Kolumne 19. veljače 2018.

Domaći crni burgeri / kako sam upoznala KitchenAid

foto: Lidija Lončarić
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema domaćih burgera nije nimalo lagan posao, znat će to svi koji su se u isti do sada upustili. Najprije je potrebno zamijesiti tijesto, zatim pripremiti meso, paziti na kvalitetu i začine, a onda na red dolaze prilozi. Kako napraviti domaći burger umak, koje povrće i koliko sira... U nastavku pogledajte s kojim sam se pitanjima i sama borila, kakvog je okusa bio moj crni burger te, naravno, pronađite najbolji recepti ikad.

Dugo sam razmišljala kako da započnem ovaj tekst. Nisam htjela da ispadne kao reklama, a željela sam u potpunosti prenijeti svoja iskustva. Crveni pomagač bio je od zbilja velike pomoći, pa sam odlučila krenuti od toga.

Neki dan je redakcija Gastro.hr-a na korištenje dobila veliki, crveni, sjajan KitchenAid. Dobili smo priliku ispitati o kakvom se to magičnom stroju radi i konačno opravdati sve one uzdisaje koje smo toliko dobro skrivali na druženjima na kojima se miksalo u njemu.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Malo je reći da je uzbuđenje bilo ogromno. Kada smo ga konačno dobili u ruke, istog smo ga trenutka otpakirali, uštekali u struju i miksanje je moglo početi.

Kako i bez KitchenAida, iako sada zvuči nemoguće, svojim golim rukama, volim mijesiti tijesto, posebice kada je riječ o dizanim tijestima, prvi pokušaj bile su meke kiflice. Radila sam ih prema receptu Nur pekare, koji mi u posljednje vrijeme često iskače na Instagramu i mami me u kuhinju, pa je ovo zapravo bila idealna prilika za isprobavanje. 

Recept potražite na blogu Nur pekara.

Nakon kiflica, miksala se tu još i domaća majoneza, kruh, pirova peciva, tijesto za pizzu (nekoliko puta) biskviti i kreme za najbrže, a samim time i najfinije kolače. KitchenAid, bez imalo pretjerivanja, svaki posao obavio je perfektno i gotovo sam.

Za kolače mi je trebalo upola manje vremena, a posuđe u kojima sam pripremala tijesto bile su čišće no ikad. Osim toga, zbog brzine miješanja, u tijestu se gluten razvio puno brže i do te mjere da su mi sva peciva, pizze i kruhovi imali, usudila bih se reći, savršene teksture.
 


A onda je došao red na pravi izazov - napravit ću domaće crne burgere. One slasne, velike, sočne i crne burgere za kojima su poludjeli svi restorani s burgerima u gradu. E, točno te!

Iako čitav proces izgleda pomalo dramatično i komplicirano, uz pomagača kao što je samostojeći mikser, sav posao obavlja se gotovo bez ikakvog problema. 

Za dobivanje crne boje koristila sam aktivni ugljen koji možete pronaći u svakoj ljekarni. Umjesto ugljena koristiti možete i crnilo sipe, a kupiti ga možete u ribarnici na tržnici po poprilično pristupačnim cijenama. Želite li se pak okušati u pripremi rozih ili crvenih burgera, u pećnici ispecite ciklu, pretvorite je u pire, a zatim dodajte tijestu. Na isti se način možete igrati i s mrkvom, špinatom, bundevom ili blitvom.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

 

Količina brašna koju sam koristila bit će dovoljna za tri veća peciva, a količinu mesa pak odredite sami prema vlastitim potrebama. 

Također, ja sam kombinaciji dodala i karamelizirani luk koji sam pripremila tako da sam na rezance nasjeckala dvije glavice luka, pirjala ih na ulju dok nisu poprimili boju, a zatim im dodala balzamični ocat i dvije žličice meda. Još sam kratko kuhala, a kada je luk postao ljepljiv i mekan, bio je spreman na kombiniranje sa sočnim pljeskavicama i mekim pecivom.

Burgeri su na kraju bili, bez lažne skromnosti, najbolji burgeri koje sam ikad probala (i pripremila). Pecivo je bilo meko, a u kombinaciji s mesom topilo se u ustima. Priloga je bilo taman, niti jedan nije preuzeo okus te su se divno raspodjelili u mojim ustima. Jedini problem koji se pojavio kod korištenja KitchenAid aparata su kile zbog kojih svi u kući strahujemo od stajanja na vagu. 

U nastavku donosim recept, a detaljne upute možete potražiti u videu na kraju teksta.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić


Za pripremu crnih burger peciva bit će vam potrebno:

  • 200 g bijelog brašna
  • 50 g maslaca
  • 2 žličice aktivnog ugljena
  • 1 žličica suhog ili komadić svježeg kvasca
  • 1 jaje
  • 50 ml vode
  • Prstohvat soli
  • Prstohvat šećera

Postupak pripreme za crna peciva:

  1. Koristite li svježi kvasac, najprije ga otopite u 50 ml tople vode. Dodajte prstohvat brašna i prstohvat šećera, pa sve zajedno dobro pomiješajte. Ostavite na toplom mjestu oko 15 minuta, dok se na površini ne stvori pjenica.
  2. Koristite li suhi kvasac, jednostavno ga pomiješajte s brašnom i aktivnim ugljenom u posudi u kojoj ćete mijesiti tijesto.
  3. Brašnu dodajte vodu, omekšali maslac, jaje i sol.
  4. Uključite aparat s nastavkom za miješenje tijesta ili izradite tijesto rukama.
  5. Kada su svi sastojci dobro povezani, tijesto prekrijte prozirnom folijom te ga ostavite da se diže na toplom mjestu najmanje sat vremena.
  6. Kad se tijesto diglo, podijelite ga na loptice željene veličine.
  7. Pustite da se dižu oko 20 minuta, a zatim ih prebacite na lim za pečenje, premažite jajima ili maslacem i pospite sezamom.
  8. Pecite na 200 stupnjeva oko 15 do 20 minuta, dok peciva ne poprime boju.
  9. Peciva izvadite iz pećnice i prekrijte ih mokrom krpom.

Za pripremu pljeskavica trebat će vam:

  • Mljeveno juneće meso
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 žlica senfa
  • Sir
  • Dimljena paprika, sol i papar

Priprema pljeskavica:

  1. Luk nasjeckajte na sitno.
  2. Dodajte ga mesu, pa začinite senfom i dimljenom paprikom.
  3. Oblikujte pljeskavicu pomoću kuhinjskog pomagala za oblikovanje pljeskavica ili jednostavno rukama.
  4. Pljeskavicu pecite na maslinovom ulju, oko 2 minute sa svake strane.
  5. Kada ste ju preokrenuli, na pljeskavicu dodajte sir po želji, pustite da se otopi, pa prebacite na tanjur.

Za burger umak trebat će vam:

  • 3 žlice majoneze
  • 2 žlice kečapa
  • 1 žlica senfa
  • Prstohvat čili pahuljica

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke.

Slaganje:

  1. Pecivo prerežite na pola, unutrašnje strane kratko zapecite na ulju na kojem ste pekli meso.
  2. Donji dio peciva premažite umakom, dodajte zelenu salatu, pa na nju stavite pljeskavicu sa sirom.
  3. Na pljeskavicu dodajte karamelizirani ili svježi luk, rajčicu i drugo povrće po želji.
  4. Preklopite drugom polovicom peciva i poslužite toplo.

 

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Savjet!
Slaganje burgera odradite brzinski kako se niti jedan sastojak ne bi stigao ohladiti, a pripremate li karamelizirani luk, vodite se uputama iz teksta.

Kako vam sastojci ne bi ispadali iz burgera, pričvrstiti ih možete štapićem za ražnjiće ili većom čačkalicom. Na taj način olakšat ćete si uživanje u burgeru. Domaći crni burger poslužite uz krumpiriće i čašu hladnog piva.

Dobar tek!
 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.