Recepti Desert 26. kolovoza 2025.

Sladoled od bresaka s karamel-bourbon umakom

Desert
40 MIN
15 MIN
12
SREDNJE
Isprobaj sladoled od breskve s karamel-bourbon preljevom
foto: @buuckfarmsbakery Pinterest
Nema jaja, ali je pun i kremast. Ima breskve, ali nije lagan i vodenast. A karamel... karamel ima svoju priču.
Ukratko, ovaj sladoled je čudo!

Koji je najneobičniji sladoled za koji smo ikada čuli? Slanina? Crni češnjak? Sladoled od gorgonzole s kruškom? Postoje i oni s crnilom sipe, i da, netko je stvarno pokušao napraviti verziju s okusom – hrenovke.

Ovaj recept nema egzotičan sastojak koji privlači pažnju na prvu. Njegova posebnost dolazi iz balansa. Spoj breskvi, lagano kiselkaste kreme i domaćeg karamela s dodatkom bourbona daje nešto sasvim drugo: desert koji ne glumi ekstravaganciju, ali te iznenadi u svakom zalogaju.

Liker od bresaka Možda vas zanima... Domaći liker od bresaka - slatki okusi ljeta u boci Recepti

Američki način pripreme

Sladoled od bresaka temelji se na takozvanom američkom načinu pripreme, gdje se koriste slatko i kiselo vrhnje, a umjesto guste kreme od žumanjaka željena struktura postiže se strpljivim hlađenjem i jednostavnim sastojcima. Rezultat je prozračan, svilenkast sladoled s izraženim okusom voća.

Breskve se kuhaju s minimalno šećera, baš koliko treba da se naglasi njihova prirodna sočnost. Limunova korica se natapa u vrhnju dan unaprijed – i to je ključ. Time se dobiva aroma koja ne dominira, ali je prisutna u svakom zalogaju, kao nježna pozadina koja sve drži na okupu. Gotov sladoled možeš čuvati u zatvorenoj posudi u zamrzivaču do tri tjedna.

Isprobaj sladoled od breskve s karamel-bourbon aromom | Author: Freepik Sladoled i karamel, spoj koji se voli foto: Freepik

Ne gasi ekran dok kuham

Sladoled od bresaka s karamel-bourbon preljevom
40 MIN
pripreme
15 MIN
kuhanja
12
porcija
SREDNJE
Karamel umak
Sastojci
  • Šećer 1 šalica
  • Voda 0,25 šalica
  • Kukuruzni sirup (svijetli) 2 žlica
  • Slatko vrhnje 0,75 šalica
  • Maslac 0,25 šalica
  • Bourbon whiskey 0,25 šalica
  • Morska sol 1 žličica
Postupak
  1. U manjem loncu pomiješaj šećer, 60 ml vode i kukuruzni sirup. Pritom pažljivo obriši unutarnje stijenke lonca čistom kuhinjskom krpom ili kistom umočenim u vodu – to će spriječiti stvaranje kristala šećera. Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Kuhaj bez miješanja, sve dok ne poprimi zlatnu boju, otprilike 6 do 8 minuta.


    Nastavi kuhati, povremeno nježno zakrećući lonac kružnim pokretima (nemoj miješati), dok karamel ne postane tamno jantarne boje, još oko 2 do 4 minute. Makni s vatre i pažljivo umiješaj slatko vrhnje – smjesa će se privremeno stvrdnuti, ali će se kristali otopiti nakon nekoliko trenutaka. Dodaj maslac i miješaj pjenjačom dok se ne otopi, oko 1 minute. Umiješaj bourbon i sol te još jednom dobro promiješaj. Ohladi na sobnu temperaturu, otprilike 1 sat.


Sladoled
Sastojci
  • Limun 2 kom
  • Slatko vrhnje 1,50 šalica
  • Breskva 900 g
  • Šećer 0,33 šalica
  • Kiselo vrhnje 0,75 šalica
  • Sol
Postupak
  1. Oguli jedan limun, a koricu sačuvaj. Iscijedi oguljeni limun i odmjeri 60 ml soka (ako treba, iskoristi još jedan limun). Ukloni koštice, sok pokrij i spremi u hladnjak do upotrebe. U drugoj posudi pomiješaj slatko vrhnje i sačuvanu limunovu koricu, poklopi i ostavi u hladnjaku da odstoji najmanje 24 sata, a može i do 48 sati, kako bi se arome povezale.


  2. U manjem loncu pomiješaj narezane breskve i šećer. Pusti da odstoji 10 do 15 minuta, povremeno promiješaj, dok breskve ne puste sok. Kuhaj na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok se šećer ne otopi i smjesa ne proključa, otprilike 5 minuta. Makni s vatre i ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu, oko 1 sat.


  3. Procijedi vrhnje s limunovom koricom u srednju zdjelu, koricu baci. Ulij aromatizirano vrhnje u blender, dodaj ohlađenu smjesu od breskvi, kiselo vrhnje, limunov sok i prstohvat soli. Miksaj pulsno, otprilike 10 puta – smjesa treba biti gotovo glatka, ali s ponekim komadićem voća. Prebaci u veću posudu s poklopcem i stavi u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje 4 sata, a može i do 12 sati.


  4. Ako je potrebno, radi u više tura. Ulij ohlađenu smjesu u prethodno smrznutu zdjelu aparata za sladoled i pripremaj prema uputama proizvođača. Kada smjesa dosegne teksturu mekanog sladoleda, a aparat još radi, postupno dodaj šalicu ohlađenog karamela kako bi se formirali nježni vrtlozi. Sladoled posluži odmah za mekanu verziju ili prebaci u plitku posudu s poklopcem i zamrzni još oko 3 sata dok ne postane čvrst.


Ako nemaš aparat za sladoled, ulij smjesu u metalnu posudu i svakih pola sata promiješaj vilicom dok se ne stisne. Vrtlog karamela možeš dodati kad sladoled počne hvatati formu – tako će ostati razigran i vidljiv.

Gotovi karamel možeš spremiti u posudu s poklopcem i čuvati u hladnjaku do 2 dana. Prije upotrebe ostavi ga na sobnoj temperaturi oko 30 minuta kako bi omekšala.

Ljeto = sladoled...

Zamrznuti kremasti desert u posudicama od limunove kore Možda vas zanima... Zamrznuti kremasti desert od limuna Recepti affogato Možda vas zanima... Affogato - kava i desert u jednoj šalici Recepti Amaretto sladoled na štapiću Možda vas zanima... Amaretto sladoled - genijalan koktel na štapiću Recepti sladoled od šljiva Možda vas zanima... Domaći sladoled od šljiva je brzo i slatko osvježenje Recepti

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.