možete ga poslužiti s umakom od maline/šumskog voća ili nekim voćem, meni je ipak najdraži bez ikakvih dodataka.
Dobar tek!