Nema jaja, ali je pun i kremast. Ima breskve, ali nije lagan i vodenast. A karamel... karamel ima svoju priču. Ukratko, ovaj sladoled je čudo!
Koji je najneobičniji sladoled za koji smo ikada čuli? Slanina? Crni češnjak? Sladoled od gorgonzole s kruškom? Postoje i oni s crnilom sipe, i da, netko je stvarno pokušao napraviti verziju s okusom – hrenovke.
Ovaj recept nema egzotičan sastojak koji privlači pažnju na prvu. Njegova posebnost dolazi iz balansa. Spoj breskvi, lagano kiselkaste kreme i domaćeg karamela s dodatkom bourbona daje nešto sasvim drugo: desert koji ne glumi ekstravaganciju, ali te iznenadi u svakom zalogaju.
Sladoled od bresaka temelji se na takozvanom američkom načinu pripreme, gdje se koriste slatko i kiselo vrhnje, a umjesto guste kreme od žumanjaka željena struktura postiže se strpljivim hlađenjem i jednostavnim sastojcima. Rezultat je prozračan, svilenkast sladoled s izraženim okusom voća.
Breskve se kuhaju s minimalno šećera, baš koliko treba da se naglasi njihova prirodna sočnost. Limunova korica se natapa u vrhnju dan unaprijed – i to je ključ. Time se dobiva aroma koja ne dominira, ali je prisutna u svakom zalogaju, kao nježna pozadina koja sve drži na okupu. Gotov sladoled možeš čuvati u zatvorenoj posudi u zamrzivaču do tri tjedna.
Sladoled i karamel, spoj koji se voli
foto: Freepik
Ne gasi ekran dok kuham
Sladoled od bresaka s karamel-bourbon preljevom
40 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Karamel umak
Sastojci
Šećer
1
šalica
Voda
0,25
šalica
Kukuruzni sirup (svijetli)
2
žlica
Slatko vrhnje
0,75
šalica
Maslac
0,25
šalica
Bourbon whiskey
0,25
šalica
Morska sol
1
žličica
Postupak
U manjem loncu pomiješaj šećer, 60 ml vode i kukuruzni sirup. Pritom pažljivo obriši unutarnje stijenke lonca čistom kuhinjskom krpom ili kistom umočenim u vodu – to će spriječiti stvaranje kristala šećera. Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Kuhaj bez miješanja, sve dok ne poprimi zlatnu boju, otprilike 6 do 8 minuta.
Nastavi kuhati, povremeno nježno zakrećući lonac kružnim pokretima (nemoj miješati), dok karamel ne postane tamno jantarne boje, još oko 2 do 4 minute. Makni s vatre i pažljivo umiješaj slatko vrhnje – smjesa će se privremeno stvrdnuti, ali će se kristali otopiti nakon nekoliko trenutaka. Dodaj maslac i miješaj pjenjačom dok se ne otopi, oko 1 minute. Umiješaj bourbon i sol te još jednom dobro promiješaj. Ohladi na sobnu temperaturu, otprilike 1 sat.
Sladoled
Sastojci
Limun
2
kom
Slatko vrhnje
1,50
šalica
Breskva
900
g
Šećer
0,33
šalica
Kiselo vrhnje
0,75
šalica
Sol
Postupak
Oguli jedan limun, a koricu sačuvaj. Iscijedi oguljeni limun i odmjeri 60 ml soka (ako treba, iskoristi još jedan limun). Ukloni koštice, sok pokrij i spremi u hladnjak do upotrebe. U drugoj posudi pomiješaj slatko vrhnje i sačuvanu limunovu koricu, poklopi i ostavi u hladnjaku da odstoji najmanje 24 sata, a može i do 48 sati, kako bi se arome povezale.
U manjem loncu pomiješaj narezane breskve i šećer. Pusti da odstoji 10 do 15 minuta, povremeno promiješaj, dok breskve ne puste sok. Kuhaj na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok se šećer ne otopi i smjesa ne proključa, otprilike 5 minuta. Makni s vatre i ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu, oko 1 sat.
Procijedi vrhnje s limunovom koricom u srednju zdjelu, koricu baci. Ulij aromatizirano vrhnje u blender, dodaj ohlađenu smjesu od breskvi, kiselo vrhnje, limunov sok i prstohvat soli. Miksaj pulsno, otprilike 10 puta – smjesa treba biti gotovo glatka, ali s ponekim komadićem voća. Prebaci u veću posudu s poklopcem i stavi u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje 4 sata, a može i do 12 sati.
Ako je potrebno, radi u više tura. Ulij ohlađenu smjesu u prethodno smrznutu zdjelu aparata za sladoled i pripremaj prema uputama proizvođača. Kada smjesa dosegne teksturu mekanog sladoleda, a aparat još radi, postupno dodaj šalicu ohlađenog karamela kako bi se formirali nježni vrtlozi. Sladoled posluži odmah za mekanu verziju ili prebaci u plitku posudu s poklopcem i zamrzni još oko 3 sata dok ne postane čvrst.
Ako nemaš aparat za sladoled, ulij smjesu u metalnu posudu i svakih pola sata promiješaj vilicom dok se ne stisne. Vrtlog karamela možeš dodati kad sladoled počne hvatati formu – tako će ostati razigran i vidljiv.
Gotovi karamel možeš spremiti u posudu s poklopcem i čuvati u hladnjaku do 2 dana. Prije upotrebe ostavi ga na sobnoj temperaturi oko 30 minuta kako bi omekšala.