Kolumne 22. lipnja 2020.

Cheesecake od limuna - provjereni ljetni favorit!

foto: Ana Zelić
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj cheesecake od limuna savršen je odabir za slatko ljetno osvježenje!

Cheesecake je jedna od prvih stvari koje sam naučila raditi, pečem ga već 6-7 godina, a usuđujem se reći da sam ga do danas usavršila.

Najvažnija stvar na koju treba pripaziti je vrijeme pečenja – ono je ključ savršene teksture i okusa. Zato uvijek preporučujem da nakon 20 minuta svakih 5 min provjeravate stanje kako ga ne biste prepekli. Ako ga prepečete, sva svježina i sočnost će ispariti, cheesecake će biti suh i gumenast, i vrlo vjerojatno popucati.

 

Možda vas zanima... Kuglof od banane s preljevom od čokolade i malinama Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić


Kada je gotov, na vrhu bi trebala biti vidljiva kožica, na krajevima bi trebao biti čvršći, a u sredini se ipak malo tresti. Radila sam ga za mnoge obiteljske, ali i neobiteljske prilike, a svi bi se uvijek raspametili i potvrdili da je ovo najbolji cheesecake koji su ikad jeli!

Ako još niste pronašli omiljeni recept za cheesecake, uvrstite ovaj na popis, nećete požaliti.

 

Možda vas zanima... Red Velvet Cupcakes stvoreni su za posebne trenutke Kolumne

 

Anine genijalne slastice i ostale delicije možete potražiti na blogu Ana's Baking Chronicles, istoimenoj Facebook stranici i Instagram profilu.

 

Možda vas zanima... Kraljevski dobra torta od bazge i limuna Kolumne

 

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

 

Za podlogu od keksa trebat će vam:

  • 250 g McVities Digestive keksa
  • 125 g rastopljenog maslaca
  • ¼ žličica cimeta

Za kremu od sira:

  • 600 g krem sira (Vivis, Philadelphia)
  • 125 g soka od limuna
  • 150 g smeđeg šećera
  • 4 velika jaja

Za preljev od kiselog vrhnja:

  • 360 g kiselog vrhnja 20 % m.m.
  • 3 vanilin šećera

Priprema:

  1. Kalup promjera 24/26 cm obložite papirom za pečenje. Zagrijte pećnicu na 150°C ako koristite ventilacijsku pećnicu ili na 165°C ako koristite pećnicu s gornjim i donjim grijačem.
  2. Sameljite kekse, pomiješajte s maslacem i cimetom pa ih žlicom ravnomjerno rasporedite na dno kalupa i malo na stranice. Dobro utisnite koristeći žlicu ili čašu ako vam je lakše.
  3. Pecite podlogu od keksa 5 min u zagrijanoj pećnici.
  4. Dok se keksi peku, pripremite kremu od sira.
  5. U srednje velikoj zdjeli miksajte šećer i krem sir 1-2 min pa dodajte limun i miksajte dok se sjedini. Naposljetku, dodajte jedno po jedno jaje, dobro miksajući iza svakog dodatka. Svako toliko zaustavite mikser i prođite silikonskom špatulom po zdjeli kako bi sve bilo dobro sjedinjeno.
  6. Smjesa će biti tekuća, kao za palačinke, neka vas to ne brine.
  7. Nakon što se keks zapekao, izlijte smjesu u kalup te pecite u zagrijanoj pećnici između 25-35 min, ovisi o kalupu koji izaberete i pećnici. Najbolje je poslije 20. minute provjeravati svakih 5 min.
  8. Dok se cheesecake peče, pripremite preljev. Pomiješajte kiselo vrhnje i šećer silikonskom špatulom, nježno, da ne bude previše zraka u smjesi.
  9. Kad je gotov, cheesecake bi na krajevima trebao biti čvršći, a u sredini se malo mrdati.
  10. Izvadite ga iz pećnice i prelijte kiselim vrhnjem te vratite u ugašenu pećnicu 15 min.
  11. Ostavite ga da se ohladi na sobnu temperaturu, a onda stavite u frižider minimalno 4 sata, najbolje preko noći, da se stisne i ohladi.
  12. Možete ga poslužiti s umakom od maline/šumskog voća ili nekim voćem, meni je ipak najdraži bez ikakvih dodataka.

Dobar tek!

 | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić  | Author: Ana Zelić foto: Ana Zelić

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.